Stephen King Schrijftips

Wat zegt Stephen King over al je excuses om niet te schrijven?


Ik lees graag interviews met schrijvers omdat ik altijd op zoek ben naar schrijftips of tips ter inspiratie. Als bekende schrijvers zich ook nog eens wagen aan een heel schrijfboek, dan moet ik die wel aanschaffen op zoek naar de ‘secret ingredient’ zoals Stephen King het spottend noemt.Stephen King Schrijftips

Toen ik Stephen King zijn ‘On writing, a memoir of the craft’ las, viel mij op dat hij ook veel te zeggen had over alle excuses waar beginnende schrijvers zich achter verschuilen ter verklaring waarom het hen niet lukt om verder te schrijven. Omdat zijn adviezen ook zeer bruikbaar en inspirerend zijn voor non-fictie schrijvers heb ik ze hier voor je op een rijtje gezet.

Ik heb geen tijd om te lezen (en te schrijven)

Stephen King benadrukt dat als je goed wilt leren schrijven en originele verhalen wilt vertellen, je veel moet lezen. Maar mensen klagen dan dat ze geen tijd hebben om te lezen. Dit is onzin, zegt hij terecht, want je kunt ‘overal’ tijd vinden om te lezen: op de w.c. of in een lange wachtrij. En je krijgt helemaal meer tijd om te lezen als je minder t.v. (‘that endlessly quacking box’) gaat kijken. Mocht je het noodzakelijk vinden om al het nieuws en alle beursberichten bij te houden, dan wordt het tijd “to question how serious you really are about becoming a writer.”

Ik weet niet waarover ik moet schrijven

Je moet schrijven over de dingen die je weet, maar vult King aan “the heart also knows things, and so does the imagination.” Een andere tip die hij geeft, is over die dingen te schrijven waar je graag over leest.

Schrijf nooit over dingen alleen maar om indruk te maken op je vrienden; familie en vakgenoten. En verder vindt hij het verkeerd om bewust voor een bepaald genre te kiezen omdat je daar geld mee kan verdienen.

Ik moet eerst een schrijfcursus volgen

Beginnend schrijvers volgen graag schrijfcursussen en –workshops omdat ze op zoek zijn naar de secret ingredient. Maar het nadeel van die cursussen is volgens King dat je dan teveel kritische vragen gaat stellen over je eigen werk. In de eerste fase van je werk moet je schrijven zonder ‘bewust’ na te denken over hetgene je schrijft omdat je anders je creatieve flow onderbreekt.

Het enige voordeel van schrijfcursussen is dat je wens om te schrijven door anderen serieus wordt genomen, maar daarover zegt hij twee dingen:

If you feel you need permission to do all the writing (…) consider it hereby granted.

Do you need someone to make you a paper badge with the word WRITER on it before you can believe you are one?”

Wat als niemand mijn boek goed vindt?

King stelt je gerust met de constatering:

“You can’t please all the readers all of the time; you can’t please even some of the readers all of the time; but you really ought to try to please at least some of the readers some of the time.”

Maar hoe houd je dan de aandacht van je lezers vast, zul je je afvragen. Ook daar geeft King antwoord op: zorg dat je lezers “strong echoes of his or her own life and beliefs” in je verhaal terugvinden. Lezers zijn altijd op zoek naar herkenning! Ze willen (stukjes van) zichzelf herkennen en/of  het gedrag van anderen herkennen in je verhaal.

Ik kan alleen schrijven als ik een inspiratie heb

Veel schrijvers beweren dat ze niet kunnen schrijven als ze geen inspiratie hebben. Maar King zegt: “Don’t wait for the muse.” Schrijven is gewoon baan net als ieder andere baan.

Your job is to make sure the muse knows where you’re going to be every day from nine ‘til noon or seven ‘til three.”

Het is belangrijk om iedere dag op dezelfde tijd te beginnen omdat het dan een gewoonte wordt om op die tijden creatief te denken.

Ik heb writers block

Als je vast komt te zitten in je verhaal, adviseert King je om jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Waarom heb je tot nu toe al die moeite genomen?
  • Waarom leek het allemaal zo belangrijk voor je?
  • Waar gaat je boek eigenlijk echt over? Of: Wat is het onderliggende thema?

Vooral het achterhalen van het onderliggende thema van zijn verhaal (zie bij ‘Hoe maak ik mijn boek uniek?’) werkt bevrijdend voor King; hij kan weer gefocust schrijven.

If there is any one thing I love about writing more than the rest, it’s that sudden flash of insight when you see how everything connects.

Een andere manier omvan je writers block af te komen, is om het schrijven en het denken over het schrijven even los te laten. King gaat dan veel wandelen; tot vervelens toe. Juist als je ‘nergens’ aan denkt, komt de oplossing.

Er zijn al zoveel dezelfde boeken geschreven

Met zoveel soortgelijke boeken op de markt, vraagt iedere schrijver zich af hoe hij zijn boek uniek of onderscheidend kan maken. Je maakt je schrijven uniek door “blending in your own personal knowlegde of life, friendship, relationships, sex, and work.” Want jouw persoonlijke ervaringen en datgene wat jij weet, maken jou op de een of andere manier uniek.

Behalve dat je je eigen gedachten, interesses en de dingen die je bezighouden in je verhaal moet verwerken, zijn dit tevens de ingredienten die je thema’s voeden. De meeste schrijvers hebben een paar terugkerende thema’s. King vertelt dat ‘de aantrekkingskracht van geweld op mensen die eigenlijk geen kwaad in de zin hebben’ een van zijn terugkerende thema’s is.

Hij waarschuwt wel dat je in je eerste versie niet bewust een thema op je verhaal moet leggen omdat je dan bewust gaat schrijven, terwijl je in de eerste-fase-versie zonder na te denken moet schrijven (om writers block te voorkomen).Pas nadat je eerste versie af is, mag je kijken of er een bepaald thema naar voren komt. Dit thema ga je vervolgens in de volgende versies bewust uitwerken. Dit is essentieel, want:

 “To do less is to rob your work (and eventually your readers) of the vision that makes each tale you write uniquely yours.”

Ook jouw non-fictie werk heeft een thema. Een van mijn terugkerende thema’s is: mensen eerst hun excuses in laten zien waarom ze hun dromen of doelen niet waarmaken en ze vervolgens de gereedschappen geven om stapsgewijs hun dromen waar te maken. Dit thema komt ook terug in mijn (nog te verschijnen) schrijfboek voor non-fictie schrijvers. Om te voorkomen dat ik het zoveelste boek over ‘hoe schrijf je een non-fictie boek’ zou schrijven, verwerkte ik mijn  onderliggende thema van ‘eerst excuses inzien en dan aan de slag met de juiste tools’ bewust in mijn boek. Zo kon ik mijn schrijfboek een originele draai geven: behalve een stappenplan vol met praktische tips, bevat mijn boek ook oplossingen en aanmoedigingen om af te komen van de meest gehoorde excuses om niet te schrijven.

Huiswerk

Het ontdekken van je onderliggende thema kan dus writers block voorkomen en tevens een originele draai aan je boek geven. Dus geef ik je als huiswerk mee: wat is jouw onderliggende thema? Waar gaat je boek eigenlijk echt over?
MAAR schrijf eerst je ruwe eerste versie voordat je hierover gaat nadenken. Dus als je nog niet begonnen bent, parkeer dit huiswerk dan nog even.

En houd nu op met lezen want:

“… the hours we spend talking about writing is time we don’t spend actually doing it.”

NB: alle Engelse citaten zijn van Stephen King uit “On writing, a memoir of the craft.” (uitgever Hodder & Stoughton; 2001)

Gerelateerde artikelen:

Je hoeft geen schrijver te zijn om een non-fictie boek te schrijven
Alles is al geschreven; wat kan IK nu nog schrijven?



Marlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; Non-fictie boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er en diverse e-boeken


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers. Coach-trainer van Schrijf in 5 BOEK! stappen je business boek, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen

Wat vind jij?

8 gedachten over “Wat zegt Stephen King over al je excuses om niet te schrijven?