Stephen King Schrijftips

Wat zegt Stephen King over al je excuses om niet te schrijven?


Ik lees graag interviews met schrijvers of schrijfboeken van bekende schrijvers omdat ik altijd op zoek ben naar schrijftips of tips ter inspiratie. En ik ben het met Stephen King eens dat ik stiekem op zoek ben naar de secret ingredient.Stephen King Schrijftips

Toen ik Stephen King zijn ‘On writing, a memoir of the craft’ las, viel mij op dat hij ook het nodige te zeggen had over alle excuses waar beginnende schrijvers zich achter verschuilen om uit te leggen waarom het schrijven niet lukt. Omdat zijn adviezen ook bruikbaar en inspirerend zijn voor non-fictie schrijvers heb ik ze hier voor je op een rijtje gezet.

Ik heb geen tijd om te lezen (en te schrijven)

Stephen King benadrukt dat als je goed wilt leren schrijven en originele verhalen wilt vertellen, je veel moet lezen. Maar mensen klagen dan dat ze geen tijd hebben om te lezen. Dit is onzin, zegt hij terecht, want je kunt ‘overal’ tijd vinden om te lezen: op de w.c. of in een lange wachtrij. En je krijgt zeker meer tijd om te lezen als je minder t.v. (‘that endlessly quacking box’) gaat kijken. Mocht je het belangrijk vinden om al het nieuws en alle beursberichten bij te houden, dan wordt het tijd “to question how serious you really are about becoming a writer.”

Ik weet niet waarover ik moet schrijven

Je moet schrijven over de dingen die je weet, maar vult King aan “the heart also knows things, and so does the imagination.” Een andere tip die hij geeft, is over die dingen te schrijven waar je graag over leest.

Schrijf nooit over dingen alleen maar om indruk op je vrienden, familie en vakgenoten te maken. En verder vindt hij het verkeerd om bewust voor een bepaald genre te kiezen alleen maar omdat je daar geld mee kan verdienen.

Wat als niemand mijn boek goed vindt?

King stelt je gerust met de constatering:

“You can’t please all the readers all of the time; you can’t please even some of the readers all of the time; but you really ought to try to please at least some of the readers some of the time.”

Hij geeft ook nog tips hoe je de aandacht van je lezers kunt vasthouden: Een lezer wil graag “strong echoes of his or her own life and beliefs” in je verhaal terugvinden. Lezers zijn altijd op zoek naar herkenning! Ze willen (stukjes van) zichzelf herkennen of  het gedrag van anderen herkennen in je verhaal.

Ik kan alleen schrijven als ik een inspiratie heb

Veel schrijvers beweren dat ze niet kunnen schrijven als ze geen inspiratie hebben. Maar King zegt: “Don’t wait for the muse.” Schrijven is gewoon baan net als ieder andere baan. Begin ook iedere dag op dezelfde tijd omdat het dan een gewoonte wordt om op die tijden creatief te denken.

Your job is to make sure the muse knows where you’re going to be every day from nine ‘til noon or seven ‘til three.”

Ik heb writers block

Als je vast komt te zitten in je verhaal, adviseert King je om jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Waarom leek het allemaal zo belangrijk voor je?
 • Waar gaat je boek eigenlijk echt over? Of: Wat is je echte boodschap?

Het beantwoorden van deze vragen werkt bevrijdend voor King; hij kan weer gefocust schrijven.

If there is any one thing I love about writing more than the rest, it’s that sudden flash of insight when you see how everything connects.

Een andere manier om van je writers block af te komen, is om het schrijven en het denken over het schrijven even los te laten. King gaat dan veel wandelen, tot vervelens toe. Juist als je ‘nergens’ aan denkt, komt de oplossing.

Er zijn al zoveel dezelfde boeken geschreven

Met zoveel soortgelijke boeken op de markt, vraagt iedere schrijver zich af hoe hij zijn boek uniek of onderscheidend kan maken. Je maakt je schrijven uniek door “blending in your own personal knowlegde of life, friendship, relationships, sex, and work.” Want jouw persoonlijke ervaringen en datgene wat jij weet en voelt, maken jou anders dan anderen.

En houd nu op met lezen want:

“… the hours we spend talking about writing, is time we don’t spend actually doing it.”

NB: alle Engelse citaten zijn van Stephen King uit “On writing, a memoir of the craft.” (uitgever Hodder & Stoughton; 2001)

Gerelateerde artikelen:

Je hoeft geen schrijver te zijn om een non-fictie boek te schrijven
Alles is al geschreven; wat kan IK nu nog schrijven?


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

5 gedachten over “Wat zegt Stephen King over al je excuses om niet te schrijven?

 • Mariëtte Verlaan

  Geweldig geschreven. Zo gaat het inderdaad!
  Ik ben mijn tuincoach-blog begonnen en merk met hoeveel plezier en inspiratie het schrijven gepaard gaat. De droom van schrijven is door dit ‘oefen’blog meer werkelijkheid geworden. Ik raad het iederen aan. Nu nog mijn boek… nog even oefenen… het komt er écht.
  Met een zonnige tuingroet, Mariëtte http://www.feng-shui-tuin.nl

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   he Mariette, beetje een late reactie v mijn kant (was met vakantie), maar heel herkenbaar wat je schrijft dat je droom van schrijven meer werkelijkheid geworden is door te gaan bloggen. Mede door de positieve reacties op mijn blog, ben ik serieuzer a/d slag gegaan om mijn boekdroom waar te maken.
   Ik ga gauw eens naar je tuincoach blog. En… keep on writing!
   Schrijfgroeten Marlies

 • Malva

  Beste Marlies,

  Het is toch grappig dat ik vandaag erken dat ik zelf zoveel beren op de weg gooi dat Artis er jaloers op kan zijn.
  Ik bedenk excuses, maak het zo groot in mijn hoofd dat ik amper meer durf te beginnen en na wat heftige reacties denk ik dat ik het schrijven helemaal maar laat zitten.
  Vanavond televisie uitgedaan (volgens Stephen King al een hele goeie actie) stuit ik op jouw blog. Dankjewel!

  Groet, Malva.

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Hoi Malva,
   Herkenbaar die beren op de weg; moest lachen om jouw Artis-zin.
   En wat betreft die heftige reacties: of je raakt een gevoelige snaar (en dat betekent dat er ook mensen heftig, maar dan in positieve zin zullen reageren op jouw schrijven; helaas hebben ze die reactie nog niet met je gedeeld) OF die heftigers vinden dat je niet kunt schrijven of niet over interessante dingen schrijft (smaken verschillen nu eenmaal).
   Zoals je weet, zegt een reactie veel over de reageerder zelf. Dus laat het van je afglijden. En doe alleen iets met de punten waarvan je zelf vindt dat die waar zijn (naar jouw maatstaven gemeten; niet naar die van ‘de rest’; je familie/vrienden etc. en zeker niet naar die van de reageerders).
   Succes ermee en keep on writing, want 1) wie schrijft die blijft 2) schrijven is een vaardigheid; vaardigheden moet je oefenen!