True crime Memoires


Bijna 60 jaar lagen de memoires van rechercheur Marten Veenstra (1893–1964) verborgen in een kast. Smakelijke waargebeurde verhalen over brandkastkraken, juwelenroof, afpersing en vervalsing van documenten. Maar ook enkele schokkende moordzaken.
Alles komt voorbij: urenlang op de uitkijk staan, wilde achtervolgingen, undercover als loodgieter of tante Martha, sporenonderzoek en doortastende verhoren.
De verhalen spelen zich af in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw en de misdadigers heten Witte Nelis, Tinus de Goddeloze, de Engelse Lord of Rode Henk.

In 1951 gaat Marten Veenstra met vervroegd pensioen. Ruim 10 jaar later schrijft hij zijn memoires.

Kleindochter Moos vindt zijn memoires over de meest spraakmakende zaken en publiceert ze in 2020. Een verrassend telefoontje volgt. Ze gaat op onderzoek uit en ontdekt een familiegeheim.

Ook Peter R. de Vries las de memoires en zei: ‘Die man verdient een boek!’


Sta niet op een dooie’ ligt rond 15 november 2023 in de winkel, maar is nu al te bestellen.


In mijn rol als boekcoach hielp ik Moos Veenstra om de puntjes op de i te zetten waarbij de nadruk lag op een lekker leesbaar en interessant boek voor de True Crime liefhebber.

Uiteindelijk raakte ik zo enthousiast van de verhalen die rechercheur Veenstra vertelde, dat ik het hoofdstuk ‘Onverbeterlijke Misdadigers’ mocht schrijven. Ik had namelijk onderzocht hoe het met sommige misdadigers, die door Veenstra waren gearresteerd, was afgelopen.

inhoudsopgave sta niet op een dooie deel 1

inhoudsopgave Sta niet op een dooie deel 2


Houd je van detectives (who-done-its, Baantjer) en historische true crime (de Commissaris vertelt), dan is dit boek ‘Sta niet op een dooie’ iets voor jou. Of je ouders? Bestel het nu!


Je kunt meer lezen over Sta niet op een dooie op de website van het boek. Daar lees je ook interviews met Moos Veenstra en blogartikelen over de recherche zaken uit het boek (ook artikelen van mij).

colofon sta niet op een dooie

Blij met mijn vermelding als boekcoach in het colofon en trots dat ik een apart bedankje krijg.