Je hoeft geen schrijver te zijn om te kunnen schrijven


Veel ondernemers beginnen niet aan het schrijven van een boek of ze zien er tegen op omdat ze van vinden dat ze geen schrijver zijn. Ik wil je graag van deze beperkende overtuiging af helpen, want je hoeft helemaal niet over literaire schrijfkwaliteiten te beschikken of Nederlands te hebben gestudeerd om een goed non-fictie boek of business boek te schrijven.

ik kan niet schrijven

Ik kan niet goed schrijven want ik heb geen Nederlands gestudeerd

Als je in staat bent om je verhaal tegen een goede vriend te vertellen, dan ben je ook in staat om het verhaal op te schrijven. Sterker nog: je moet het zo opschrijven alsof je het tegen een goede vriend vertelt.

Lezers van non-fictie boeken en blogs vinden het prettig als je in gewone mensentaal antwoorden geeft op al vragen of oplossingen biedt voor al problemen.
Je lezers willen dat jij hun leraar; trainer; gids of coach bent. Ze vinden jouw hulp en steun belangrijker dan een perfect lopende zin.

Dus… hoe zou je tegen je beste vriend(in) vertellen waar je boek over gaat? Praat (in gedachten) tegen je beeldscherm of tegen je notitieboek en schrijf!

Ik kan geen boek schrijven want ik kan niet zo goed schrijven als Stephen King of Cees Nooteboom

Nadat je een literaire roman of thriller gelezen hebt, raak je eerder ontmoedigd dan geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan. Je denkt: ik kan nooit zulke mooie zinnen schrijven als: “De tong van de zon likt nog een keer over al dat goud, het grijs van de stad zinkt al weg in het stof van de avond.” (over Bangkok in “De Boeddha achter de schutting” van Cees Nooteboom)

Maar je maakt hier de grote fout dat je je eigen schrijven gaat vergelijken met dat van een literaire schrijver. In plaats van een originele metafoor te bedenken, kun je ook gewoon schrijven dat de zon ondergaat en hoeft de zon helemaal niet met zijn tong te likken. Je lezer verwacht informatie en inzichten als hij een non-fictie boek leest. Hij verwacht niet dat hij zal wegdromen in je verhaal of op het puntje van zijn stoel zal zitten van spanning.

Maar ik kan echt niet schrijven want ik maak enorm veel schrijffouten en grammaticale fouten

Als je beslist een non-fictie boek wilt schrijven maar je hebt echt veel moeite met schrijven, dan kan het een oplossing zijn om je per hoofdstuk(onderdeel) te laten interviewen en om vervolgens transcripties van deze interviews te laten maken. Hierna heb je de keuze om er samen met een redacteur een goed boek van te maken of je huurt een ‘ghost writer’ in. Natuurlijk kun je ook meteen vanaf het begin een ‘ghost writer’ inhuren.
Maar je kunt ook voor een andere vorm kiezen dan schrijven: maak een audio-boek.

Ik moet eerst naar een schrijfcursus voordat ik een boek kan gaan schrijven

Je hoeft niet eerst naar een schrijfcursus, maar het kan je wel tijd schelen als je meer leert over:

  • Hoe je boeiend kunt schrijven en hoe je jouw teksten kunt verlevendigen
  • Hoe je bij iedere hoofdstuk een nieuwsgierig makende inleiding schrijft en aan het einde van ieder hoofdstuk een cliffhanger schrijft (zodat je lezer nieuwsgierig maakt naar het volgende hoofdstuk)
  • Hoe je jouw boek een logische opbouw geeft
  • Hoe je je hoofdstukken (en teksten) moet structureren.

Maar, het belangrijkste is dat je erop vertrouwt dat ook jij kunt schrijven en dat je puntjes op de i kunt leren zetten als je een schrijfcursus volgt. Misschien is Schrijf je Business boek in 5 stappen iets voor jou? Hierin krijg je ook praktische tips hoe je prettig en aantrekkelijk kunt schrijven, zodat je de kans vergroot dat je lezer het boek met enthousiasme uitleest en aan anderen aanbeveelt.

Gerelateerde artikelen:
Alles is al geschreven; wat kan ik nu nog schrijven?


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

3 gedachten over “Je hoeft geen schrijver te zijn om te kunnen schrijven