Je hoeft geen schrijver te zijn om te kunnen schrijven


Veel ondernemers beginnen niet aan bloggen of het schrijven van een boek of ze zien er tegen op omdat ze van zichzelf vinden dat ze geen schrijver zijn. Ik wil je graag van deze beperkende overtuiging af helpen, want je hoeft helemaal niet over literaire schrijfkwaliteiten te beschikken of Nederlands te hebben gestudeerd om een goed non-fictie boek of blogartikel te schrijven.

ik kan niet schrijven

Ik kan niet goed schrijven want ik heb geen Nederlands gestudeerd

Als je in staat bent om je verhaal tegen een goede vriend te vertellen, dan ben je ook in staat om het verhaal op te schrijven. Sterker nog: je moet het zo opschrijven alsof je het tegen een goede vriend vertelt.

Lezers van non-fictie boeken en blogs vinden het prettig als je in gewone mensentaal antwoorden geeft op al hun vragen en/of oplossingen biedt voor al hun problemen of uitdagingen.

Je lezers willen dat jij hun leraar; trainer; gids en/of coach bent. Ze vinden jouw hulp en steun belangrijker dan een perfect lopende zin.

Dus… hoe zou je tegen je vriend vertellen waar je artikel of boek over gaat? Praat (in gedachten) tegen je beeldscherm of tegen je schrijfblok alsof je het tegen je vriend hebt en schrijf!

Ik kan geen boek schrijven want ik kan niet zo goed schrijven als Stephen King of Cees Nooteboom

Nadat je een literaire roman of thriller gelezen hebt, raak je eerder ontmoedigd dan geinspireerd om zelf aan de slag te gaan. Je denkt: ik kan nooit zulke mooie zinnen schrijven: “De tong van de zon likt nog een keer over al dat goud, het grijs van de stad zinkt al weg in het stof van de avond.” (over Bangkok in “De Boeddha achter de schutting” van Cees Nooteboom)

Maar je maakt hier de grote fout dat je je eigen schrijven gaat vergelijken met dat van een literaire schrijver. In plaats van mooie zinnen en beeldspraak, kun je ook gewoon schrijven dat de zon ondergaat en hoeft de zon helemaal niet met zijn tong te likken. Je lezer verwacht informatie en inzichten als hij een non-fictie boek of artikel leest. Hij verwacht niet dat hij zal wegdromen in je verhaal of op het puntje van zijn stoel zal zitten van spanning.

Maar ik kan echt niet schrijven want ik maak enorm veel schrijffouten en grammaticale fouten

Als je beslist een non-fictie boek wilt schrijven maar je hebt echt veel moeite met schrijven (bijvoorbeeld omdat je dyslectisch bent), dan kan het een oplossing zijn om je per hoofdstuk(onderdeel) te laten interviewen en om vervolgens transcripties van deze interviews te laten maken. Hierna heb je de keuze om er samen met een redacteur een goed boek van te maken of je huurt een ‘ghost writer’ in. Natuurlijk kun je ook meteen vanaf het begin een ‘ghost writer’ inhuren.
En bij bloggen kun je voor een andere vorm kiezen dan schrijven. Je kunt ook podcasts maken (audiobestanden) of bloggen met video’s; ook wel vloggen genoemd

Ik moet eerst naar een schrijfcursus voordat ik een boek kan gaan schrijven

Of je nu naar een schrijf- of blogcursus gaat of ‘how-to’ schrijfboeken of -artikelen leest, dat maakt niet uit, maar ik zou je inderdaad adviseren om je te verdiepen in:

  • Hoe je boeiend kunt schrijven en/of hoe je jouw teksten kunt verlevendigen
  • Hoe je jouw boek of blogartikel een logische opbouw geeft
  • Hoe je je teksten moet structureren.

Kom op: Vertel je verhaal en ga schrijven!

Gerelateerde artikelen:
Alles is al geschreven; wat kan ik nu nog schrijven?


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers. Coach-trainer van Schrijf in 5 BOEK! stappen je business boek, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen

Wat vind jij?

3 gedachten over “Je hoeft geen schrijver te zijn om te kunnen schrijven