ik kan niet schrijven

Alles is al geschreven; wat kan IK nu nog schrijven?


Zeker als je een boek wilt schrijven, kan de gedachte dat er er al zoveel dezelfde soort boeken over jouw onderwerp geschreven zijn, je tegenhouden om aan je boek te beginnen. Maar ook als je op zoek bent naar een nieuw idee voor een blogartikel kun je wel eens moedeloos worden van de gedachte dat er minimaal 5 andere artikelen te Googelen zijn die over jouw onderwerp gaan.

alles is al geschreven

Wat te doen? Uitstellen net zo lang totdat je iets kunt vinden om over je onderwerp te schrijven wat nog niemand heeft gedaan of wachten totdat je een nieuw onderwerp hebt gevonden waar nog ‘niemand’ over heeft geschreven?

Nee, niet langer uitstellen en ga schrijven want:

1. Lezers die net zo gepassioneerd of geinteresseerd zijn in jouw onderwerp als dat jij dat bent, willen er alles over kunnen lezen!
Dat wil jij toch ook? Hoeveel artikelen; e-boeken en boeken heb jij al over jouw onderwerp gelezen? En als er morgen een goede recensie verschijnt van een boek over jouw onderwerp, krijg je dan geen zin om dat boek te kopen?

2. Je neemt makkelijker bepaalde informatie in je op als het je op verschillende manieren wordt aangeboden.
Bijvoorbeeld Boek Een over onderwerp X is theoretisch; Boek Twee over onderwerp X zit vol met praktische opdrachten en Boek Drie over onderwerp X vertelt hetzelfde maar dan verpakt in een persoonlijk verhaal van de schrijver en/of mensen die hij heeft geinterviewd. Doordat je de informatie op 3 verschillende manieren tot je neemt, is de kans groter dat je het onderwerp helemaal begrijpt/beheerst.

3. Als je voor de tweede (derde etc) keer over iets leest, dan begrijp je de informatie beter dan de eerste keer. Je hebt al een bepaalde basiskennis waardoor je de nieuwe informatie beter kunt plaatsen; verwerken; onthouden en toepassen. Bovendien doe je iedere keer dat je over een bepaald onderwerp leest weer nieuwe informatie en inzichten op ook al gaat het over hetzelfde onderwerp (en zou het bijna op dezelfde manier worden verteld).

4. Natuurlijk heb je gelijk dat er al honderden boeken over jouw onderwerp zijn geschreven, maar JOUW versie ligt er nog niet.
Weet je niet zeker hoe je er jouw versie van maakt, zorg dan dat je JOUW inzichten, mening, ervaringen, voorbeelden en opdrachten toevoegt. En bij voorkeur heb je jouw eigen methode.

Het gaat er dus niet om WAT je te vertellen hebt, maar HOE je het vertelt en natuurlijk ook WAAROM je het vertelt.

En dan nog een geruststellende gedachte voor degenen die een boek willen schrijven en dit bij een traditionele uitgever willen laten uitgeven: je boek moet wel een beetje op dat van andere boeken lijken, want dat is het bewijs dat er markt voor je boek is. Dat geeft de uitgever een bepaalde gerustelling dat hij zijn investering in jouw boek er weer uithaalt.Marlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; Non-fictie boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er en diverse e-boeken


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers. Coach-trainer van Schrijf in 5 BOEK! stappen je business boek, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen

Wat vind jij?

7 gedachten over “Alles is al geschreven; wat kan IK nu nog schrijven?

 • Veron Goemans

  Ha Marlies,
  Gisteren liep ik precies tegen het probleem aan waar jij in je artikel over schrijft. Ben gelukkig wel gaan schrijven, maar ik weet zeker dat ik, met jouw tips, eerder door mijn schrijf blokkade heen gekomen was. Dank je wel voor dit interessante artikel en je praktische tips!
  hartelijke groet,
  Veron

 • meeradvies Bericht auteur

  @Veron Fijn dat mijn artikel geholpen heeft bij deze schrijfblokkade. Dat is natuurlijk de bedoeling van het artikel maar de lezer bepaalt of ik daarin geslaagd ben:)

  @Marjolein Als ik ooit een moment hebt dat ik twijfel aan mijn schrijven, dan visualiseer ik dat mijn artikelen boven het bed van mijn lezers hangen! Een groter compliment kun je een schrijver niet maken: daar waar vroeger de popsterren hing, hangt nu zijn/haar artikel :))))))))))

 • Cuny

  Hallo Marlies,
  nou volg ik je al een tijdje, maar ontdek door jouw reactie op de blog van @raaphorst dat jij aan boekcoaching doet!! Wauw, ik denk dat ik dat nodig heb… ;-) Heb me kennelijk onvoldoende verdiept in je bio…
  Ik maak graag een keer irl kennis met je!
  Cuny

  • meeradvies Bericht auteur

   Een ‘Wauw’ terug: ik denk dat ik dat heel leuk vind dat je een boekcoach nodig hebt! Ik zal je mijn gegevens mailen.
   Er is maar een maar: ik richt me op non-fictie schrijvers. Dus hopelijk gaat het over een NF boek.
   Enne.. het staat nog niet prominent in mijn bio; dat gaat nog komen!
   Schrijfgroeten Marlies