ik kan niet schrijven

Alles is al geschreven; wat kan IK nu nog schrijven?


Zeker als je een boek wilt schrijven, kan de gedachte dat er er al zoveel dezelfde soort boeken over jouw onderwerp geschreven zijn, je tegenhouden om aan je boek te beginnen. Maar ook als je op zoek bent naar een nieuw idee voor een blogartikel kun je wel eens moedeloos worden van de gedachte dat er minimaal 5 andere artikelen te googelen zijn die over jouw onderwerp gaan.

alles is al geschreven

Wat te doen? Net zo lang uitstellen totdat je iets kunt vinden om over je onderwerp te schrijven wat nog niemand heeft geschreven of wachten totdat je een nieuw onderwerp hebt gevonden waar nog ‘niemand’ over heeft geschreven?

Nee, niet langer uitstellen en ga schrijven want:

1. Lezers die net zo gepassioneerd of geïnteresseerd zijn in jouw onderwerp als dat jij dat bent, willen er alles over kunnen lezen!
Dat wil jij toch ook? Hoeveel artikelen; e-boeken en boeken heb jij al over jouw onderwerp gelezen? En als er morgen een goede recensie verschijnt van een boek over jouw onderwerp, krijg je toch zin om dat boek te kopen?

2. Je neemt makkelijker bepaalde informatie in je op als het je op verschillende manieren wordt aangeboden.
Bijvoorbeeld Boek Een over onderwerp X is theoretisch; Boek Twee over onderwerp X zit vol met praktische opdrachten en Boek Drie over onderwerp X vertelt hetzelfde maar dan verpakt in een persoonlijk verhaal van de schrijver of mensen die hij heeft geïnterviewd.
Doordat je de informatie op 3 verschillende manieren tot je neemt, is de kans groter dat je het onderwerp beter begrijpt.
Bovendien doe je iedere keer dat je over hetzelfde onderwerp leest weer nieuwe informatie en inzichten op, omdat het net iets anders verteld wordt.

3. Natuurlijk heb je gelijk dat er al honderden boeken over jouw onderwerp zijn geschreven, maar JOUW versie ligt er nog niet. Weet je niet zeker hoe je er jouw versie van maakt, zorg dan dat je JOUW inzichten, mening, ervaringen, voorbeelden en opdrachten toevoegt.

Het gaat er dus niet om WAT je te vertellen hebt, maar HOE je het vertelt en natuurlijk ook WAAROM je het vertelt.

En dan nog een geruststellende gedachte voor degenen die een boek willen schrijven en dit bij een traditionele uitgever willen laten uitgeven: je boek moet wel een beetje op dat van andere boeken lijken, want dat is het bewijs dat er markt voor je boek is. Dat geeft de uitgever een bepaalde geruststelling dat hij zijn investering in jouw boek er weer uithaalt..


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

7 gedachten over “Alles is al geschreven; wat kan IK nu nog schrijven?

 • Veron Goemans

  Ha Marlies,
  Gisteren liep ik precies tegen het probleem aan waar jij in je artikel over schrijft. Ben gelukkig wel gaan schrijven, maar ik weet zeker dat ik, met jouw tips, eerder door mijn schrijf blokkade heen gekomen was. Dank je wel voor dit interessante artikel en je praktische tips!
  hartelijke groet,
  Veron

 • meeradvies Bericht auteur

  @Veron Fijn dat mijn artikel geholpen heeft bij deze schrijfblokkade. Dat is natuurlijk de bedoeling van het artikel maar de lezer bepaalt of ik daarin geslaagd ben:)

  @Marjolein Als ik ooit een moment hebt dat ik twijfel aan mijn schrijven, dan visualiseer ik dat mijn artikelen boven het bed van mijn lezers hangen! Een groter compliment kun je een schrijver niet maken: daar waar vroeger de popsterren hing, hangt nu zijn/haar artikel :))))))))))

 • Cuny

  Hallo Marlies,
  nou volg ik je al een tijdje, maar ontdek door jouw reactie op de blog van @raaphorst dat jij aan boekcoaching doet!! Wauw, ik denk dat ik dat nodig heb… ;-) Heb me kennelijk onvoldoende verdiept in je bio…
  Ik maak graag een keer irl kennis met je!
  Cuny