vroegboekkorting

Vroegboekkorting, hoe geloofwaardig?


vroegboekkortingSteeds meer coaches en trainers passen de Cialdini tip toe om mensen gretig te maken door ze een idee van schaarste te geven. Huh, een idee van schaarste? Ja, als je mensen laat geloven dat iets er binnenkort niet meer zal zijn (op = op) of dat iets er binnenkort niet meer voor die specifieke prijs zal zijn (alleen vandaag 50% korting), dan krijgen mensen kooplust. Ze willen de unieke kans of aanbieding niet mislopen.

Dus veel coaches en trainers verkopen hun workshops, events, trainingen, programma’s en seminars met een vroegboekkorting. Maar kennelijk is er een ongeschreven regel dat het verschil tussen de originele prijs en vroegboekkortingsprijs enorm moet zijn. Als je vandaag reageert, krijg je het tweedaags event voor €149 en anders betaal je €1497.

Maar mijn vraag is: Hoe geloofwaardig (leuk woord trouwens: geloof-waarde) is een dergelijke korting? Dat weet je alleen achteraf. Pas achteraf weet je of het event inderdaad €149 waard was (maar geen euro meer) en zou je je dus genaaid voelen als je €1497 had moeten betalen. OF je realiseert jezelf dat het event inderdaad €1497 waard was en dat je dus erge mazzel had dat je slechts €149 hoefde te betalen.

Hoe kun je als klant een juiste beslissing nemen? Door jezelf de vraag te stellen: Als er geen prijs bij stond, wat is deze training/ dit event etc. mij dan waard? En vergelijk die prijs dan met het bedrag dat je moet overmaken. Zo heb je minder kans dat je je laat leiden door de slimme psychologie achter de vroegboekkorting.

En voor de coaches/trainers die de vroegboekkorting aanbieden, is het te hopen dat ze ook echt een workshop, training etc. samenstellen die overeenkomt met de originele prijs. Realiseer je jezelf dat je echt voor bijvoorbeeld €1497 aan waarde moet geven en niet iets wat maar €149 waard is.

Wat zijn jouw ervaringen? Vind je de prijsverschillen die je ziet tussen de vroegboekkorting en de originele prijs geloofwaardig?

Gerelateerde artikelen:
6 principes van overtuigen van Cialdini plus 1
De 3 meest gemaakte fouten bij het bepalen van je prijsvroegboekkorting

PS: Speciaal voor de ondernemers die een boek willen schrijven heb ik de online training ‘Schrijf in 15 stappen een win-win business boek’ ontwikkeld (waarbij persoonlijke feedback mogelijk is). Hij is scherp en rechtvaardig geprijsd en dus zonder korting :) maar wel met 2 bonussen (dat dan weer wel).


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

7 gedachten over “Vroegboekkorting, hoe geloofwaardig?

 • robpro

  Dank voor je stuk, ik vind het een heel goede tip om eerst te kijken naar de inhoud en dan naar de prijs. Het leek trouwens alsof er geen direct link naar je blogstuk in de mail zat. Het plaatje vroegboekkorting is wel klikbaar, maar dat levert een heel ander resultaat op. Om te stimuleren dat je blog wordt gedeeld kan een directe link m.i. handig zijn.

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Thanks voor compliment. En thanks voor opmerking dat ik zowel titel als plaatje in mail/nieuwsbrief klikbaar maak. Ik doe dat niet altijd consequent maar na jouw opmerking zal ik dat niet meer vergeten (zo werkt dat bij mij).

 • Leonore

  Mooi verwoord. En ja, ik heb het ook gedaan: vroegboekkorting geven. Maar het voelde voor mij zelf niet goed: ik vind mijn workshop of training een bepaald bedrag waard. Voor iedereen. Wel wil ik dat mensen snel inschrijven, want ik ga verplichtingen aan met zaalhuur e.d. Daarom probeer ik nu andere ‘lokkers’ uit. Dat voelt veel beter voor mij.

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Voor mij voelt het ook niet goed als het zo’n enorm prijsverschil is. Ik zou liever een extra bonus voor vroegboekers geven (iets wat je al gemaakt hebt, geen extra werk aan hebt, maar wel waardevol is voor je klant. Iets waar hij normaal voor zou willen betalen).

 • Veron Goemans

  Goed dat je dit onderwerp bespreekt Marlies.
  Ik kom eerlijk gezegd zelden de grote prijsverschillen tegen die jij beschrijft als het om een vroegboekkorting gaat. Als ik het al tegenkom, dan is het om een andere reden dan het creëren van schaarste, namelijk om een testimonial te krijgen voor een programma dat nog in een testfase zit.

  Naast het creëren van schaarste ken ik nog een andere reden om een vroegboekkorting te geven, namelijk om ‘het snel in actie komen’ te stimuleren en te belonen. Doel daarvan is om gebruik te maken van de energie van het moment waarmee je mensen helpt zichzelf de verandering te gunnen die het programma hen biedt.

  Je hebt overigens volstrekt gelijk dat de prijs van het programma afgestemd moet zijn op de waarde die het biedt. Goeie tip om eerst naar de inhoud en pas daarna naar de prijs te kijken.

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Veron als iemand een enorme korting aanbiedt om testimonials te krijgen, dan zou ik eerlijk aangeven waarom ik zo’n grote korting geef. De andere reden (snelle actie oproepen) is een goede reden maar ik kom soms echt van die grote prijsverschillen tegen. Mijn prijs-voorbeeld was niet fictief (maar ik ga geen namen noemen; wil niemand te kijk zetten).
   Maar hoe dan ook is mijn boodschap dat als je iets met veeeeel korting aanbiedt je toch de originele waarde/inhoud moet bieden.