te volle infographic

Stuffed sidebar syndrome, visuele rommel op je blog


te volle infographic

Stuffed infographic; vriendje van de stuffed sidebar

Je zakelijk blog moet klantmagnetisch zijn of te wel potentiële klanten aantrekken die verleid worden om actie te ondernemen (ja, ik gebruik expres alle bekende marketingtermen). Hoe je die klanten verleidt, dat leren de website-experts je graag met tips over design, navigatie, usability, copywriting en de psychologie van beïnvloeding.

Maar als ik dan de sites van sommige van deze website-experts bezoek, verbaas ik me over de visuele rommel die ik aantref.

Vooral de zijbalk op de homepage is een populaire dumpplaats voor informatie. Sommige sites hebben zelfs een linker èn rechter zijbalk vol met blokjes tekst; veel tekst.

Het maakt mij niet uit wat de webexperts zeggen, want ik heb mijn eigen mening over wat ik prettig vind als ik op iemands blog ben.

Do’s en don’ts van je zijbalk

Prop je sidebar niet vol met info over je diensten, awards, testimonials en je agenda. Ik ga al zuchten als ik dat allemaal, in dat kleine vakje, moet lezen.
Nu ik toch bezig ben, kies per pagina maar één zijbalk. Dat oogt veel rustiger.

Je lezer is geen archivaris. Geef geen lange lijst van je blogarchief die per maand (en ieder jaar) is geordend. Wat is de meerwaarde van deze maaaaandenlijst? Zoeken je lezers een artikel op maand? Ze zoeken eerder op onderwerp (blogmenu op categorie).blog archief op maanden

Mag ik dan nog even foeteren op de ‘footers’ (blok onderaan de site) waarin je nog eens je aanbod en je mooiste testimonials herhaalt. Moet ik dat allemaal lezen?

Schoonmaken en niet schrikken

Doe je blogbezoekers een plezier en ruim je visuele rommel eens op. Weg met de ‘stuffed-sidebar’. Maar schrik niet als je statistieken je vertellen dat je bezoekers minder lang blijven hangen dan voorheen. Hoe minder visuele rommel, hoe efficiënter (en dus sneller) ze kunnen lezen :)

Heb jij nog visuele web-rommel ergernissen? Laat ze horen


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!