Timemanagement valkuil voor zelfstandige ondernemers


Over timemanagement en het stellen van prioriteiten wordt veel geschreven. Dit artikel wil je vooral laten inzien dat je als zelfstandig ondernemer meestal teveel tijd besteedt aan niet-inkomen-genererende taken. Hierdoor bezorg je jezelf een onnodig hoge werklast en -druk.
timemanagement ondernemers

Niet-inkomen-genererende taken zijn over het algemeen:

 • Alle vormen van administratie bijhouden
 • Inkopen voor je bedrijf doen
 • Antwoord geven op meest gestelde (email/telefonisch) vragen van je klanten/opdrachtgevers
 • Je werkomgeving opruimen/schoonmaken

Om  succesvol te zijn en met plezier te blijven werken, is het van belang dat je de meeste tijd juist besteedt aan taken die inkomen kunnen genereren. Dit zijn taken als:

 • Nieuwe produkten/diensten ontwikkelen
 • Marketing; waaronder je verkoopgesprekken
 • Het daadwerkelijk uitvoeren van je diensten of het produceren van je produkten

Bedenken van tijdbesparende oplossingen

Om je te kunnen concentreren op je inkomen-genererende taken, moet je voor de niet-inkomen-genererende taken oplossingen bedenken die je tijd besparen:

 • Delegeren /Uitbesteden
  Stel jezelf deze twee vragen:
  Wat hoef ik niet noodzakelijk zelf te doen om toch geloofwaardig te blijven als deskundige/professional?”
  Wat kost ik per uur?
  ” m.a.w. “Is het niet goedkoper om iemand in te huren zodat ik me weer kan richten op inkomen-genererende taken?
  Voorbeelden: Administratieve kracht; assistent die uitvoerende taken verricht die verbonden zijn aan jouw beroep (bijv. testassistent voor een psycholoog); boekhouder; koerier en schoonmaker;
 • Automatiseren. De bekendste voorbeelden hiervan, zijn: aanzetten van je voice-mail en een ‘autoresponder’ gebruiken voor het versturen van je e-mail nieuwsbrieven;
 • Digitaliseren van gegevens zodat ze makkelijker bij te houden zijn of opvraagbaar zijn. Hieronder valt ook het maken van standaardformulieren en –overzichten voor die gegevens die je steeds opnieuw moet registreren;
 • Bedenken van standaardoplossingen voor steeds terugkerende ‘problemen’. Maak bijvoorbeeld een pagina op je website aan waar je antwoorden geeft op de meest gestelde vragen.

Wanneer ben je het produktiefst?

Je produktiefste momenten (bijv. in de ochtend of juist in de vroege middag) reserveer je voor inkomen-genererende taken waarbij je echt geestelijk fit moet zijn, zoals het bedenken van nieuwe dingen of het geven van een verkooppresentatie.
De niet-inkomen genererende taken die je wel zelf blijft doen, plan je dan op die tijdstippen of dagen in de week dat je niet op je produktiefst bent.
Eventuele routineklussen die je weinig energie kosten, kun je zo inplannen dat ze juist een ‘prettige’ onderbreking zijn van je inkomen-genererende taken .

Twee actiepunten

1.Ga nu nog aan de slag met het maken van een lijstje van tijdbesparende oplossingen voor je niet-inkomen-genererende taken. Voer tenminste 1 oplossing binnen een week uit.

2.Kijk vervolgens in je agenda of er vaste niet-produktieve-tijdstippen in de week zijn waar je jouw niet-inkomen-genererende taken kunt doen. Reserveer die momenten, zodat je de overige tijd aan je inkomen-genererend werk kunt besteden!

Onthoud: Je inkomen-genererende taken bepalen je succes.
Succes!

Gerelateerde artikelen
4D methode van timemanagment
Voorkom informatie ‘overload’
Houd je social media tijd binnen de perken
Tijd maken voor je boekMarlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; Non-fictie boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er en diverse e-boeken


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

3 gedachten over “Timemanagement valkuil voor zelfstandige ondernemers