5 W Methode van Opruimen


5 W Methode opruimen

Wat hoort bij elkaar?

Wil je je omgegeving snel opruimen?
Wil je je omgeving opgeruimd houden?

Gebruik dan de de 5 W-Methode 

Ik houd van snel kunnen opruimen; wie niet? Vandaar dat ik in de loop der jaren de gewoonte heb aangeleerd om spullen steeds een vaste plaats te geven; dezelfde dingen bij elkaar te leggen en om vooral geen onnodige spullen te bewaren. Toen de professional organizers in opmars kwamen en ik hun tips aanhoorde, realiseerde ik me dat ik zelf ook een efficiente opruimmethode heb ontwikkeld. Ik volg altijd de onderstaande 5 stappen en die, zo ontdekte ik, beginnen allemaal met een W-vraag.

Veel plezier met de 5-W stappen van opruimen

Wegdoen; wat kan zeker weg? Weg naar vuilnis/stort; recycle-bak; goede doel; weggeven aan vrienden of verkopen.

Waarom bewaren? Als je iets wilt bewaren, vraag je dan toch even af waarom. Welke functie heeft het? Een praktische functie; een decoratieve functie of een emotionele functie (herinnering; souvenir)? Als het niet een van deze functies heeft, doe het dan weg (verkopen/weggeven)!

Waar bewaren? Als je besluit iets te bewaren, dan moet het een vaste plek hebben of krijgen. Bijv. een vaste opbergdoos of -mand; vaste lade; vaste plank;  vaste kast etc. Zo kost opruimen je weinig tijd omdat je meteen weet waar je iets moet terugleggen. En …  je hoeft nooit meer iets te zoeken. NB: Schrijf evt. op dichte dozen wat erin zit.

Wat hoort bij elkaar? Als je besluit iets te bewaren en je het een vaste plek geeft, zorg dan dat je dezelfde soort dingen bij elkaar bewaart. Het is bijv. niet handig om in de ene ruimte alle spijkers en schroeven te bewaren en in een andere ruimte alle gereedschappen. Als de dingen logisch bij elkaar liggen, kun je ook sneller aan de slag als je iets nodig hebt.

Wanneer ruim ik het op? Het handigste is als je vaste opruim momenten op een dag hebt voor de dagelijkse ‘rommel’. Bijv. dat je alles opruimt en teruglegt voordat je ‘s avonds aan tafel gaat of voordat je naar bed gaat. Het hebben van vaste opruim momenten voorkomt dat de troep zich ophoopt.

Als je consequent deze 5 W-methode van opruimen toepast, dan levert je dat een flinke tijdbesparing op doordat je niet steeds naar je spullen hoeft te zoeken en/of niet uren bezig bent om alle opgehoopte spullen weer op te ruimen. Bovendien voel je je ook plezieriger in een opgeruimde omgeving.

Begin vandaag nog aan je 5W’s.  Succes ermee!

Gerelateerde artikelen
4 D Methode van timemanagement


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

5 gedachten over “5 W Methode van Opruimen

 • Stan Lenssen

  Hoi Marlies,
  Ik ruim nogal eens op volgens het principe: “Iets erin, iets eruit!”
  Werkt vooral goed bij kleding, schoenen en dat soort zaken. Zo blijft de kledingkast overzichtelijk. Wat eruit gaat wel naar de recycling brengen ;-)
  Groetjes,
  Stan

 • Jalada Goddijn-Koopmans

  Dag Marlies,

  Leuk die 5 w’s! Alle vijf waardevolle vragen en acties, die beslist kunnen helpen met opruimen. Ik zie er alleen geen methode in, dwz. de volgorde, het systeem ontbreekt en dat hebben veel mensen juist hard nodig: wat doe je eerst en wat daarna. Vaak lopen ze van hot naar haar en komen dan niet echt verder.

  Ik denk dat opruimen begint met het realiseren van je doel: wat wil je bereiken? Veel mensen beseffen niet dat opruimen nooit een doel is, maar een middel tot iets.

  Het doel zal vaak iets zijn als: ik wil meer ruimte krijgen. Dan kun je daarna de volgende stappen zetten:

  1. Waar wil ik ruimte krijgen?
  2. Wat wil ik wegdoen?
  3. Wat wil ik bewaren en waarom?
  4. Waar is de beste plek voor wat ik wil bewaren?
  5. Waar is de beste plek voor de weg-doe-spullen?
  6. Wanneer doe ik ze ook echt weg?
  7. Wat kan ik doen om het opgeruimd te houden?

  Het is wel een 7 stappen methode geworden. Misschien heb je er toch wat aan.

  Succes verder en mijn complimenten nog voor je leuke blogposts die ik met plezier lees!
  Hartelijke groet,

  Jalada Goddijn-Koopmans

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Hoi Jalada, Je schrijft dat je er geen methode/ geen volgorde inziet, maar er is voor mijn gevoel wel degelijk een vaste werkwijze: Als ik een ruimte opruim (even denken aan grote opruimactie), denk ik altijd eerst: wat kan weg (dat doe ik dan ook meteen); wat wil ik bewaren; waar dan? en moet ik het bij iets anders opbergen. De laatste W (wanneer ga ik opruimen) is meer bedoeld om alles bij te houden door middel van bijv. vaste opruimmomenten.
   Jouw laatste vraag met wat moet ik doen om het opgeruimd te houden, is heel simpel: ‘mijn’ 5 W’s consequent blijven volgen.
   Jouw eerste vraag ‘welke ruimte’ is inderdaad een logische. Voor de compleetheid moet hij er wel bij. Dus dan zou ik mijn methode uitbreiden met een extra W: welke ruimte wil ik opruimen?
   Leuk om zo over dit onderwerp te kunnen praten.
   Happy cleaning & organizing
   Marlies