Congres slaapverwekkend? Zo blijf je bij de les.


Je gaat naar een congres omdat je ‘iets’ wilt opsteken en, als het meezit, ook nog wilt netwerken (of andersom: netwerken en evt. nog wat leren).
Maar als je eenmaal zit, kun je last krijgen van ‘information overload’, afdwalende gedachten en naarmate de tijd verstrijkt: slaap.

Hoe kun je nu bij de les blijven & het nodige opsteken? Dat begint in ieder geval met een goede voorbereiding:

Voorbereiding op het congres

Weet je eigenlijk wel WAAROM je naar het congres gaat? Onderstaande vragen  helpen je om hier een antwoord op te krijgen. Schrijf de antwoorden in steekwoorden op zodat je ze als een soort checklist mee naar het congres kunt nemen.

Onderwerpen: Over welke onderwerpen wil je informatie krijgen? Wat wil je precies te weten komen en waarom?

Soort mensen: Wat voor soort mensen wil je leren kennen en waarom (bijv. vakgenoten voor kennisuitwisseling; partners om mee samen te werken; potentiele opdrachtgevers; leveranciers van…)?

Specifieke personen:
Wie wil je ontmoeten die je nog niet kent en waarom?
Wie wil je beter leren kennen en waarom?
Wie wil je spreken die je al kent en waarom?

Concurrenten: Over welke concurrenten wil je meer weten en waarom?

‘Resources’: Over welke hulpmiddelen; materialen; technieken; producten; diensten etc. die je in je werk (studie) kunt gebruiken, wil je informatie en waarom?

Sessies: Veel congressen bestaan na een inleidend gedeelte uit verschillende sessies. Bedenk van te voren, met bovenstaande vragen in gedachten, naar welke sessies je graag wilt gaan.

Tijdens het congres

Tijdens de voordrachten en lezingen houd je vooral in gedachten over welke onderwerpen en ‘resources’ je meer informatie wilt. Luister goed naar de introductie van iedere spreker omdat –  als het goed is – deze de opbouw van zijn verhaal zal aangeven. Dan weet je precies bij welke gedeeltes van zijn verhaal je  goed moet opletten en waar je mag ‘afdwalen’.

De pauzes en interactieve sessies zijn natuurlijk de uitgelezen momenten om je te richten op de mensen die je graag wilt ontmoeten of  beter wilt leren kennen.

Tot slot

Je zult misschien niet op al je vragen een antwoord krijgen en/of de kans krijgen om iedereen op je lijstje te ontmoeten, maar de kans is wel groot dat je door deze doelgerichte aanpak wakker blijft en wijzer weggaat dan zonder deze voorbereiding.

Veel succes bij je volgende congres (seminar)!

Marlies van der Meer; coach / trainer


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!