Pinterest; de ideale digitale knipselmap


Ik ben uit nieuwsgierigheid begonnen met Pinterest. En ik ben meteen enthousiast. Ook Pinterest kun je gebruiken als marketing instrument. Het sluit mooi aan bij wat ik in mijn boek zeg over ‘fungeer als digitale knipselmap’:
‘Het regelmatig doorspelen van waardevolle informatie is de manier om door je doelgroep gezien te worden als de persoon die je moet gaan volgen om op de hoogte te blijven. Je wordt als het ware hun ‘digitale knipselmap’, zoals ik het noem (…). Waar het bij jou in de functie van digitale knipselmap om gaat, is dat je connecties en lezers terecht zullen denken dat jij veel weet over jouw onderwerpen; het kenmerk van de expert. Overigens het feit dat je jouw connecties en lezers attendeert op interessante (online) content, draagt ook bij aan je like-factor.’
Pinterest MeerAdvies

Het voordeel van Pinterest boven Twitter, Facebook en Linkedin is dat je updates (pins) met links naar andere waardevolle artikelen, filmpjes en foto’s NIET naar onderen zakken in de berichtenstroom van anderen. Je waardevolle info blijft permanent toegankelijk op de ‘boards’ die jij hebt aangelegd.

Deze ‘boards’ bieden weer een ander voordeel: je kunt je pins categoriseren waardoor je jouw links naar waardevolle informatie ook nog eens overzichtelijk kunt aanbieden aan je doelgroep.

Maak niet de fout om 20 boards aan te leggen, want dan ziet jouw doelgroep door de boards jouw hoofdonderwerpen niet meer. Pinterest doet suggesties voor boards met titels als ‘Places I want to visit’, maar je kunt gewoon je eigen boards aanleggen en die een Nederlandse titel geven.

Als je Pinterest zakelijk wilt gebruiken, zorg dan dat jouw boards met jouw dienstverlening te maken hebben. En houd het aantal boards beperkt die meer jouw persoonlijke kant laten zien.

Soms krijg je ook de uitnodiging dat je dingen op het prikbord van een ander mag prikken, maar als je deze uitnodiging accepteert, verschijnt dit board ook tussen jouw boards. Accepteer de uitnodiging dus alleen als dit board past bij jouw dienstverlening en het totaal aantal van jouw boards overzichtelijk blijft.

Het valt me op dat veel Pinterest gebruikers vooral links geven naar foto’s, infographics en filmpjes, maar je kunt op Pinterest ook een link maken naar een interessant of leuk blogartikel.

Als je denkt: onee, niet weer een social media account aanmaken, laat ik je dan geruststellen: een account en de verschillende boards zijn zo aangemaakt. Je profiel van Twitter of Facebook wordt automatisch overgenomen. En als je ergens op internet een interessant artikel, filmpje etc tegenkomt, hoef je maar op je pinknop te drukken (die krijg je automatisch) om iets op een board te plaatsen.

Ik hoop dat anderen Pinterest ook zakelijk gaan gebruiken om interessante of leuke info met elkaar te delen. Want HET grote voordeel van Pinterest is dat alle links (pins) permanent en overzichtelijk toegankelijk blijven. Verder hoop ik dat bij Pinterest niet de gezelligheids- en privefactor de boventoon gaan voeren, want daar hebben we Facebook al voor.

Deel met Pinterest je passies en dan bij voorkeur je passies die met je dienstverlening overeenkomen. Mijn boards kun je vinden onder de naam MeerAdvies.Share

Marlies van der Meer auteur van Social media marketing voor de ZZP’er. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent”. Zij helpt ondernemers & non-fictie schrijvers bij Positioneren als Expert; Effectief Social Media gebruik; Zakelijk Bloggen en (e)Boeken schrijven


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!