Alternatieve elevator pitch: “De eerste auto die begrijpt hoe …””


Wat antwoord je als iemand je vraagt: ‘Wat voor werk doe jij?’ Hopelijk vertel je hem met voor wat soort mensen je werkt, met welke problemen zij worstelen, wat jouw oplossing is en welke resultaten dat oplevert. En hopelijk heb je al deze informatie in een welluidende zin gestopt, zodat je de aandacht van de ander weet vast te houden.

In mijn boek Social Media Marketing leg ik stap voor stap uit hoe je een ‘elevator pitch’ moet maken. Om je een voorbeeld van een elevator pitch te geven:

Ik leer zelfstandige ondernemers die opzien tegen marketing, hoe ze social media als marketinginstrument kunnen gebruiken, zodat hun potentiële klanten vanzelf zien dat zij de beste oplossing zijn.

Ik verwacht niet dat je een dergelijke pitch gaat opdreunen, maar ik zie het meer als handige input voor je social media profielen.

Citroen Slogan in garagebedrijf Renard

Een elevator pitch die je WEL in een gesprek kunt gebruiken, bedacht ik dankzij een oude Citroen slogan:
“De eerste auto die begrijpt hoe u rijdt.”

Ik dacht als je daar nu eens op gaat variëren voor je eigen dienstverlening, dan kom je snel tot de kern van je eigen dienstverlening. Ik zal een paar voorbeelden geven:

De eerste coach die begrijpt dat een ondernemer zijn klanten wil laten zien dat hij de beste oplossing is.

De eerste coach die begrijpt dat een ondernemer graag op een subtiele manier wil laten zien dat hij de expert is.

Achter ‘die begrijpt dat …’ komt het resultaat van je dienstverlening voor jouw doelgroep.
In een gesprek laat je vervolgens het begin stukje weg (‘de eerste coach …’) en dat vervang je gewoon door ‘ik begrijp dat …..’.

Met zo’n korte zin in een kennismakingsgesprek lijkt het niet dat je een uit het hoofd geleerd verhaaltje staat op te dreunen; HET nadeel van de klassieke ‘elevator pitch’.

Veel succes, laat jij hieronder jouw ‘de eerste … die begrijpt dat …’ pitch achter?


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!