Mond-tot-mondreclame: Doe iets met spontane social media complimenten


Potentiële klanten laten zich bij de beslissing om te kiezen voor jouw bedrijf en jouw diensten en/of (informatie)producten graag leiden door de aanbevelingen van anderen. Niets overtuigt beter dan mond-tot-mondreclame. Zeker in deze wereld waarin mensen overspoeld worden met reclame, gaan je potentiële klanten liever af op de meningen van echte mensen vooraleer ze besluiten een belangrijke aankoop of investering te doen.marlies van der meer recensies

Laat het dus aan anderen over om te zeggen dat jouw aanbod echt waardevol is; dat het de oplossing is voor de problemen waar jouw potentiële klanten mee zitten. En laat het aan anderen over om te roepen dat jij een prettig persoon bent om mee te werken en bovendien erg deskundig bent.

Je potentiële klanten zullen hierbij het gevoeligst zijn voor aanbevelingen van mensen die ze kennen, respecteren en/of van wie ze de indruk hebben dat zij net zijn zoals zijzelf.

Mond-tot-mondreclame is dus belangrijk want het geeft je potentiële klanten het vertrouwen dat jij de beste bent. Je zult nu sociaal bewijsmateriaal moeten verzamelen waarmee je overtuigend aantoont dat je te vertrouwen bent. Bij sociaal bewijsmateriaal kun je bijv. denken aan complimenten van anderen. Social media maken het gelukkig vrij eenvoudig voor anderen om jou spontaan complimenten te geven (bijv via een tweet); een recensie over je informatie producten te schrijven (bijv via hun blog of youtube) of om jou te citeren.

(Deze inleiding is gebaseerd op tekst uit mijn boek. Nu volgt nieuw materiaal!)

Geef spontane complimenten een permanente plaats

Het nadeel van social media is dat het vluchtig is. Een complimenteuze tweet verdrinkt binnen een paar seconden weer in de berichtenstroom. Of als een ander over jou blogt, hoe weten jou volgers en lezers dat dan?
Maar er zijn manieren om deze spontane complimenten een permanente plaats te geven. In mijn boek gaf ik twee eenvoudige tips:

Permanente vermelding positieve recensies op media pagina
Vermeld op de media-pagina van je blog alle positieve recensies die je ontvangen hebt en link hierbij naar het oorspronkelijke blogartikel of YouTube-filmpje.

Twitter-favorietenlijst als complimentenopslag
Iedere keer dat je een tweet ontvangt die je als een compliment kunt opvatten, vink je deze tweet aan als ‘favoriet’. Hiermee komt de tweet automatisch op je ‘favorietenlijst’ op Twitter.

Maar, zo ben ik erachter gekomen, in de praktijk kan het een rommeltje worden als je zo te werk gaat; de favorietenlijst en mediapagina slibben dicht. Ik heb erover nagedacht hoe ik orde kan scheppen in alle spontane complimenten die ik ontvang voor mijn blogartikelen; mijn boek en workshops.

Ik heb voor de volgende oplossing gekozen:

1. Bij de pagina over mijn boek (op mijn site meeradvies.com) heb ik een aparte subpagina gemaakt met recensies die over mijn boek verschijnen; recensies op blogs van anderen of op online boekhandelsites.

2. Verder een aparte subpagina met complimenten over mijn boek die op Twitter verschijnen; de zogenaamde Tweetmonials. Ik heb ervoor gekozen om de tweetmonials via screenshots te laten zien. En natuurlijk staan alles tweetmonials ook nog in mijn twitter favorietenlijst.

3. Bij de beschrijving van mijn social media marketingdiensten een subpagina met een lijst van relevante blogartikelen van anderen die naar een specifieke tip van mij refereren; zogenaamde mentions in blogs van anderen. Dit heb ik bij de andere diensten ook gedaan.

4. De mediapagina gebruik ik nu om de interviews te vermelden die ik heb gedaan en gebruik ik niet langer voor de ‘opslag’ van spontane complimenten.

5. De spontane complimenten (meestal tweetmonials) die ik krijg over bijv. workshops heb ik op de relevante pagina’s vewerkt. Deze complimenten vullen dan de testimonials aan die ik via mijn evaluatiefeedbackformulieren verzamel.

6. Met de tweetmonials die ik voor afzonderlijke blogartikelen krijg, heb ik niets speciaals gedaan. Het kan ook te gek worden. Deze vind je gewoon in mijn favorietenlijst van twitter.

Deze complimenten-verwerkingsmethode voorkomt dat je een complimentenbrei op een pagina krijgt. En je voorkomt dat bijv geinteresseerden voor dienst 1 nu ook alle complimenten moet lezen over dienst 2.
Ik geef wel toe dat de tweetmonials over mijn boek misschien een beetje teveel zijn, maar het voelt voor mij als schrijver zo enorm heerlijk dat mensen mijn boek waarderen dat ik ze er allemaal opgezet heb.

Marlies van der Meer auteur van Social media marketing voor de ZZP’er. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent”. Zij helpt ondernemers & non-fictie schrijvers bij Positioneren als Expert; Effectief Social Media gebruik; Zakelijk Bloggen en (e)Boeken schrijven


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

3 gedachten over “Mond-tot-mondreclame: Doe iets met spontane social media complimenten