Zakelijk bloggen

Nog niet iedereen gelooft in de kracht van zakelijk bloggen


Laatst was ik naar een lezing van een bekende dame in marketing land. Tot Zakelijk bloggenmijn verbazing zei ze dat ze niets had met zakelijk bloggen en het ons, de ondernemers in het zaaltje, ook niet aanraadde. Ik was over dit laatste zo verbaasd dat ik niet goed meer luisterde en zodoende haar onderbouwing niet helemaal verstond. Vandaar dat ik haar naam niet noem om niet beschuldigd te worden van verkeerd citeren. Het kwam er op neer dat er al zoveel blogs waren, dat jij met je blog ‘een roepende in de woestijn werd’. En ze zei dat het je teveel tijd ging kosten om je blog te laten opvallen.

Ik dacht toen (en nog): het lijkt me logisch dat je alle social media marketingtips toepast op het promoten van je blog. En verder pas je alle Niche tips toe op het onderscheiden van je blog. Maar goed, dat is eigenlijk niet waar ik het hier over wil hebben. Want met promoten en onderscheiden, ben je al weer een stap te ver. Eerst moet je als zelfstandig ondernemer overtuigd zijn dat zakelijk bloggen zinvol is. En ik kan uit eigen ervaring spreken dat ik veel klanten werf met mijn blog en dat ook mijn blogklanten op hun beurt weer klant binnenhalen met hun blog.
Ik zet daarom graag alle voordelen van een zakelijk blog op een rijtje voor je.

Met een zakelijk blog:

 • Geef je potentiële klanten een voorproefje van je deskundigheid; je laat de klant zien dat jij de expert bent
 • Bouw je relaties op met potentiële klanten
 • Onderhoud je relaties met bestaande klanten en trouwe lezers. Het is overigens geen eenrichtingsverkeer want de lezer kan reageren.
 • Vergroot je de mond-tot-mond reclame over je bedrijf of je dienstverlening. Dit gebeurt wanneer lezers jouw artikelen elders gaan promoten (retweeten op Twitter; een link plaatsen in hun eigen blogartikel etc.) of complimenten achter laten op je blog.
 • Kun je bescheiden reclame maken voor je (nieuwe) diensten en/of informatieproducten
 • Zijn jij en je bedrijf beter (of zelfs goed) vindbaar in zoekmachines
 • Kun je linken naar eventuele andere sites en/of blogs die je bezit zodat die ook meer bezoek ontvangen
 • Bereik je veel meer mensen met je boodschap dan wanneer je 1-op-1 staat te netwerken
 • Is de kans groter dat je media aandacht krijgt en gevraagd wordt voor bijv. een interview
 • Word je meer als een persoon ervaren met een stem; een gezicht; een eigen mening en gevoelens.

Kortom een zakelijk blog is geweldig voor je expert status en voor het vergroten van je Know-Like-Trust factor. Mensen doen namelijk vooral graag zaken met iemand die ze Kennen-Aardig vinden-Vertrouwen. Met een blog wordt de kans groter dat potentiële klanten de stap nemen om met jou in zee te gaan.

Maar veel zelfstandig ondernemers zien op tegen bloggen omdat ze niet weten waar ze iedere week over moeten schrijven; niet weten hoe ze een artikel moet schrijven; denken dat ze niet kunnen schrijven en denken dat het hen teveel tijd kost. En dan vragen sommige ondernemers zich nog af hoe ze in vredesnaam hun blog kunnen promoten. Vandaar dat ik regelmatig blog om hier een antwoord op te geven.

Nu heb ik 15 artikelen gebundeld in een e-boek: “Zakelijk bloggen met de B.L.O.G. formule.” De artikelen staan ook op dit blog, maar sommige artikelen zijn aangevuld met nieuwe tips en sommige waren oorspronkelijk voor het schrijven van boeken bedoeld en dus heb ik ze aangepast voor bloggen.
Ik heb de artikelen in 4 stappen onder gebracht:

 • Bronnen voor content; in antwoord op de vraag “Waar kan ik over schrijven?”
 • Lezersgericht schrijven; oplossingen voor het probleem “Ik weet niet hoe ik een goed artikel moet schrijven”
 • Onder de aandacht brengen; in antwoord op de vraag “Hoe promoot ik mijn blog?”
 • Geen excuses meer om niet te schrijven; de meest gebruikte excuses worden hier vriendelijk ontkracht.

Nieuwe abonnees op dit blog krijgen het e-boek “Zakelijk bloggen met de B.L.O.G. formule” gratis. Maar ook alle huidige abonnees krijgen het e-boek gemaild als dank dat zij mijn blog genoeg waarderen om deze wekelijks te willen ontvangen.

Reactie van een abonnee op het e-boek “Zakelijk bloggen met de BLOG formule”: Super Marlies, dank voor je inzichtelijke e-book. Dit was net de informatie waar ik naar op zoek was in mijn planning om mijn schrijven verder te ontwikkelen. Ezine, Bloggen, Ebook en echt boek.
Ik merk dat ik al redelijk wat content heb verzameld in de loop der jaren en ik zie bij de geliefde onderwerpen dat mijn onderwerp zeker zal aanslaan: Relatieherstel/ huwelijksherstel.”  
Jacoline Steegstra; Topaz Mediation & Coaching

Ik wens jullie nog allemaal veel blogplezier!Marlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; Non-fictie boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er en diverse e-boeken


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

9 gedachten over “Nog niet iedereen gelooft in de kracht van zakelijk bloggen

 • Carolien Baecke

  Sterk artikel. Ik hoop dat meer zelfstandigen het nut en de waarde van bloggen zullen inzien.
  Zelf blog ik zo’n twee keer in de week en dankzij Analytics zien we dat mensen via Google ons blog weten te vinden en dit zijn een groot aantal “nieuwe bezoekers” Die vervolgens ook de weg naar onze corporate website weer weten te vinden.
  De koppeling met Hyves, Facebook en LinkedIn en Twitter vergroten de bereikbaarheid van ons blog zonder dat we daar iets extra voor hoeven doen.
  Veel plezier met bloggen!

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Hai Carolien,
   Goed om te horen dat het voor jullie ook echt werkt. Zelf promoot ik mijn blog altijd op LI en Twitter; dat werkt goed. Verder vindt Google mijn blog, net als die van jullie, aardig :)

   Jij ook veel blogplezier

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Hai Ita, heel herkenbaar dat je door het bloggen ook begonnen bent met het schrijven van een boek. Maar dat betekent waarschijnlijk ook dat je graag schrijft …. en/of heel graag je boodschap naar buiten brengt.
   Blog en boek ze!

 • John Verbruggen

  Deze ‘marketinggoeroe’ had kennelijk weinig van Google begrepen. Google is een groot beest dat hongerig naar content zoekt. Een blog is bij uitstek geschikt om dat beest te voeren, naast alle andere goede redenen die jij beschrijft.
  Je artikelen van goede tags voorzien is ook van vitaal belang!

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Ja John, ik was echt heel verbaasd. Dat ze het zelf niet zo zitten, is haar goed recht, maar dat zij (startende) ZZP’ers adviseert om het niet te doen, blijf ik vreemd vinden.
   En inderdaad je artikel (en foto’s) van goede tags voorzien is ook erg belangrijk!!!! Dat merk ik wel aan hoeveel lezers ik via Google binnenkrijg.

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Dank je Riet, voor je complimenten; dat je me aanraadt bij andere bloggers en dat je me noemt in je artikel “help waar moet ik over bloggen.”
   Goh, ik loop even op wolkjes hier. Ik mag jouw blogartikelen ook graag lezen (we delen veel dezelfde interesses qua blogonderwerpen).
   Hartelijke groet Marlies