De 6 meest gemaakte fouten bij het kiezen van je niche


Voor de voordelen en definitie van een niche, verwijs ik naar mijn artikel ‘Kies je niche’.

kies niche stappen

Onderscheid je bedrijf met een niche

Bij het kiezen van een niche zijn veel ondernemers eigenwijs en dus maken ze fouten:

Fout 1: Een niche kiezen die niet aansluit op je interesses
Hoe kun je met plezier en voldoening werken als je zelf niet geboeid bent door je aanbod? Jouw enthousiasme is ook belangrijk voor het aantrekken klanten.

Fout 2: Je doelgroep niet specificeren
Als je ‘iedereen’ probeert aan te trekken, dan wordt het moeilijk om de juiste woorden, toon en beelden in je marketing te gebruiken. Je klinkt dan te algemeen en daarmee val je niet op.

Fout 3: Geen marktonderzoek doen
Ben je ervan overtuigd dat er voldoende vraag is naar je aanbod? Bewijs dat maar, de kans is groot dat je toch je aanbod moet bijstellen als je een marktonderzoek doet.

Fout 4: Geen echt onderscheidend aanbod
Je denkt dat als je genoeg reclame maakt, het wel goed komt. Maar als je aanbod teveel lijkt op dat van je concurrenten ….Je kunt leren hoe je je aanbod onderscheidend kunt maken. Bestel ‘Kies je niche voor meer focus, winst en plezier.

Fout 5: Niet de tijd nemen om regelmatig te evalueren.
Wat als je doelgroep of de markt veranderen? Dan is het belangrijk om je niche aan te passen.

Fout 6: Geen tijd nemen om zorgvuldig een niche te kiezen
Heel goed dat je het druk hebt, maar hoe specifieker je over je aanbod kunt praten, hoe sneller je potentiele klanten overtuigt dat dit precies is wat zij zoeken. Dus doe je bedrijf een plezier en bestel ‘Kies je niche voor meer focus, winst en plezier.

Met het werkboek kun je in 5 praktische stappen jouw niche bepalen

Stap 1. Nadruk op je sterke punten en Passies
Stap 2. Ideale klanten
Stap 3. Concreet (voorlopig) aanbod bepalen
Stap 4. Hoe groot is je markt?
Stap 5. Evaluatie van je niche

Gerelateerde artikelen:

Kies je niche in 5 stappen


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

6 gedachten over “De 6 meest gemaakte fouten bij het kiezen van je niche

 • -JC-

  Ik heb ontdekt dat gaande weg als je je bedrijfsplan schrijft en de teksten voor je website, dit vanzelf uitkristalliseert. Zo van goede voorbereiding is het halve werk. maar ik vond het wel fijn deze tips te lezen, er valt hier en daar nog wel wat te schaven aan mijn bedrijfsrichting.

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Ja, het is inderdaad zo dat hoe langer je bezig bent met je bedrijf hoe scherper je je specifieke aanbod en doelgroep krijgt. Maar als je van te voren precies weet waarop je de keuze van je niche kunt baseren, dan gaat het allemaal effectiever; sneller en gemakkelijker.
   Blij dat je toch wat aan deze tips hebt.
   Groetjes Marlies

 • Michiel Andreae

  Hoi Marlies,

  Bedankt voor deze post. We hadden het er op Twitter ook al kort over (in 140 tekens, haha ;) ). Ik merk dat ik in niches zit waar mijn interesse eigenlijk niet ligt. Waar die dan wél ligt vind ik nog steeds lastig te bepalen.

  Als internet marketeer merk ik dat je erg veel kanten op kunt: makkelijk en lastig. Ik heb ook je andere artikel gelezen maar kom niet echt verder. Zouden we per email eens wat kunnen brainstormen hierover?

  Vriendelijke groet,
  Michiel Andreae

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Hai Michel dat is ‘ernstig’ in een niche zitten waar je interesse niet echt in zit. Ik heb een voorstel voor je. Die ga ik je zo mailen. Want ik weet zeker dat je er uit kunt komen!!
   Groetjes Marlies