Na de oliebollen en het vuurwerk komen de Goede Voornemens. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze alle drie een korte levensduur hebben. De meeste Goede Voornemens zijn, zo blijkt uit onderzoeken, half januari al weer vergeten.
Maar echt goede Goede Voornemens gaan langer mee als ze – net als bij het stellen van doelen – aan de SMARTER criteria voldoen:
Specifiek: Beschrijf je Goede Voornemen zo specifiek mogelijk. Als je het in aantallen; Euro’s; kilogrammen; kilometers; dagen; maanden etc kunt uitdrukken wordt het vanzelf specifieker. Dus niet: ik ga meer sporten. Maar wel: ik ga twee dagen per week fitnessen; op dinsdag en vrijdag.
Meetbaar: Kun je maatstaven/meetpunten bedenken waarmee je kunt controleren of je je aan je Goede Voornemen houdt? In het vorige voorbeeld zijn je meetpunten: op dinsdag en vrijdag moet je gefitnesst hebben. Ander voorbeeld: Ik schrijf iedere dag 5 A-4tjes voor mijn boek over bergbeklimmen in de Alpen. Doordat dit Voornemen heel specifiek beschreven is, is het tevens meetbaar.
Aantrekkelijk: Is je Goede Voornemen echt Jouw voornemen? Of is het iets wat je van jezelf moet doen of wat anderen vinden dat jij dat moet doen? Als je Goede Voornemen niet iets is wat jij echt wilt (aantrekkelijk vindt) zul je op den duur niet voldoende motiviatie hebben om je voornemen vol te houden.
Realistisch: Is je Goede Voornemen wel realistisch? Als je iets heel groots van plan bent, is het verstandig om je Goede Voornemen in kleine stukjes op te delen en dan stukje voor stukje aan je Grote Voornemen te werken. Als je bepaalde vaardigheden of kennis voor je Goede Voornemen nodig hebt die je nu nog niet hebt, kun je ze (aan)leren. Maar dan nog blijft de vraag: is het wel realistisch?
Tijdgebonden: Als je Goede Voornemen iets is wat je dagelijks of wekelijks moet doen, plan dan een bepaald tijdstip en dag in waarop je je bezig wilt houden met je Goede Voornemen. Als je Goede Voornemen iets is met een deadline, dan moet je een datum plannen waarop je Goede Voornemen bereikt is.
Voor dit tijdgebonden aspect van je Goede Voornemen is het verstandig om je Voornemen (= doel/project etc) in actie-stappen op te delen en iedere stap in te plannen.
Evaluatie: Blijf controleren of je je aan je Goede Voornemen houdt qua Meetpunten en Tijdsaspecten. Vergeet niet om ieder succes(je) te vieren!
Als dingen tegenzitten of niet werken zoals ze zouden moeten werken, zoek dan uit hoe dit komt en los het op en/of stel je plan bij. Bij een gebrek aan motivatie is het belangrijk je af te vragen of dit Voornemen nog wel bij je past en/of dit echt Jouw Voornemen is en geen ‘moetje’.
Rolmodel: Wie is je rolmodel waar je van kunt leren / afkijken hoe dat die een soortgelijk Voornemen heeft aangepakt? Of heb je misschien een coach; mentor of maatje nodig om ‘op het Goede Pad’ te blijven?
Als je op je eerste werkdag van januari ervoor gaat zitten om je Goede Voornemens in deze SMARTER vorm te gieten, dan zal je aan het einde van het jaar meer bereikt hebben dan je van te voren had kunnen dromen.
Een bruisend en succesvol nieuw jaar toegewenst
Gerelateerde artikelen
Goede voornemens: het oude jaar loslaten
Werkboek Goede voornemens voor een bruisend bedrijfsjaar
Goed artikel Marlies, ik hoop dat veel mensen dit zullen lezen en geïnspireerd worden. Mijn complimenten voor jouw leuke site en prima inhoud. Ik wens jou een heel fijn 2010!
dank je Nico. Wens je een bruisend bedrijfsjaar toe.