oude jaar loslaten

Goede voornemens: het oude jaar loslaten


Voordat je goede voornemens gaat maken voor het nieuwe jaar, is het verstandig om het oude jaar echt af te sluiten. Om goed te kunnen afsluiten is het belangrijk om negatieve dingen en/of energievreters los te laten en alleen de positieve zaken (waaronder de eventuele lessen naar aanleiding van je fouten) te onthouden.

Onderstaande opdracht helpt je om 2013 goed af te sluiten

1. Welke persoonlijke doelen heb je jezelf in 2013 gesteld waar je voortijdig mee bent opgehouden of waar je nog niet eens aan begonnen bent?
Zou je opgelucht zijn als je jezelf toestemming gaf om deze doelen van je to-do list of wenslijst af te strepen? Zo ja, besluit dan dat deze doelen niet op je 2014-lijst komen te staan.

Of voel je je erg ontevreden dat je deze doelen nog niet bereikt hebt? Vraag je dan eerst af of het echt JOUW doelen zijn of ben je bezig aan de verwachtigen van anderen te voldoen? Zet je doelen alleen op je 2014-lijstje als deze doelen jouw eigen wensen zijn en ze je voldoening geven als je ze bereikt hebt.

oude jaar loslaten

Sluit oude jaar af voordat je aan het nieuwe begint

2. Welke klussen en/of projecten zijn op je werk blijven liggen die eigenlijk af hadden moeten zijn?
Om te besluiten of je deze klussen/projecten weer op je 2014 to-do werklijst moet zetten, kun je jezelf deze vragen stellen:

Als je besluit om de klus of het project van je lijst te schrappen, heeft dit dan een negatief effect op jou persoonlijk en/of op je functie? Is dit een blijvend negatief effect of is het iets wat na een paar dagen wel weer vergeten is?

Zit iemand anders op het resultaat van deze klussen/projecten te wachten? Zo ja, levert het resultaat een belangrijke verbetering op in hun werk?

3. Welke klussen en/of projecten zijn thuis blijven liggen?
Met thuis bedoel ik: je huis; afzonderlijke kamers (bijv. werkkamer; zolder); de garage/schuur en de tuin.
Denk bij klussen en/of projecten aan: opknappen; repareren; onderhouden of opruimen van je huis en/of bepaalde ruimte incl. alle apparatuur; meubels; spullen etc.

Om te besluiten of je deze klussen/projecten weer op je 2014 to-do privelijst moet zetten, kun je jezelf deze vragen stellen:

Kun je de klus of het project van je lijst schrappen zonder hier zelf het komende jaar last van te hebben? Denk bij last zowel aan praktische last (bijv. dat iets niet functioneert) als aan emotionele last (bijv. ergernis of ontevredenheid).

Zitten huisgenoten op het resultaat van deze klussen/projecten te wachten? Zo ja, levert het resultaat een belangrijke verbetering op in hun woonveligheid; woongenot of in hun dagelijkse leven?

4. Met wie moet je nog bellen; mailen; afspreken?
Welke personen zitten al een tijdje in je hoofd om te bellen of te mailen en/of om mee af te spreken?

Een mailtje is zo geschreven, maar het is verstandig om jezelf eerst af te vragen of je de contacten wel wilt aanhouden in 2014.

Wil je echt contact met ze of is het puur een sociale verplichting? In het laatste geval; is het een verplichting waar je die ander toch echt heel erg blij mee maakt?
Of is het een verplichting waar je prive en/of zakelijk niet veel ‘wijzer/blijer’ van wordt en die ook nog de nodige energie bij je wegslurpt?

5. Jezelf vergeven
Ieder jaar maak je wel fouten; doe je dingen verkeerd en/of kom je beloften (aan jezelf en/of anderen) niet na.

Zijn er nog dingen die je voor je eigen welbevinden/geweten recht moet zetten? Zo, ja doe dit dan zo gauw mogelijk; een goed voornemen voor 2014.

Nadat je (alsnog) je lessen geleerd hebt van deze fouten en/of niet nagekomen beloftes, vergeef jezelf dan. Hou op met die verwijten en negatieve zelfpraat. Je hebt je les geleerd en gaat met een schone lei aan 2014 beginnen.

Tot slot
Als het goed is, kun je 2013 nu met een goed gevoel afsluiten.
En als het goed is, heb je op je 2014-lijst alleen die doelen; klussen; projecten en afspraken uit 2013 overgeheveld waar je zelf achter staat.

Overigens kun je alle bovenstaande vragen ook toepassen op al je toekomstige doelen; klussen; projecten en afspraken voordat je die op je 2014 lijst plaatst.

En om nog meer kans te hebben dat je goede voornemens in 2014 uitvoert, zorg je dat ze SMARTER zijn.
Speciaal voor je bedrijf heb ik een Werkboekje Goede voornemens voor een bruisend bedrijfsjaar gemaakt; dit kun je gratis downloaden.

Gerelateerde artikelen
Voordat je aan je 2014-lijst begint, is het handig om eerst deze artikelen erop na te lezen:
5 W methode van opruimen
4 D methode van time-managementMarlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; Non-fictie boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er en diverse e-boeken


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers. Coach-trainer van Schrijf in 5 BOEK! stappen je business boek, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen

Wat vind jij?

Een gedachte over “Goede voornemens: het oude jaar loslaten

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

    Reacties via Twitter

    Ik bewaar je blogjes nog even voor tussen kerst en oudennieuw, maar dan ga ik er heel goed gebruik van maken. Dank je wel!

    Top tip! > RT @MeerAdvies: Voordat je twitter op kerstpauze zet: Goede voornemens = het oude jaar loslaten.