Krachtbedrijf Coach Marlies vd Meer

3 Gouden tips voor startende ondernemers, speciaal voor moeders


Krachtbedrijf is een project opgezet door Josette Dijkhuizen waarin vrouwen uit ‘achterstandssituaties’ (zoals dat in jargon heet) worden gecoacht bij het opzetten van hun eigen bedrijf. Na een strenge selectie krijgen ze diverse workshops en coachingsgesprekken om uiteindelijk een ondernemersplan te schrijven.

Ik was een van de coaches in het pilotproject in Eindhoven/Tilburg en gisteren mocht ik een kort praatje houden bij de feestelijke afsluiting van het project. Mijn cliënt Nuriël Douwes gaat haar eigen grafische ontwerpbureau Versevorm starten. Ik wens haar veel succes en heb er alle vertrouwen in dat het haar gaat lukken. Ze heeft Ideeën genoeg en is een goede netwerkster.

Mijn praatje met de ‘3 gouden tips voor startende ondernemers, speciaal voor moeders die een eigen bedrijf willen starten,’ wil ik ook graag hier delen:

tips startende ondernemers vrouwen

Geen huishouden doen onder werktijd

Waarom willen de meeste vrouwen een eigen bedrijf starten? Ze willen:

  • Droom waarmaken
  • Eigen baas zijn: eigen tijd indelen; zelf bepalen wat ik doe
  • Eigen inkomen verdienen.

Maar als je geld wilt verdienen, moet je een krachtig bedrijf hebben. Dat kan alleen als je je aan deze 3 gouden tips houdt:

1. Uniek bedrijf. Je bedrijf moet onderscheidend zijn. Je hebt bijv. producten of diensten die je concurrenten niet hebben. Of je hebt een betere of andere service. Je levert bijvoorbeeld aan huis of buiten kantoortijden. Of je richt je op een hele speciale doelgroep. Bijvoorbeeld mannen in de bouwsector of studenten aan de Technische Universiteit. Ik noem maar wat.

2. Timemanagement. Heel belangrijk; zeker als je naast je bedrijf ook nog moeder bent, een partner hebt en je familie of vrienden wilt blijven zien. Over timemanagement zijn boeken vol geschreven. De beste tip die ik je, uit eigen ervaring, kan geven is (zeker als je moeder bent):
Als je kinderen naar school zijn, naar de opvang zijn, met papa zijn of bij vriendjes aan het spelen zijn, gebruik dan die tijd voor je bedrijf. Ga niet je huishouden doen: stofzuigen, was ophangen, boodschappen doen. Niet denken: eerst moet alles gedaan zijn en dan kan ik pas rustig werken!
Als je kinderen thuis zijn, kun je ook het huishouden doen. Meestal vinden je kinderen het gezelliger als je de was ophangt of staat te afwassen, dan als je de hele tijd aan je laptop vastgeplakt zit voor je website of boekhouding etc.

3. Beginnen. Niet eerst denken: ‘mijn website moet eerst af zijn’, ‘ik moet eerst nog die cursus volgen’ of ‘ik moet eerst alles over de financiële administratie lezen’.
Gewoon beginnen, die andere dingen komen later wel. Je vindt ook klanten door te netwerken; daarvoor hoeft je site niet perfect te zijn. Verder kun je ook diensten aanbieden waarvoor je geen aanvullende cursus nodig hebt. Je hebt ongetwijfeld meer dan genoeg kennis en ervaring om te beginnen. En tegen de tijd dat je je eerste factuur mag versturen, is het nog tijd genoeg om op de site van de belasting te kijken voor alle regels waaraan je factuur en administratie moet voldoen.

Dus: uniek bedrijf (kies je niche), timemanagement (werken als de kids van huis zijn) en beginnen (geen excuses).

Succes met je bedrijf!
En als je tips hebt voor startende ondernemers of werkende moeders laat ze dan hierachter bij ‘reacties’.

PS:Tof dat Nuriel me genoemd heeft in een interview over Krachtbedrijf in het Brabants Dagblad van 30 mei.Krachtbedrijf Coach Marlies vd MeerMarlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; Non-fictie boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er en diverse e-boeken


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

Een gedachte over “3 Gouden tips voor startende ondernemers, speciaal voor moeders