Pakkende titel blog

Je vakantieomgeving als inspiratiebron voor je marketing


Als je op vakantie gaat en/of thuisblijft en uitstapjes maakt, kijk dan eens met andere ogen naar je omgeving.

Zet ook eens je ondernemersbril op. En luister af en toe eens met ondernemersoren. Het kost je geen extra inspanning en het kan je waardevolle informatie opleveren die je later weer vrolijk kunt toepassen op je marketingactiviteiten.

Lees je dit artikel na je vakantie, loop dan bij onderstaande tips  je herinneringen langs. Je kunt je geheugen opfrissen door je vakantiefoto’s te bekijken en/of alle rekeningen; bonnetjes; entreebewijzen en foldertjes te bestuderen.

Om je te helpen om je ondernemersbrillenglazen goed op te poetsen, kun je op vakantie of tijdens een uitstapje denken in termen van:

Potentiele klanten aantrekken: De ober of eigenaar die voor zijn eigen zaak staat en je persoonlijk aanspreekt om te komen eten en daarbij iets aardigs tegen je zegt. Vroeger  kreeg ik van de Tunesische obers originele complimenten (mooie glimlach en hippe schoenen); tegenwoordig zeggen ze iets aardigs over mijn dochtertje. Ook al is het een verkooppraatje, als ze vrolijk hun best doen, dan wil ik wel zwichten.
Wat kun jij doen om persoonlijk contact te maken met je potentiele klanten (denk aan social media)?

Potentiele klanten overtuigen: Ik weet nog die keer in Griekenland (al weer 27 jaar geleden; in 1983) dat we bezweet in een kaal ogend restaurantje zaten met een menukaart in het Grieks en een eigenaresse die geen Engels sprak. Ze zag ons natuurlijk met de menukaart spelen en vertwijfeld rondkijken (er zat niemand anders wat meestal geen goed teken is) en ze wenkte ons dat we haar moesten volgen. Nieuwsgierig liepen we mee naar achteren. Twee kralengordijntjes verder kwamen we in een wit betegelde keuken waar het lekker rook en enorme pannen op het fornuis stonden. Ze tilde verschillende deksels op en gebaarde dat we in de pannen moesten kijken. Mijn moeder en ik kregen een lepel in de hand geduwd om te proeven. Mijn twijfels waren eigenlijk al verdampt op het moment dat ik de keuken binnenstapte en al dat lekkers rook. En na mijn hap van dat verrassend gekruide stoofpotje (een vleugje kaneel) wilde ik alleen maar meer!

Pakkende titel blog

Vrolijke kleuren trekt klanten

Wat kun jij doen als je merkt dat je potentiele klant twijfelt of niet in actie komt? Heb je al je sterke argumenten op een rij? Heb jij ook gratis voorproefjes (denk aan informatieproducten) of bepaalde garanties?

Bestaande klant waarderen: Ik blijf het leuk vinden als ik na een autorit van enkele uren aankom bij ons vakantiehuisje en dan zie dat een mand met lekkere verse streekproducten op de keukentafel ons welkom heet. En automatisch ga ik later mond-tot-mond reclame maken als ik bij het afscheid van de verhuurster een fles wijn voor thuis meekrijg.
Welke welkom- en afscheidscadeautjes kun jij bedenken?

Relatiegeschenken voor potentiele of bestaande klanten: Laat je inspireren door vakantiesouvenirs. Ieder land en grote stad heeft zijn eigen symbool: Nederlands zijn houten klompjes en Delft Blauwe molentjes; Thailand zijn orchideeën en Londen de Big Ben en de rode dubbeldekkers.
Wat zou symbool kunnen staan voor jouw bedrijf en/of dienstverlening? Zou je daar een relatiegeschenk van kunnen maken?

Klanttevredenheid onderzoeken: Op je hotelkamer ligt vaak een evaluatieformulier. Kijk eens naar de vragen. Zo heb ik in Taiwan eens de vraag gelezen of je vond dat het personeel wel genoeg glimlachte!
Welke aspecten van klanttevredenheid kun jij nog invoeren? Kijk ook of er vragen bijzitten die bruikbaar zijn voor je eigen evaluatieformulieren van bijv. trainingen of workshops.

Slogans en namen: Kijk eens anders naar alle reclameslogans op billboards; bussen; uithangborden etc.
Zit er een pakkende slogan tussen die je zou kunnen omvormen zodat je deze als naam kunt gebruiken voor bijv. je (nieuwe) workshop? Zo zou je bijvoorbeeeld de slogan voor Thailand “land of a thousand smiles” kunnen omvormen tot “Service with a thousand smiles” als naam voor je workshop. Kun je een reclameslogan gebruiken als kop voor een blogartikel? Bijv. “Hoe verleen je service met een glimlach?” Of kun je de slogan aanpassen tot je eigen slogan?

Blogartikelen: Welke koppen trekken je aandacht als je voorbij een kranten- en tijdschriftenkiosk loopt? Brengt de kop je op een idee voor een artikel? Of kun je de kop letterlijk gebruiken of aanpassen?
Loop eens een boekenwinkel binnen (ook als je de taal van het land niet spreekt) en ga naar de non-fictie afdeling. Kijk eens of je kunt ontdekken welke onderwerpen hot zijn en/of over welke onderwerpen veel boeken aanwezig zijn. Zit er een idee tussen voor een toekomstig blogartikel?
Hetzelfde geldt voor de gesprekken die je op vakantie voert met ‘vreemden’. Obers; taxichauffeurs; kamermeisjes; receptionisten; lokale gidsen; winkelpersoneel; mede reizigers in treinen, bussen etc. en mede toeristen kunnen mooie verhalen opleveren. En misschien wel input voor een blogartikel. Als je echt in een gesprek verwikkeld raakt, kun je natuurlijk ook gericht dingen vragen die te maken hebben met je eigen vakgebied. Een relatiecoach stuurt het gesprek richting relaties en alles wat daarmee samenhangt. Een ZZP coach kan bijvoorbeeld aan de duikinstructeur vragen welke manieren hij gebruikt om potentiele klanten aan te trekken.

Zo, dit is wel genoeg huiswerk voor een vakantie. Een voordeel: na het lezen van dit artikel heb je je ondernemersbril automatisch op zak; of je wilt of niet. Ik weet zeker dat je bij een spraakzame ober of een evaluatieformulier op je hotelnachtkastje of bij een kioskje dat uitpuilt van de schreeuwende kranten aan dit artikel zult moeten denken. Je kunt je zonnebril dus gewoon oplaten; hij is bifocaal. Service van de zaak!


Share/Bookmark

Marlies van der Meer; YOU coach voor zelfstandig ondernemers en non-fictie schrijvers die door de bomen hun unieke bos niet meer zien. Speciale aandacht voor: Personal branding, positioneren als expert, informatieproducten, online – social media marketing, 14 stappen plan voor een non-fictie boek, persoonlijke ontwikkeling, werken met passie


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

18 gedachten over “Je vakantieomgeving als inspiratiebron voor je marketing

    • Marlies van der Meer Bericht auteur

      De tips gelden ook voor de thuisblijvers die uitstapjes maken. Van de manier waarop pretparken klanten weten lekker te maken om te komen en daar ter plekke meer te besteden dan je van plan was, kun je veel leren. Wat kun je daarvan overnemen/aanpassen? In ieder geval zijn alle folders/websites van pretparken heel kleurrijk. Moet jou aanspreken:) Misschien is er wel een kleur die overheerst?
      En je gaat vast ook winkelen; naar een restaurant(je); etc etc. En kijk eens naar al die zomerse uithangborden: met welke woorden proberen ze je te lokken? Neem je notitieboekje (of digitale variant) mee!!
      Veel inspiratie toegewenst
      Marlies

  • Marco Raaphorst

    Goed stuk!

    1 ding aan toe te voegen, wat ik doe: laat het hele project samen met de klant een soort vakantie zijn. Zingend in de auto, dat idee.

    Klanten die ik qua smaak en gevoel kan inschatten zijn het makkelijkst te benaderen. Daarom wil ik ook altijd veel van mezelf laten zien, moeten zij dan ook doen. Hoe dieper de emoties hoe eenvoudiger het voor mij is om voor die klant de juiste muziek te maken. Mijn vak is emotie, niet zozeer techniek, maar je gevoel moet de gids zijn.

    • Marlies van der Meer Bericht auteur

      Hee Marco

      Wat een goed idee om het niet alleen over de vakantieomgeving te hebben, maar ook over het vakantiegevoel als geheel! Inderdaad geef je klant/client het gevoel dat hij tijdens de hele opdracht/project samen met jou op vakantie is of op ontdekkingsreis. Dan zingen ze vanzelf “We gaan nog niet naar huis; nog lange niet, nog lange niet” :)

  • Marco Raaphorst

    Ja, het swingende karakter van sommige vakantielanden spreekt mij wel aan :) Sowieso heb ik graag met andere mensen en ‘werelden’ en denkwijze te maken. Daarom doe ik graag muziek voor documentaires. Dan kijk ik een andere wereld in en mag er muzikaal wat accenten op plaatsen.

    Het muzikale wereldburgerschap spreekt mij wel aan. Eclectisch!

    • Marlies van der Meer Bericht auteur

      Andere mensen en ‘werelden’ en documentaires… we hebben wel wat overlap. Mijn droomberoep (als 20 jarige) was freelance journalist: reizen en dan reportages of achtergrondartikelen schrijven over culturele; sociologische of politieke onderwerpen vanuit human-interest invalshoek en dan ook nog mijn eigen foto’s bij het artikel maken. Nu kan ik als coach gelukkig mijn ei kwijt omdat ik nog steeds met andere mensen en werelden te maken heb; met bloggen kan ik mijn schrijf-foto ei kwijt en als ondernemer moet je wel oog hebben voor andere mensen en werelden om succesvol te zijn.
      Ik wilde van vakantie (reizen) mijn beroep maken, maar ben tot de ontdekking gekomen dat je overal kunt reizen en vakantie vieren; ook thuis en ook in je werk. Door dit stukje nu te schrijven kom ik tot de ontdekking dat vakantie (anderen & andere werelden) en reizen (ontmoeten & ontdekken & open staan & jezelf daardoor ontwikkelen) wel mijn kernthema’s zijn.
      Dus dank je voor het reageren. Ik heb hierdoor weer een nieuwe rode draad ontdekt :)

  • Marco Raaphorst

    Ja, zo voel ik dat ook. Je kunt overal reizen. Ook in eigen omgeving. Ik ken wat mensen die veel reizen. Veel reizen kost veel energie. Veel reizen kan gaan vervelen. Vooral als het moet. Ik verlang sowieso na 2 weken echt wel naar Den Haag. Hoe mooi een blauwe zee ook is, het verlangen naar de zoute zee komt steeds terug.

    • Marlies van der Meer Bericht auteur

      Ja, veel reizen heeft als nadeel dat je niet meer met nieuwe ogen (en oren) naar je omgeving kijkt. De kunst is om ook in het gewone (wat je dus overal kunt vinden: thuis en op vakantie) het bijzondere te zien: gewone mensen kunnen bijzonder zijn; gewone omgevingen & objecten & geluiden kunnen bijzonder zijn. Als je je kunstbril op hebt (en je kunstoren aanzet) krijg je daar vanzelf oog voor :)

      ps: het verlangen naar de zoute zee –> zou zo maar een mooie titel voor een van jouw composities kunnen zijn

  • Stan Lenssen

    Hey Marlies,

    Dit is vrij werken! Je maakt me helemaal blij met deze post. Ik heb ervan gesmuld, en niet alleen vanwege die dampende pannen in Griekenland. Mmmmm, dat adresje moet je me trouwens ook eens geven.

    Goede tips onder de blokjes “Slogans en namen” en “Blogartikelen”. Ook na de vakanties kunnen we daarmee vooruit. Want het is een goeie tip om te kijken naar de titels van tijdschrijftartikelen, billboards etc. Daar is vaak goed over nagedacht.

    Ik voeg er een toe, voor als we allemaal weer terug zijn in NL:
    Loop eens de Brunashop binnen en zoek daar de tijdschriften die zich richten op klanten in jouw niche. Blader er doorheen en kijk eens heel goed hoe scherp de titels boven artikelen vaak zijn. Hoe goed die inspelen op de gevoelens en “what’s in it for me” voor de lezers. Zijn vaak lessen voor blogposttitels.

    Een topartikel Marlies. Krijg er helemaal een vrij gevoel van. En ik ben niet de enige, zie ik wel.

    @Charlotte @Marco
    en voor iedereen die hier nog volgt: vier een topvakantie deze zomer, leer er veel van – dat gaat nu moeiteloos :) , en kom veilig en verrijkt weer thuis.

    Marlies, jij krijgt van mij een speciale knuffel, want ik ben superblij met mijn nieuwe vakantiebril.

    Oké, zo kan die wel weer even :-)

    Groetjes van,
    De Vrije Werker, c’est un art de vivre.

    • Marlies van der Meer Bericht auteur

      hoi Stan,
      Je enthousiaste reactie werkt aanstekelijk: ik word ook helemaal enthousiast. Dat schrijven zo leuk kon zijn… En dat ik nu ook al knuffels krijg uitgedeeld…
      Heb je trouwens aandelen bij de Bruna? Als aanvulling op jouw boekhandel-tijdschriftentip (die ik mijn clienten ook altijd geef): koop 4 verschillende doelgroep-tijdschriften en analyseer thuis eens de schrijftoon-stem; woordgebruik; soort voorbeelden etc. Dan krijg je een goed idee hoe je doelgroepgericht kunt schrijven.

      En die slogan C’est une art de vivre past helemaal bij je!

      Groetjes van Marlies; Your GPS to the land of a thousand possibilities