voetbal zelfstandig professional

Wat kan een zelfstandig professional leren van voetbal?


Voetbal wordt vaak gebruikt als metafoor voor het bedrijfsleven en de timing is perfect (WK-voetballen voor het geval je dit veel later leest) om voor jullie de belangrijkste tips op een rijtje te zetten. De voetbalmetafoor wordt echter hoofdzakelijk gebruikt om wijze lessen van de voetbalcoach over te dragen aan managers die graag succesvol leiding willen geven aan hun team. Daarom heb ik de lessen vertaald naar zelfstandig professionals die succesvol sturing willen geven aan hun bedrijf. Maar ik heb ook gekeken naar wat we van de prof voetballers kunnen leren.

voetbal zelfstandig professional

Wat kun je leren van de voetbalcoach?

 • Wees flexibel: in elke situatie kies je de juiste aanpak om zo het beste uit jezelf en je bedrijf te halen
 • Bereid je werkzaamheden voor met oog voor details
 • Leg belangrijke data vast (to-do’s; acties; plannen; doelen; afspraken etc.) en maak cijfermatige gegevens (prestaties; marketingcijfers; financieen) visueel m.b.v. grafieken; diagrammen of tabellen
 • Spreek de taal van je client: “De sporter (lees client) heeft namelijk alles al in huis. Het enige wat de coach nog moet doen is faciliteren en de taal van de sporter leren spreken, zodat het talent wat erin zit tot volle wasdom kan komen.’ (Intermediair; zie brongegevens onderaan)
 • Houd het contact met je client warm: “Hij (de coach) bestookt zijn spelers (lees client) met mails en boodschappen die de motivatie ten goede komen”(Welingelichtekringen; zie brongegevens onderaan)

Wat kun je leren van de voetballer?

 • Stel jezelf een specifiek doel. Een voetballer heeft een heel specifiek doel: winnen van de wedstrijd en/of het kampioenschap en/of zijn eigen record verbeteren
 • Zorg dat je doel meetbaar is. Een voetballer weet bijv. hoeveel wedstrijden hij (samen met zijn elftal) moet winnen om kampioen te worden
 • Zorg dat je tussendoelen en einddoel ingepland zijn. Een voetballer weet precies wanneer de volgende training en wedstrijd is
 • Het sleutelwoord is ‘focussen’. Daarmee bedoel ik dat je in staat moet zijn om dwars door alles heen op één doel af te gaan.” (Henk Westerbeek, o.a. hoogleraar sportmanagement in Australië in “Het waarom van succes”)
 • Investeer in jezelf en train (of leer) voortdurend . “Men wordt geen kampioen zonder te zweten.” (Epiktetos; filosoof)
 • Luister naar feedback en evalueer regelmatig

Wat kun je leren van het spelen van wedstrijden?

 • Competitie is een goede motivator om het beste uit jezelf te halen; om te presteren om en steeds actiegericht te blijven
 • Het is belangrijk om (ook kleine) successen te vieren want zo kun je even ontspannen van al het harde werk en genieten van je prestatie(s). Dit motiveert je om weer ijverig en doelgericht aan de slag te gaan.
 • Pas op dat je je niet laat verblinden door eventueel success, want ‘At the end of the day, getting to the next level of performance is what celebrating is really all about.’ Amerikaanse sportpsycholoog Graham Jones in “Het waarom van succes”)

PS: Bonustip. Voetballen is niet alleen het verkopen van kaartjes en abonnementen. Voetbal is ook t-shirts; petjes; sjaaltjes; (tegenwoordig ook) jurkjes; mokken; vlaggen; stickers etc. Zo kun jij als coach; trainer of adviseur ook extra inkomen genereren als je infoproducten maakt en verkoopt: e-boeken; audioboeken; e-cursussen; teleseminars; video-trainingen; online workshops etc.

Heb jij nog tips wat we als Zelfstandig Professionals kunnen leren van voetbal of een andere sport? Deel ze dan met ons!

Geraadpleegde internetartikelen

Kan het bedrijfsleven leren van de sportcoach?’; Intermediair.nl; juni 2008
Wat managers van Mourinho kunnen leren’; Welingelichtekringen.nl; juni 2010
‘Het waarom van succes, talentontwikkeling in topsport en bedrijfsleven’; Jeroen Jansen en Herman Jansen; 2009 Marlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; Non-fictie boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er en diverse e-boeken


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

Een gedachte over “Wat kan een zelfstandig professional leren van voetbal?

 • Charlotte

  Hi Marlies,

  Mooie vergelijking: Ondernemen is net voetballen.
  Bedankt voor de goede tips. De beste tip: de bonus: Voetballen is niet alleen het verkopen van kaartjes en abonnementen.
  Charlotte