Twitter als marketingtool


Vanaf oktober 2009 ben ik regelmatig ingegaan op vragen over Twitter; op forums, op Twitter zelf en per mail. Het leek me handig om al mijn tips over Twitter als marketing tool te bundelen:.

Waarom zou ik als ondernemer gaan Twitteren? 10 Redenen

 1. Aandacht vestigen op jezelf als ondernemer (je bedrijf / je diensten/ jij als persoon)
 2. Jezelf positioneren als expert/deskundige door gericht over bepaalde onderwerpen te Twitteren
 3. Promoten van je blogartikelen te promoten (waardoor je indirect ook weer jezelf & je diensten promoot)
 4. Soms reclame maken voor je workshops; (info)producten; diensten etc.
 5. Hulp of input vragen aan je volgers
 6. Vinden van samenwerkingspartners of master mind partners
 7. Op de hoogte blijven van je vakgebied; ondernemerschap; marketing; kansen en bedreigingen in je markt
 8. Gevraagd worden voor een interview
 9. Uitgenodigd worden om te praten over je (specifieke) aanbod
 10. Openbare tweet-complimenten ontvangen
Mari Smith Retweet

Mari Smith, the Queen of Facebook, retweette mijn verb to T.W.I.T.T.E.R

Waarover kan je Tweeten in 140 karakters?

 • Praktisch toepasbare tips geven (en retweet tips van anderen)
 • Links delen van interessante blogartikelen/ websites (en retweet tweets met interess. links)
 • Eigen blogartikelen delen (de link)
 • Vragen beantwoorden
 • Reageren op succesjes/beslommeringen/opmerkingen/koetje-kalfje van anderen
 • Complimenten uitdelen (soms ontvangen complimenten retweeten)
 • Om hulp en/of input vragen
 • Soms je eigen diensten of (informatie)producten promoten
 • Iets persoonlijks vertellen (ps: ‘iedereen’ kan meelezen)

ff-waardig Follow Friday. Op vrijdag maak je reclame voor andere tweeps door te zeggen dat ze t volgen waard zijn

Twitter als marketing tool? Geef tips + interessante links + inspirerende citaten

Ik Twitter bewust over ‘mijn’ onderwerpen (Social media marketing; Non-fictie boeken schrijven en Persoonlijke ontwikkeling) omdat ik het prettig vind als mijn lezers deze onderwerpen aan mij (gaan) koppelen.

Hoe kom je makkelijk aan content voor je Tweet-tips?

Spit eens door al je blogartikelen, nieuwsbrieven of emails waarin je vragen beantwoord hebt. Zoek in je workshop materialen of lezingen naar one-liner-achtige tips. Leg een voorraadje tips aan en je hebt voorlopig genoeg te tweeten. Ooit Twitterde ik deze tip: “Need Twitter copy? T.W.E.E.T = Turn Web-copy Emails Ezines into Tweets

Gebruik je Favorieten als testimonial opslagplaats

Hoe de Favorieten-functie van Twitter gebruikt wordt, verschilt nogal per Twitteraar. Wat je veel tegenkomt, is dat de Favorieten-map gebruikt wordt als:

 • Een to-do list van Tweets met links naar artikelen die je nog wilt lezen
 • Een to-do list van Tweets waar je nog op wilt reageren
 • Een archiefje van je eigen Tweets (vaak tips) die je graag wilt gebruiken

Maar niet iedereen gebruikt zijn Favorieten om daarin de Tweets met complimenten en positieve feedback die je krijgt, op te slaan. Doe je dat wel dan blijven deze mini-testimonials bewaard als een soort succes logboekje voor jezelf en als een testimonial-archief voor je volgers. Bovendien heb je deze mini-testimonials dan ook op 1 plek staan wat wel zo gemakkelijk is als je ze wilt hergebruiken op je site; blog of in je nieuwsbrief.

Wat zijn de Twitter don’ts?

Er zijn meerdere don’ts, maar vanuit marketing oogpunt geef ik de 2 belangrijkste:

 1. Twitter niet alleen over jezelf en/of je bedrijf (producten en diensten)
 2. Zend niet alleen (ook al zou alles informatief zijn), maar reageer ook op of communiceer met anderen

Verder Twitter ik zelf nauwelijks dagelijkse dingen zoals ‘ik heb net loopbaanrapport geschreven’ of ‘voelde heerlijk een zzp client te helpen bij het bepalen van zijn niche’.
Ik vind het persoonlijk niet zo interessant om te lezen dat iemand in de file staat; een kopje koffie drinkt; zijn bureau gaat opruimen etc. Maar daar zijn de meningen over verdeeld. De voorstanders van dergelijke Tweets vinden dat je er persoonlijker door wordt, maar ik vind ze saai. Tenzij je er een leuke draai aan geeft, bijv “Zat nagels te lakken in de file en laat het potje vallen.” Nu wil ik wel weten hoe het afloopt of reageren.

Treintweets filetweets weertweets en beterschapstweets. Zou dat typisch Nederlands zijn? Leuk onderzoek.

Na regen komt …een stroom……..van tweets ons overspoelen dat het weer droog is. Dat is pas echt zeiken, dat doet geen hoosbui ons na :)

Bonus tip: Hergebruik je eigen Tweets

Dit artikel ik daar een goed voorbeeld van: Alle Tweets die hier in dit artikel staan, zijn van eigen hand en verder heb ik een paar Tweets omgebouwd tot een alinea tekst.

Een ander idee is om van al je tweet-tips een scheurkalender te maken die je als relatiegeschenk weggeeft.

Heb jij nog andere marketing tips over wat je allemaal met je Tweets kunt doen? Laat het ons weten!


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

17 gedachten over “Twitter als marketingtool

 • engelentherapiecoach

  Hai Marlies,

  bijzonder nuttig weer!
  Ik moet zeggen dat ik al een beetje twittermoe begon te worden…want ik heb het hartstikke druk en ik hou eigenlijk van meer diepgang. alles moeten zeggen in 140 tekens is nogal een uitdaging.
  En ik vraag me dan regelmatig af of het nou wel zin heeft iedere dag wat te twitteren als ondernemen.
  Nu ik je tips zie, snap ik in ieder geval dat ik nog niet optimaal twitter. Dus dat eerst maar eens proberen
  Overigens is je wordpress tip (begin een blog) wel heel nuttig (en ik vind het leuk om te doen) en heeft een eerste klant opgeleverd.
  Erg leuk dus.
  Lieve groetjes,
  Cathelijne

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Hoi Cathelijne

   Leuk om te horen dat je de tips nuttig vindt. En nog leuker om te horen dat je blog al een eerste klant heeft opgeleverd (en je bent pas begonnen!). Voor mij werkt het bloggen ook; zoals je weet ;). Omdat je nu zelf ervaart dat bloggen belangrijk is, zul je ook gaan inzien dat Twitter een belangrijk tool is om je blog onder de aandacht van anderen te brengen.
   Ik heb je al eens gezegd dat alleen jouw volgers jouw Tweets kunnen lezen, dus het wordt wel zaak om meer volgers te krijgen en die krijg je o.a. door zelf meer mensen te gaan volgen. Kijk eens op mijn Twitterlijsten Coaches-Trainers en Werken-met-passie. Daar zitten vast interessante mensen tussen voor jou.
   Succes met Twitteren en nog meer succes met bloggen toegewenst!

   Passie-groet, Marlies

 • stanlenssen

  Complimenten Marlies,

  Je mag jezelf zo langzamerhand een echte Twitter-expert noemen. Ik steek er in ieder geval wat van op. Een mooie verzameling adviezen. Je zou zo een e-book over Twitter kunnen maken. Ik weet niet of je dat ziet zitten….?

  Er zijn veel mensen die een liefde/haat-verhouding hebben met Twitter. Ik, zei de gek, kom ook uit die stal, maar ben met Twitter in balans gekomen. Binnenkort zal ik je op mijn blog meer daarover vertellen.

  Oh, en nog proficiat met de RT van @MariSmith. Goed gedaan :-)
  En daarmee bevestig je meteen de waarde van je Twitter testimonial opslagplaats.

  Vriendelijke vrije groet,
  Stan

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Een e-boek over Twitter, daar had ik nog niet aan gedacht omdat er al ZOVEEL over geschreven is (als je VS markt meerekent). Maar ja, ik heb zelf inderdaad ooit een artikel geschreven dat je je nooit moet laten tegenhouden door het argument: er is al zoveel geschreven; wat kan IK nu nog schrijven?
   Maar je zet me wel aan het denken, want veel Twitter handleidingen gaan vooral over het aanmaken van je account & invullen van je profiel (op een zoekmachine vriendelijke wijze). Misschien is mijn invalshoek van de Tweets nog niet geheel uitgekauwd. Ojee, nu kan iemand met mijn idee er vandoor gaan…

   Enne ja die RT van @MariSmith vergeet ik niet gauw, want ik zat toen net op Twitter (13 okt 2009) en hij staat inderdaad in mijn testimonial opslagplaats. Heb er vandaag voor mijn blog een jpg van gemaakt (hij stond gelukkig nog tussen al Mari haar tweets).

   Groetjes Marlies

 • Sharita

  “Heeft Twitter dan een favorites’, zegt de onwetende.
  Hahaha, door jouw artikel ben ik er vandaag achter gekomen dat Twitter deze functie heeft. De tips zijn me al bekend, al maak ik er nog niet optimaal gebruik van. Ik ben nog aan het ontdekken wat ik met Twitter wil.

  Leuke blog.

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Hoi Sharita,
   Ik heb net even op je blog rondgekeken en zie dat je erg creatief bent (margriet winterboek), dus met Twitter komt het vanzelf goed als je het creatief aanpakt. In ieder geval Twitter gebruiken om mensen te attenderen op je blogartikelen!!
   Ga je blog bijhouden.
   Groetjes Marlies

 • meubeluniek

  Hartstikke leuk artikel Marlies. Ook prettig om te lezen dat ik veel van het genoemde al doe. Tegelijkertijd grappig om te constateren dat ik ook een aantal dingen niet doe. Zoals lijsten maken of een ebook aanleggen. Maar voor de toekomst zal ik je genoemde tips zeker in overweging nemen. Ik wil je graag volgen. Groet Richard

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Hoi Richard, dank je voor je enthousiaste reactie. Ik ben je meteen gaan volgen op Twitter :) Dank trouwens dat je het artikel ook geretweet hebt.
   Als je het makkelijk vindt dat de blogartikelen in je mailbox vallen, kun je ook een (gratis) abonnenment op mijn blogartikelen nemen. Op de homepage in de rechter zijbalk kun je je opgeven. Krijg je meteen ook het gratis eboek Moeiteloos bloggen voor Zzp’ers (bundeling van relevante blogartikelen).
   Mooi werk doe jij trouwens: meubel restauratie!
   Hartelijke groet,
   Marlies