Lang niet alle twitterende zelfstandige proffesionals zien de kracht van twitterlijsten als marketinginstrument.
Vaak maken ZZP’ers twitterlijsten aan om de mensen die ze kennen in ‘hokjes’ te plaatsen zodat ze beter kunnen onthouden waar of hoe ze die pesoon hebben ontmoet. Dan maken ze lijstjes aan met namen als ‘in real life’ of ‘people I talk to’ of ‘people who retweeted me.’
Of ze gebruiken hun twitterlijsten om specifiek de tweets over een bepaald onderwerp of van een bepaalde groep te kunnen lezen.
Maar je kunt veel meer met twitterlijsten. Je kunt je twitterlijsten ook gebruiken als marketing instrument.
Personal branding
Door de lijsten die je aanlegt, kun je laten zien in welke onderwerpen je geinteresseerd bent. Als deze onderwerpen ook nog eens overeenkomen met de onderwerpen waar je over twittert en de onderwerpen die in je twitterbio staan, dan gaan jouw volgers (of lezers) jou met met deze onderwerpen associeren. En dit laatste draagt weer bij aan je personal branding.
Behalve lijsten over JOUW onderwerpen (ik heb bijv. lijsten over online-marketing en schrijven) kun je ook lijsten aanleggen met titels als ‘opdrachtgevers’ of ‘workshop deelnemers.’ Deze lijsten zijn een soort indirecte mond-tot-mond reclame voor je. Je moet dan wel zeker weten dat deze twitteraars het niet erg vinden om op deze lijst te staan (niet iedereen wil openbaar gemaakt hebben dat ze klant van je zijn). Klanten die al aangegeven hebben dat ze het prima vinden om als referentie genoemd te worden en/of die al een openbare testimonial/recommendation gegeven hebben, kun je op je lijst plaatsen zonder vooraf te checken of dat dit goed is.
Verder kun je de twitterlijsten waar jij zelf op terechtkomt, gebruiken als controlemiddel voor je persoonlijke merk. Alle twitterlabels die twitteraars gebruiken om jou op een lijst te plaatsen, vormen samen je personal brand uit oogpunt vd ‘klant’. Kloppen de labels met je eigen beeld van je personal brand?
Zelf sta ik op lijsten als ‘social media’; ‘schrijven’; ‘blogger’; ‘ultieme nieuwe werker’ en ‘personal branding’. Over deze etiketjes ben ik dik tevreden want die komen overeen met hoe ik zelf mijn personal brand zie. En de twitterlijsten met ‘very interesting’ geven aan dat mijn tweets (of blogs) gewaardeerd worden.
Tenslotte kan niet alleen jij, maar kunnen ook je twitterlijsten gevolgd worden. Als je een bepaalde twitterlijst hebt die door veel twitteraars gevolgd wordt, is dat natuurlijk goed voor je personal brand. Het geeft aan dat men erop vertrouwt dat jouw selectie de moeite waard is om te volgen. Bovendien verschijnt jouw lijst met jouw twitternaam erbij (!!!) op het profiel van je twitterlijst-volger.
Relaties opbouwen en onderhouden
Je kunt je twitterlijsten ook gebruiken om onder de aandacht te komen van mensen die je volgt. Zo is het bijvoorbeeld als beginnende twitteraar moeilijk om ervoor te zorgen dat bekende twitteraars je terugvolgen. Maar als je deze bekende twitteraars op een lijstje plaatst met de complimenteuze titel ‘inspirerende mensen’ dan is de kans groot dat ze zich gevleid voelen en je terugvolgen (op voorwaarde dat jouw bio hen ook aanspreekt).
En hier noem ik al meteen een andere functie van twitterlijsten: twitteraars zien het vaak als een compliment dat ze op een lijst geplaatst worden (het betekent dat ze opgevallen zijn en de moeite waard zijn om genoemd te worden). Ze voelen zich zeker gevleid als de lijst een label draagt dat ze als een compliment kunnen zien. Zo vind ik het bijvoorbeeld wel vleiend om ‘fellow writer’ of ‘leuke mensen’ genoemd te worden.
Bronnen van input
Leg ook lijsten aan van twitteraars die waardevolle input leveren voor je bedrijf; je producten en diensten; je blog en tweets etc. Dit kan input zijn in de vorm van tips; adviezen etc, maar ook input in de vorm van ‘wat doet de concurrent?’
Je hoeft twitteraars niet te volgen om ze toch op een lijst te plaatsen en ze dus te kunnen lezen. Zo kan je voorkomen dat je tijdlijn (berichtenstroom) helemaal verstopt raakt. Ik volg veel Amerikaanse marketing twitteraars, maar aangezien ik niet met ze ga tweeten, hoef ik ze ook niet in mijn tijdlijn te hebben.
Ook hoef je deze inputbronnen lijsten niet openbaar te maken zodat jouw concurrentie niet ziet waar jij je input vandaan haalt. Een soms is het ook een voordeel dat een twitteraar die op jouw gesloten lijst staat zelf ook niet kan zien dat hij op jouw lijst staat.
Google happy
Ook Google vindt het leuk als je twitterlijsten aanlegt. Als je de lijst een goede naam (trefwoord) geeft, dan heb je kans dat Google je lijst indexeert. Dat betekent dat je lijst genoemd wordt in de zoekresultaten. De hoogte van je positie in de zoekresultaten hangt natuurlijk af van vele andere factoren die ik niet allemaal weet.
Heb jij nog prakische tips hoe je je twitterlijsten als marketinginstrument kunt inzetten? We horen ze natuurlijk heel graag van je!
Marlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; (e)Boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er
Ha Marlies,
Goh zeg, met dit artikel heb je echt een hele nieuwe twitter wereld voor mij geopend. Ik had er geen idee van dat je twitter ook op die manier zou kunnen gebruiken. Super! wat een waardevolle informatie! Hartelijk dank daarvoor. Ik ga gauw kijken hoe ik jouw informatie voor mijn eigen bedrijf kan toepassen.
hartelijk dank en groet,
Veron Goemans
OpTop Consultancy voor Inspirerend Leiderschap
Pingback: Tweets that mention Twitterlijsten als marketinginstrument « Meer Advies Coaching -- Topsy.com
Goh Marlies, geweldige tip!
Ga ‘m RT’en.
En jouw boek dat eraan komt: ja hoor, zet mij maar op de intekenlijst!
Wow, Marlies ;-)
Dat zijn geweldige tips. Die kan ik goed inzetten als marketing-tool zodat mijn veelzijdigheid meer aandacht krijgt. Mijn tweets zijn tuin-, business-, inspiratie- en communicatiegericht. Nu kan ik mijn favoeriete tweets van anderen die mij inspireren waarschijnlijk ook anders indelen. Reuze bedankt!
Met een zonnige tuingroet, Mariëtte
Hoi Mariette
Weer geslaagd in mijn opzet: blog schrijven met tips die de lezers meteen kunnen toepassen :)
Echt heel fijn om te horen!
Bij jou schijnt volgens mij altijd de zon; je klinkt altijd heel vrolijk.
Zonovergoten groeten terug
Marlies
Dag Marlies, Leuke tips, ga ik gebruiken. Ik heb een lijst gemaakt, maar hoe zie ik lijsten van anderen (domme vraag?)?
Hoi Ilja,
Als je via twitter.com kijk –> Onder de twitterbio van iemand staat “listed” en daar kun je zien op welke lijsten iemand staat en als je verder naar onderen kijkt dan zie je welke lijsten iemand aangemaakt heeft (en/of welke lisjten van anderen hij volgt).
Als je in tweetdeck kijkt en je klikt iemand aan dan zie je ook onder zijn bio ook ‘listed’ staan en als je dat aanklikt krijg je zowel de optie welke lijsten iemand zelf heeft aangelegd als de optie op welke lijsten hij zelf staat (plus welke lijsten van anderen hij volgt).
Succes ermee!
Hoe kan ik in 1x een hele lijst van iemand volgen?
Ben sinds vandaag ook begonnen met het aanmaken van lijsten! Ben benieuwd naar het effect daarvan!
Ik ook!
Ik heb vandaag voor het eerst lijsten aangemaakt. Heb veel aan dit artikel gehad! Thanks!! Ik heb ook een video uitleg gevolgd. Dat kon hier.
http://www.yafico.nl/twitter/lijsten-in-twitter-uitgelegd/
BiBi
Dank voor de link Bibi. Succes met twitteren.