Twitterlijsten Meer Advies

Twitterlijsten als marketinginstrument


Wist je dat je de lijsten die je op Twitter kan aanleggen, kunt gebruiken bij je Personal Branding?Twitterlijsten Meer Advies

Veel twitteraars maken twitterlijsten aan om de mensen die ze kennen in ‘hokjes’ te plaatsen zodat ze kunnen onthouden ‘hoe’ ze die persoon kennen. Dit zijn lijstjes met namen als ‘In real life’ of ‘People I talk to’ of ‘People who retweeted me’.

Maar je kunt je twitterlijsten ook gebruiken als marketing instrumen:

Personal branding

Door de lijsten die je aanlegt, kun je laten zien in welke onderwerpen je geïnteresseerd bent. Als deze onderwerpen ook nog eens overeenkomen met de onderwerpen waarover je twittert en met de onderwerpen die in je twitterbio staan, dan gaan jouw volgers (of lezers) jou met met deze onderwerpen associëren. En dit laatste draagt weer bij aan je personal branding.

Behalve lijsten over JOUW onderwerpen (ik heb bijv. lijsten over social media marketing en  non-fictie schrijven) kun je ook lijsten aanleggen met titels als ‘opdrachtgevers’ of ‘workshop deelnemers’. Deze lijsten zijn een soort indirecte mond-tot-mond reclame voor je. Je moet wel zeker weten dat deze twitteraars het niet erg vinden om op deze lijst te staan (niet iedereen wil openbaar maken dat ze klant van je zijn). Klanten die al een openbare ‘recommendation’ gegeven hebben, kun je veilig op je lijst van deelnemers of opdrachtgevers plaatsen.

Verder kun je de twitterlijsten van anderen waarop jij ook staat, gebruiken als controlemiddel voor je persoonlijke merk. Kloppen de onderwerp-labels van de lijsten waarop je terechtkomt met je eigen beeld van je personal brand?

Zelf sta ik op lijsten als ‘social media’, ‘schrijven’, ‘blogger’ en ‘personal branding’. Over deze etiketjes ben ik dik tevreden want die komen overeen met hoe ik  mijn personal brand zie.

Tenslotte kunnen andere twitteraars ook de door jouw aangemaakte twitterlijsten volgen. Als je een bepaalde twitterlijst hebt die door veel twitteraars gevolgd wordt, is dat goed voor je personal brand. Het geeft aan dat men erop vertrouwt dat jouw selectie de moeite waard is om te volgen. En niet onbelangrijk: jouw lijst met jouw twitternaam erbij (!) verschijnt op het profiel van je twitterlijst-volger.

Nieuwe connecties maken

Je kunt je twitterlijsten ook gebruiken om onder de aandacht te komen van mensen die je volgt. Zo is het bijvoorbeeld als beginnende twitteraar moeilijk om ervoor te zorgen dat bekende twitteraars je terug volgen. Maar als je deze bekende twitteraars op een lijstje plaatst met een complimenteuze titel zoals ‘inspirerende mensen’ dan is de kans groot dat ze zich gevleid voelen en je terug volgen (op voorwaarde dat jouw bio hen ook aanspreekt).

Geheime lijsten met bronnen van input

Leg ook geheime lijsten aan van twitteraars die waardevolle input leveren voor je bedrijf; je producten en diensten; je blog en tweets etc. Dit kan input zijn in de vorm van tips; adviezen etc, maar ook input in de vorm van ‘wat doet de concurrent?’
Door deze lijsten niet openbaar te maken, ziet jouw concurrentie niet waar jij je input vandaan haalt.

Je hoeft twitteraars niet te volgen om ze toch op een lijst te plaatsen en ze dus te kunnen lezen. Het is misschien wel zo prettig als de concurrent niet weet dat je hem/haar volgt.

Google happy

Ook Google vindt het leuk als je twitterlijsten aanlegt. Als je de lijst een goede naam (trefwoord) geeft, dan heb je kans dat Google je lijst indexeert. Dat betekent dat je lijst genoemd wordt in de zoekresultaten. De hoogte van je positie in de zoekresultaten hangt natuurlijk af van vele andere factoren die ik niet allemaal weet.

Heb jij nog praktische tips hoe je je twitterlijsten als marketinginstrument kunt inzetten? We horen ze natuurlijk heel graag van je!


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

12 gedachten over “Twitterlijsten als marketinginstrument