Twitteren doe je zelf


Laatst vroeg een social media klant me of ik de lezers van mijn boek, “Social Media Marketing voor ZZP’ers” dat ik nu aan het schrijven ben, ook zou aanraden om een bedrijf in te huren dat namens jou kan twitteren. Z’on bedrijf zorgt ervoor dat “regelmatig tweets worden geplaatst over jouw bedrijf en producten en over interessante informatie en nieuwtjes die je graag kwijt wilt en dat het twitteraccount meer volgers krijgt.” Mijn antwoord op deze vraag, die ik per e-mail kreeg, wil ik graag met jullie delen:

Twitter Marlies van der Meer

Twitteren doe je zelf

Ik zal mijn doelgroep (de zzp’er) NOOIT aanraden om een bedrijf in te huren die namens hen zal twitteren. Het hele idee van mijn boek is dat juist door PERSOONLIJK te zijn; je een band kunt opbouwen met de klant waardoor die je leert kennen; aardig vinden en vertrouwen (allemaal voorwaarden om uiteindelijk van je te kopen).

Als een bedrijf namens je twittert dan wordt het toch teveel zenden (= jij verstuurt tweets ipv dat je in dialoog bent met je volgers) en dat is een dikke NO op Twitter. Ook al zouden het merendeel van de tweets informatief zijn en dus niet puur reclame, dan nog ben je aan het zenden.

En als het Twitter-bedrijf wel af en toe retweet of zelfs reageert namens jou, dan kunnen ze nooit in dezelfde stijl en met dezelfde inhoud reageren zoals jij dat zou doen. Jouw eigen stijl maakt je persoonlijk!! Die stijl herkennen je volgers of lezers op een gegeven moment; zeker als je ook blogt of actief op LinkedIn bent. En een EIGEN stijl is juist wat jou onderscheidt van concurrenten.
En misschien nog belangrijker: juist met je reacties kun je laten zien dat je inhoudsdeskundig bent. Je kunt niet van zo’n Twitter-bedrijf verwachten dat ze op alle gebieden inhoudsdeskundig zijn. Maar daar draait het WEL om: laten zien dat je inhoudsdeskundige ben.

Ook gebruik je Twitter om contacten te onderhouden. Dus je neemt zelf INITIATIEF (tegenovergestelde van zenden en REageren) om belangstellende vragen te stellen aan je volgers. Je kunt alleen echt belangstelling tonen als je je volgers ook echt volgt op Twitter en ze eventueel ook leert kennen via hun blog of hun acties op LinkedIn. Je kunt van een Twitter-bedrijf niet verwachten dat ze ook je volgers gaan volgen zodat ze leuke en/of belangstellende vragen weten te stellen.

Met andere woorden een Twitter-bedrijf kan namens jou nooit een band met de potentiele klant opbouwen en dat is juist waarom het gaat als je Twitter zakelijk, als marketing instrument, gebruikt.
Share
//
Marlies van der Meer auteur van“ Social media marketing voor de ZZP’er. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent” (oktober 2011).
Zij helpt ZZP’ers & non-fictie schrijvers om hun unieke kwaliteiten te ontdekken en naar buiten te brengen: Personal Branding; Positioneren als Expert; Social Media; Bloggen en (e)Boek schrijven.


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

Een gedachte over “Twitteren doe je zelf

  • Dirk Tromp

    Informatief en zeker van toepassing als het gaat om zzp en je “personal brand”. Die is niet door een ander over te nemen.

    Groet bedrijven, die toch al veel van hun branding over laten aan een bureau, kunnen daar misschien beter van profiteren. Dan hoeven zij de kwaliteit van de tweets van alle medrwerkers niet continu te monitoren. Elke medewerker die over zijn bedrijf tweet, schept een deel van de brand.