Twitter etiquette

Ongeschreven twitter etiquette. Mijn persoonlijke top 7


Steeds vaker krijg ik de vraag: ‘Wat zijn de Twitter do’s en don’ts; zijn er regels?’Meestal zijn het Twitterstarters die me dit vragen. Zij willen vooral weten hoe ze Twitter zakelijk het beste kunnen inzetten.

Twitter etiquette

Zo moet het dus niet

1) Zorg voor een goede mix van zakelijke/informatieve; persoonlijke en ‘entertaining’ tweets. Tweeps die alleen maar over hun eigen bedrijf; producten en diensten tweeten OF die alleen maar babbelen, volg ik niet terug of ontvolg ik achteraf.

2) Let op dat de inhoud van je persoonlijke tweets niet te persoonlijk zijn (Las gister dat iemand eens goed met zijn vrouw ging praten want het liep niet lekker tussen hen. Dit is weinig respectvol naar haar toe) of te nietszeggend zijn (Persoonlijk houd ik niet van die ‘ik ga nu lunchen’of ‘tijd voor koffie’ tweets die aan alle volgers gericht zijn).

3) Verstuur niet teveel tweets in korte tijd. Als je dit doet dan komt de openbare tijdlijn vol te staan met jouw tweets en druk je de tweets van anderen naar beneden. Je bent aan het voordringen en schreeuwen tegelijk.
In deze categorie valt ook dat het niet netjes is om met een Tweep te gaan chatten op de openbare tijdlijn. Ik bezondig me hier wel eens aan en verplaats dan de ‘chat’ naar het DM-kanaal zodat we niemand meer tot last zijn met ons gebabbel.

4) Beantwoord de mentions die je krijgt. Zeker als het mentions met vragen of complimenten zijn. Als je niet reageert op je mentions voelt de ander zich (terecht) genegeerd. Alleen als je een Bekende Nederlander of Bekende Twitteraar bent, snapt iedereen wel dat je teveel mentions krijgt om ze allemaal te beantwoorden. Of als je een vraag hebt gesteld waar veel respons op komt, dan begrijpt ook iedereen dat je niet iedere afzonderlijke tweet kunt beantwoorden.

5) Wees zuinig met de hashtags # die je in een tweet gebruikt. Als je bijv. 4 hashtags in een tweet gebruikt, klink je schreeuwerig en bovendien wordt jouw tweet moeilijk leesbaar. Hashtags zijn eigenlijk bedoeld als zoekwoorden waarmee mensen met de Twitter zoekfunctie snel specifieke informatie kunnen vinden. Je ziet vooral als Tweeps melig worden dat ze dan hashtag-happy worden, maar doe dit dus niet te vaak.

6) Als je een link tweet naar een artikel dat niet van jou is, vermeld dan de schrijver (liefst met zijn Twitternaam) of bron. Doe je dit niet dan denk ik automatisch dat de link naar een van je eigen artikelen verwijst.

7) Gebruik nooit automatische dank-je-voor-het-volgen DM’s. Je bedoelt het goed als je een automatisch dankjewel verstuurt, maar wat moet de ontvanger ermee? Als je het fijn vindt dat de ander je (terug)volgt, stuur hem dan een openbare tweet met bijvoorbeeld een leuke link of een opmerking over zijn tweets; bio of ava.

Ben je het eens met bovenstaande 7 Twitter etiquetten of weet je er nog enkele die er beslist bij moeten staan? Of staan er zaken tussen waarmee je het niet eens bent. Laat horen; laat horen!
Marlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; (e)Boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

19 gedachten over “Ongeschreven twitter etiquette. Mijn persoonlijke top 7

 • Carolien Baecke

  Mooi artikel weer!
  Persoonlijk vind ik zelf ook tweets die het aantal volgers melden niet interessant.
  Verder vind ik ook bedelen om extra volgers not done (help mij aan 100/500/1000 volgers)
  Zorg gewoon voor toegevoegde waarde en een goeie bio. Dan komen de volgers vanzelf. Gelijk interesses verbinden.

 • Dirk Tromp

  Goed artikel.
  Ik denk dat het spreekwoord “alles met mate” ook hier opgaat. “Te” is nooit goed.

  En ja, wij hebben allemaal wel eens plezier en “chatten” er dan met twitter vrolijk op los. Of dat verkeerd is? Ik denk van niet. Wij zijn allen mens en zullen dan wel eens verleid worden tot… Het laat heel goed de menselijke kant van de tweep zien. Als het niet de overhand krijgt, moet het kunnen.

  Het gaat uiteindelijk om leuke acties/reacties die kunnen leiden tot ontmoetingen in “real life”. Dat is het boeiende van twitter. Zo groeit je netwerk.

 • Marlies van der Meer Bericht auteur

  @Carolien Vragen om extra volgers hoeft idd niet als je zelf waarde toevoegt op Twitter want dan komen de volgers vanzelf. Maar voor starters met minder dan 200 volgers zie ik het door de vingers; zeker als ze de zoveelste volger een gratis coachingsessie of zo aanbieden. Maar ik zal het niemand aanraden om zelf te vragen om meer volgers.

  @Dirk Ja, alles met mate. En wij hebben elkaar bijv. iets beter leren kennen door de #cavia en #chicklit tweets. Op zijn tijd moet dat kunnen. En wie weet ontstaat er ooit nog een kinderboek “Camilla de coole cavia”.

 • Samira de Vries

  Ik krijg ook spontaan jeuk als ik tweets lees over hoofdpijn. Er zijn zo veel mensen die een tweet plaatsen over het feit dat ze hoofdpijn hebben/moe zijn/geen zin hebben/het nog zoveel uur duurt voodat de werkdag ten einde komt.
  En als je dat zákelijk doet is dat helemaal uit den boze als je het mij vraagt!

  Ik hou érg van Twitter, ik heb dan ook naast mijn zakelijke account een gezellig privé account voor eindeloos twitteren inclusief hele verslagen zonder informatie als ik in de kroeg zit :) (al denk ik over dat informatieve op dat moment heel anders, maar dat terzijde)
  Op mijn zakelijke account hou ik het allemaal net even wat netter.

  Ik vind #FollowFriday trouwens wél leuk! Ik vind het altijd weer leuk om te zien of er nog leuke mensen zijn om te volgen. Plus: bijna iedere vrijdag waag ik mezelf aan een #FF op mijn privé account en kan ik mijn zakelijke weer promoten.
  Leuk hoor, dat dorpje dat Twitter heet.
  Leuk artikel Marlies!

 • jos

  Twitter jent GEEN regels. PUNT. En als iemands twittergedrag je niet aanstaat: Hey, niemand verplicht je om hem/haar te volgen! Bovendien kun je filteren en blocken. Kortom: twitteretiquette? NEEN

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Ha Jos,
   Je hebt gelijk: je bent niet verplicht om iem. te volgen en je kunt blocken/filteren. Maar als je Twitter vooral zakelijk gebruikt als marketing instrument is het toch wel handig om te weten waar mensen op afknappen. Maar vrijheid blijheid; je bepaalt zelf hoe je Twittert.

 • Monique van Diessen

  Leuk artikel en ook zinnige comments erop! Ik twitter zelf ook af en toe en ik vind het leuk om mensen te volgen en te lezen waar ze zich mee bezighouden.

  Er is echter wel iets dat ik nog mis en dat is dat sommigen hun unfollowers noemen in een mention. Ze gebruiken dan een site om te bekijken wie ze ‘ontvolgt’ en gooien dat vervolgens op twitter. Niet erg sjiek vind ik, zeker niet als het om een zakelijke account gaat. Waarom zou je dat doen vraag ik me af…

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Hoi Monique, fijn dat je zowel het artikel als de comments handig vindt. Vind altijd erg leuk als mensen reageren, dus jij ook bedankt.
   Tja waarom zouden mensen op Twitter vermelden wie hen ontvolgd heeft? Ik denk dat ze beledigd zijn. Behalve dat het niet attent is om bijv te melden ‘@twittweet heeft me ontvolgd’, is het ook geen reclame voor jezelf!

   • Monique van Diessen

    Nee, inderdaad. Vind het ook een beetje kinderachtig. Ik heb dan ook een tweet teruggestuurd met de vraag wat de bedoeling was van deze tweet. Want als iemand wil weten waarom ik hem/haar ontvolg ben ik echt wel bereid tekst en uitleg te geven! Ik kreeg het antwoord dat de tweet automatisch gegenereerd zou zijn. Onzin natuurlijk, er zijn genoeg opties om je ontvolgers te bekijken, zonder dat je dit meteen hoeft te twitteren.

    Ik heb trouwens je blog van het weekend ook doorgekeken en me geabonneerd. Je schrijft echt interessante artikelen, dus ik volg je graag. Keep up the good work :-)

    • Marlies van der Meer Bericht auteur

     Er zijn sommige programma’s waarbij je je ontvolgers kunt bekijken en zonder dat je het in de gaten hebt, tweet je dan wie je ontvolgers zijn. Je hebt dan zonder het door te hebben een bepaald hokje niet uitgevinkt!!
     Dus ja het overkomt mensen idd dat ze kijken wie hen ontvolgd heeft en dat ze dat dan per ongeluk tweeten.

     • Monique van Diessen

      Ok Marlies, dat wist ik niet! Zo zie je maar dat je voorzichtig moet zijn met dit soort dingen :-) Achter je twitteradres was ik inmiddels en ik volg je (met plezier!)
      groetjes, Monique