Inspiratie geheim: verliefd worden op je onderwerp


Er zijn eindeloos veel boeken en (blog)artikelen geschreven over hoe je aan inspiratie kunt komen. Mijn inspiratie-geheim is eigenlijk heel eenvoudig: word verliefd op je onderwerp. Als je verliefd bent, dan zie en hoor je ook opeens van alles dat je aan je geliefde doet denken en kijk en luister je met hernieuwde belangstelling naar je omgeving. Het is alsof je nieuwe ogen en oren hebt gekregen.

Kurt Elling Inspiratie

Interview Kurt Elling Kunststof Tv inspireerde mij tot dit artikel

 • Lees ik opeens een flard tekst die niet direct iets met mijn onderwerp te maken heeft, maar die ik toch gebruiken kan. Of ik een hoor een stukje uit een interview dat precies voor mijn oren bestemd lijkt te zijn.
 • Zie ik opeens een voorwerp dat symbool lijkt te staan voor mijn onderwerp en brengt me dat op een idee voor een foto die ik bij mijn blog kan plaatsen.
 • Overkomt me iets of observeer ik iets wat ik kan vertalen als een voorbeeld; een tip of als een regel hoe iets (n)iet moet.
 • Lijkt het opeens of er veel meer artikelen; boeken en documentaires over mijn onderwerp geschreven of gemaakt worden.

Eigenlijk heeft mijn verliefd zijn op mijn onderwerp veel (of alles?) te maken met synchroniciteit: informatie over een bepaald ‘onderwerp’ komt op verschillende manieren of via verschillende kanalen op je af; allemaal binnen een bepaald tijdsbestek.

Mijn manier van inspiratie krijgen, overkomt me gewoon. Maar misschien kan ik je toch een tip geven, probeer eens het volgende: vraag je bewust af bij de dingen die je ziet, hoort en jou overkomen of je die kunt ‘vertalen’ naar je onderwerp. Met vertalen bedoel ik: geef er een andere draai aan; giet het in jouw woorden; borduur erop verder; denk aan een analoog voorbeeld; combineer dingen met elkaar; haal er een patroon, regel op tip uit; etc.

Wat is voor jou de beste manier om inspiratie te krijgen? En herken je mijn verhaal van verliefd worden op je onderwerp en dan plotseling overal ‘boodschappen’ zien?

Gerelateerde artikelen

Je vakantieomgeving als inspiratiebron voor je marketing

Deel dit artikel

Marlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; (e)Boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

5 gedachten over “Inspiratie geheim: verliefd worden op je onderwerp

 • Dirk Tromp

  Marlies,

  Leuk artikel. Die synchroniciteit herken ik.

  Net als wanneer je een andere nieuwe auto uitzoekt om te kopen, dan lijkt deze uniek. Daarna ga je de weg op en zie er steeds meer, identiek in kleur en vorm. Nu let je er pas goed op. Alle informatie komt dan als van zelve bij je.

  Er zit ook nog iets in dat assimilatie heet. Net als met piano leren spelen. Steeds herhalen van hetzelfde stuk maakt je niet beter. Maar doorgaan met een volgend, net iets uitdagender muziekstuk, brengt je op een hoger plan. Dan ga je vervolgens terug naar een eerder stuk en ineens kan je die perfect uitvoeren. Dus niet te lang stilstaan bij het ene, maar doorgaan, almaar hoger.

  En zo zorgen synchroniciteit en assimilatie voor een continue ontwikkeling naar een hoger plan of doel.

  Ik ga later ook eens wat meer synchroniseren. Mijn blog wacht ook nog op nieuwe stukken.

 • Low Budget Restyling

  Hi Marlies,

  Ja, ik herken dat.

  Terwijl ik bezig ben met de WensenGesprekken ( woonwensen helder krijgen zodat je een persoonlijk plan kunt maken en makkelijker keuzes kunt maken) zie ik in mijn twitter time-line allemaal mooie grote huizen die te-koop staan voorbij komen. Mooie droomhuizen waar niemand in woont.

  Maar ik spreek ook mensen die opzoek zijn naar een huis en die nog niet kunnen vinden.

  Voor het project 1111kinderkamers spreek ik mensen die zich dat niet eens kunnen veroorloven en in ongelooflijke situaties moeten leven….

  Van het ene uiterste naar het andere…

  Maar waar het echt om gaat is dat iedereen opzoek is naar een huis die bij hun levenstijl en behoefte past.
  Een huis dat ze hun Thuishaven kunnen noemen….

  Ik ben verlieft op mijn onderwerp: Van huis naar Thuis!!!

  Groetjes,
  Charlotte

 • Marlies van der Meer Bericht auteur

  @Charlotte: je straalt het ook helemaal uit (in je nieuwsbrief en op twitter) dat je verliefd bent op je onderwerp

  @Dirk, inderdaad ‘alle informatie’ komt dan vanzelf naar je toe. En het is idd ook goed om jezelf te blijven uitdagen; is ook vorm van jezelf inspireren.

 • Lex Hupe

  Een ontzettend leuk onderwerp. Inspiratie – waar haal je het vandaan. Ik herken me helemaal in je verhaal.
  Ik houd bepaalde gedachtes, metaforen, invallen, herinneringen, verhalen, anecdotes ook zoveel als ik maar kan, vast om ze te gebruiken in mijn creaties.
  De wereld van de inspiratie is voor mij gewoon 100000x leuker en spannender dan die van plannen, regelen, organiseren, structuur, orde. Dat moet ook, maar daar komt niet de vlam vandaan. Passie beleef ik in die vrije wereld van avonturen van de Ziel.

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Hoi Lex, wat een ontzettend leuke reactie. En wat een mooie zin “Passie beleef ik in die vrije wereld van avonturen van de Ziel” Dat is bijna een gedicht op zich. En idd de wereld v inspiratie houdt het leven interessant, maar met planning; organisatie en structuur zorg je ervoor dat je optimaal kunt blijven genieten van (= tijd blijft houden voor) die wereld.