Past een eigen bedrijf bij jou? Maak deze ondernemersscan


De Kamer van Koophandel houdt regelmatige Startersdagen. Laatst las ik er weer over in mijn gratis huis-aan-huis blad. Maar voordat je je gaat verdiepen in je (bedrijfs)Idee; of er wel Markt is voor je idee; wie je Klanten kunnen zijn en waar je ze kunt vinden, is het verstandiger om je eerst af te vragen of het zelfstandig ondernemerschap wel wat voor jou is.

Op internet zijn diverse ondernemerstests te vinden, maar deze kunnen je ontmoedigd achterlaten als je niet aan het ideale profiel van een zelfstandig ondernemer voldoet. Om in het ideale profiel te passen, moet je hoog scoren op alle verschillende leidinggevende kwaliteiten.

Ondernemersscan

Scan jezelf: ben jij een ondernemer?

Ik geef je liever een scan waarbij je ook meteen tips krijgt hoe je een minder ontwikkeld aspect van jezelf toch verder kunt ontwikkelen. Dan kun je zelf inschatten of dat een haalbare kaart is en kun je aan het einde van alle vragen een totaalinschatting maken of het zelfstandig ondernemerschap wat voor jou is.

Instructies bij de Ondernemersscan-inclusief-tips

Beantwoord alle onderstaande vragen met een ja of nee. Indien je nee antwoord, kijk dan of je iets aan de oplossing hebt of dat deze oplossingen je op andere oplossingen brengt. Onderstreep de oplossing die jou het meeste aanspreekt en/of schrijf jouw oplossing er bij.
Pas als je alle vragen beantwoord hebt en, indien nodig, alle oplossingen opgeschreven hebt, kijk je naar het totaalbeeld: Is het zelfstandig ondernemerschap een verstandige keuze voor jou; past het bij jou als persoon?

Succes met de vragen!

Ben je bereid om hard te weken om van je bedrijf een succes te maken?
Zie je er tegenop om lange dagen te maken en/of ben je bang dat je bedrijf ten koste gaat van je prive-leven, dan is het belangrijk dat je aan timemanagement doet. Lees timemanagement valkuilen voor zelfstandig ondernemers  ; 4 D methode van timemanagement en de methode om niet in een leesachterstand te verzuipen.

Is je aanpak doelgericht?
Doelgericht werken, wordt eenvoudiger als je jezelf SMART doelen leert stellen; als je ondernemers- en marketingplannenmaakt (er zijn veel gratis templates op internet te vinden) en als je een planningsyteem gebruikt voor al je afspraken en to-do’s.

Kun je (snel) belangrijke besluiten nemen?
Als je het moeilijk vindt om belangrijke besluiten helemaal zelf te nemen, dan kun je op zoek gaan naar een sparringpartner (bijv. iemand die hetzelfde werk doet als jij of iemand die net als jij zelfstandig ondernemer is) of naar een ZZP of  business coach.

Weet je anderen makkelijk te overtuigen?
Er zijn honderden (e-)boeken, cursussen en trainingen over hoe je je overtuigingskracht kunt vergroten; hoe je een ander kunt beinvloeden; hoe je effectief kunt onderhandelen; hoe je de klant in een verkoopgesprek zover krijgt dat hij ja zegt en hoe je zodanige marketing- en webteksten kunt schrijven dat je klant weet over te halen met jou in zee te gaan. Met andere woorden: er valt veel te leren en, beter nog, het is te leren hoe je iemand kunt overtuigen. Lees ook eens de 6 principes van overtuigen van Cialdini.

Voel je je (snel) op gemak bij vreemden / leg je gemakkelijk contact?
Ben je verlegen; introvert; niet zo’n gangmaker; geen vlotte babbel etc? Dat is niet zo erg. Tegenwoordig kun je je heel goed online netwerken met de social media (Twitter; bloggen; LinkedIn; Facebook). Als je dan uiteindelijk de potentiele klant in real life ontmoet, is het net of je de ander al een beetje kent. Verder biedt het internet je ook voordelen in de uitvoering van je werk. Ik denk hier bijv. aan online coaching en e-curssussen of andere informatieproducten die je via internet verkoopt.

Kun je er tegen om zonder collega’s te werken?
Als je het prettiger vindt om collega’s om je heen te hebben, dan kun je er over denken om een kantoor te huren in een kantorenverzamelgebouw of je gaat naar een van de vele flexplek-ontmoetingsformules voor zelfstandig professionals waar je met je laptop aanschuift bij andere zelfstandigen die naast hard werken ook graag een praatje met je maken. Of misschien heb je genoeg aan virtuele collega’s op Twitter; LinkedIn en communities als Hello!; Mindz etc. Of je kunt op zoek gaan naar een andere zelfstandig professional in jouw vakgebied met wie je samen naar trainingen of seminars gaat en/of met wie je samen cursussen of workshops gaat geven. Kortom: mogelijkheden genoeg om niet alleen op je ‘zolderkamer’ te hoeven werken.

Kun je tegen de onzekerheid van niet zeker weten of je iedere maand genoeg zult verdienen?
Heb je iemand (een partner) waar je financieel op terug kunt vallen? Of heb je genoeg spaargeld om rond te komen als je een paar tegenvallende maanden hebt? Is het misschien een idee om parttime in loondienst te blijven werken? Of is deze onzekerheid misschien juist wel een goede motivator om ervoor te zorgen dat je bedrijf een succes wordt.

Kun je goed omgaan met tegenslagen; mislukkingen en fouten?
Misschien helpt het je om voortaan anders tegen fouten (tegenslagen) aan te kijken met de ACTIE methode.

Durf je risico’s te nemen?
Je kunt risico’s zoveel mogelijk beperken door steeds goed onderzoek vooraf te doen. Vooral marktonderzoek (hoe groot is de markt voor mijn specifiek dienst of product; hoeveel zal mijn doelgroep bereid zijn om uit te geven; wat is de beste tijd van het jaar om mijn dienst of product te lanceren; hoe kan ik mijn potentiele klanten het beste bereiken etc)  levert nuttige informatie op waarmee je meer op zeker kunt spelen en dus minder risico’s hoeft te nemen. Maar je kunt ook leren van best practices en bewezen formules of bewezen aanpak van anderen (of te wel je concurrenten). Want als het zijn succes al bewezen heeft (en nog niet geheel uitgemolken is), kun jij er ook je voordeel mee doen.

Is voor jezelf beginnen echt wat JIJ wilt?
Is het starten van een eigen bedrijf je aangepraat door je omgeving? Hoop je dat je gelukkiger wordt; meer vrije tijd krijgt; je eigen dingen kunt bepalen etc. als je een eigen bedrijf hebt? Als je Ja op deze laatste vraag hebt geantwoord, onderzoek dan eens of je die ‘dingen’ ook op een andere manier kunt bereiken. Dit artikel over “Ooit op een dag als …” kan je hierbij helpen.

En nu?

Kijk naar al je antwoorden en oplossingen. Kun je nu de vraag beantwoorden: Is het zelfstandig ondernemerschap iets voor jou; past het bij je? Als je twijfelt, kun je natuurlijk altijd om advies vragen bij iemand die je goed kent of bij een loopbaan- , zzp- of business- coach dan wel adviseur.

Mocht je je laten tegenhouden door de gedachte dat je niet genoeg kennis hebt van je eigen vakgebied; van marketing en/of van het voeren van een financiele administratie om nu voor jezelf te beginnen, realiseer je dan dat je van marketing alles kunt leren (en het nodige kunt uitbesteden); dat je je financiele administratie sowieso kunt uitbesteden en dat je van je eigen vakgebied vaak meer weet dan je denkt. Maak maar eens de opdracht: in hoeverre ben je al een expert?

En heeft deze scan je meer duidelijkheid gegeven? Ik ben heel benieuwd of je er iets aan gehad hebt; laat het me weten. Je kunt hieronder reageren of me mailen (info at meeradvies.com).

Marlies van der Meer; YOU coach voor zelfstandig ondernemers en non-fictie schrijvers die door de bomen hun unieke bos niet meer zien. Speciale aandacht voor: Personal branding, positioneren als expert, informatieproducten, online – social media marketing, 14 stappen plan voor een non-fictie boek, persoonlijke ontwikkeling, werken met passie


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

Een gedachte over “Past een eigen bedrijf bij jou? Maak deze ondernemersscan

  • Stan Lenssen

    Hoi Marlies,
    Gedaan, die test van jou. En jippie! ik mag een Vrije Werker blijven.
    Goed plan hoor om met een eenvoudige en praktische test aan te komen. Voor starters een goede hulp, omdat je ze ook nog eens doorverwijst naar tools waarmee ze zich kunnen verbeteren.
    Zelfstandig ondernemer zijn, kun je leren. Ik ben ervan overtuigd, want waren we het vroeger niet allemaal?
    Vriendelijke vrije groet,
    Stan