Nieuwe kijk op marketing en verkoop


Ben jij net als veel andere zzp’ers en zie jij ook zo op tegen verkopen? Of heb je er gewoon geen zin in? Roep jij ook dingen zoals:

  • ‘Ik wil gewoon mijn werk doen en me niet bezighouden met verkopen.’
  • ‘Ik wil mensen coachen. Ik wil mensen geen dingen aansmeren.’
  • ‘Ik wil niet onderhandelen en roepen dat ik de beste ben.’Social Media Marketing Marlies vd Meer

Herken je jezelf in deze uitspraken, dan wordt het tijd om van je negatieve kijk op verkopen af te komen. Want zolang jij met een negatieve gedachte over verkopen blijft rondlopen, zul je de tips in dit boek over social-mediamarketing niet van harte toepassen.
Herken je jezelf helemaal niet in bovenstaande uitspraken, dan raad ik je aan om dit hoofdstuk toch te lezen omdat de andere kijk op marketing die hier besproken wordt, bepalend is voor je succes op social media.

Hoe komen veel zelfstandige professionals eigenlijk aan een weerstand tegen verkopen? Hun weerstand is waarschijnlijk grotendeels terug te leiden tot het beeld dat ze van verkopers hebben. Ze herinneren zich bijvoorbeeld nog die gladde verkoper die zijn praatje zo had opgebouwd dat ze zich min of meer verplicht voelden om ‘ja’ tegen hem te zeggen. Of ze hoeven maar terug te denken aan al die keren dat ze geërgerd een winkel verlieten omdat de verkoper zo opdringerig was.

Gelukkig is het mogelijk om een negatief beeld over verkopen te vervangen door een nieuwe en positieve kijk op verkopen. Dit doe je door verkopen niet langer te associëren met aansmeren, manipuleren en iets opdringen. In plaats daarvan moet je verkopen (of eigenlijk marketing, datgene wat aan verkopen vooraf gaat) leren zien als een activiteit waarbij jij de behoeften van je klanten centraal stelt en hen adviseert welke oplossing voor hen het beste is.

Bij voorkeur laat je je potentiële klanten dan ook iets ‘proeven’ van je oplossing, zodat ze zelf kunnen ervaren of het iets voor hen is. Maak je hierbij gebruik van social media, dan is het een geruststelling te weten dat jij jezelf nooit aan anderen zult opdringen, omdat mensen zelf bepalen of ze contact met je willen hebben en naar je willen luisteren.

Verder hoef je voor succesvolle marketing niet in een of andere rol te kruipen die je niet past. Je potentiële klanten waarderen het juist heel erg als je jezelf blijft. Ze vinden je dan niet alleen sympathieker, maar zullen je ook eerder vertrouwen dan wanneer je in een of andere geforceerde verkopersrol stapt.

Meer details over deze nieuwe kijk op marketing en verkopen lees je in de rest van dit hoofdstuk (gratis hoofdstuk social media marketing zzp’ers bij managementboek). Op den duur zal je gaan merken dat marketing leuk is en dat verkopen bijna als vanzelf gaat. Ja, je leest het goed: marketing is leuk! Want wat is er leuker dan klanten te helpen bij het vinden van een oplossing?Marlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er, Trainer Schrijf in 15 stappen een win-win boek en coach Zakelijk bloggen; Niche kiezen en Positioneren als Expert (o.a. door slim gebruik van social media)


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

2 gedachten over “Nieuwe kijk op marketing en verkoop