Jezelf als expert positioneren met je eigen model


Volgens het woordenboek ben je al een expert als je veel kennis en ervaring hebt op een bepaald terrein. Maar dat is een vrij algemene omschrijving. Niet iedereen met veel kennis en ervaring wordt als een expert gezien.

Na het bestuderen van meerdere experts die een bestseller geschreven hebben – en dus gezien worden als echte expert – is me opgevallen dat een expert zich onderscheidt van andere veel-weters en ervaringsdeskundigen door de manier waarop hij zijn expertise aan anderen overbrengt. Een expert giet al zijn kennis en ervaring in een eigen methode of model. Onderstaande voorbeelden illustreren wat ik hiermee bedoel en geven je handvatten om je eigen methode of model te bedenken voor het geval je die nog niet hebt of je niet bewust bent dat je er een hebt.

Expert heeft eigen model

Laat zien dat jij expert bent met je eigen methode

De drie meest gebruikte methoden of modellen

1) Een stappenplan zodat je weet welke stappen je, eventueel in een bepaalde volgorde, moet nemen om je doel te bereiken. Vaak zijn de stappen ook weer onderverdeeld in fasen. Bijvoorbeeld bij fase 1 horen de stappen 1 t/m 3 horen en bij fase 3 de stappen 4 t/m 6 en zo verder. Bekend voorbeeld:

Dromen, Durven, Doen’ van Ben Tiggelaar over de stappen en fasen die je moet nemen om je dromen/doelen te bereiken.

2) De eigenschappen waar je over moet beschikken; de principes of wetten die je moet volgen of de sleutels die nodig zijn om je doel of droom te realiseren of om ‘ergens’ beter in te worden of gelukkiger; succevoller; rijker et cetera. Enkele bekende voorbeelden zijn:

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey.
Het 80/20 Principe’ van Richard Koch waarmee je leert hoe je meer kunt doen met minder moeite.
De zeven spirituele wetten van succes’ van Deepak Chopra die je kunt toepassen op ieder gebied van je leven.

3) Een model om iets uit te leggen of om aan te geven welke stappen je moet nemen om je doel te bereiken. Modellen zijn vaak in de vorm van een cirkel (of elkaar gedeeltelijk overlappende cirkels), driehoek, piramide of vierkant verdeeld in vier vlakken. Enkele bekende voorbeelden zijn:

De Piramide van Maslow waarmee de hiërarchie in menselijke behoeftes wordt uitgelegd en weergeven.
De Kernkwadranten van Ofman. Dit is een vierkant model verdeeld in vieren waarbij de vier vlakken staan voor je kernkwaliteit; valkuil; uitdaging en allergie. Het is een model waarmee je verschillende eigenschappen en gedrag inzichtelijk kan maken.
De Creatiespiraal van Marinus Knoope is in feite een stappenplan, in de vorm van een cirkel, waarmee je wensen kan wensen realiseren.

Opdracht: Jouw methode of model

 • Denk eens na: Heb jij in jouw werk of bij het oplossen of aanpakken van specifieke problemen of vraagstukken een vaste werkwijze; een bepaald stappenplan of bepaalde fases die doorlopen moeten worden? Zo ja, schrijf deze werkwijze; stappen of fases op.
  Gebruik je hiervoor een bepaald model? Voor het geval je nog geen model hebt, zou je voor je werkwijze; stappen of fases een model kunnen gebruiken? Kijk voor inspiratie eens bij de experts in jouw vakgebied.
 • Of is er in jouw werk eerder sprake van noodzakelijke eigenschappen; principes; wetten; sleutels of voorwaarden om een bepaald doel te bereiken? Zo ja, noem ze dan eens op. Hoeveel zijn het er? En welk uiteindelijk doel (bijvoorbeeld effectief leiderschap of succes in je leven) wordt ermee bereikt?

Voordat je over jouw methode of model gaat praten en deze bekend wil maken,  is het verstandig om je methode of model eerst een pakkende naam te geven. Dat praat gemakkelijker en het is tevens goed voor je positionering als expert. In een volgend artikel zal ik je tips geven voor het bedenken van pakkende naam voor jouw methode of model.
In hoofdstuk 6 “Klanten voelen zich aangetrokken tot experts” van mijn boek “Social media marketing voor ZZP’ers” lees je meer over hoe je jezelf als expert kan positioneren.

Vertel eens, heb jij een eigen ‘7 eigenschapppen van …’ of een eigen ‘piramide van …’ ? Deel je eigen methode of model hieronder met ons.

Gerelateerde artikelen
Hoe positioneer je jezelf als expert?Marlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er, Trainer Schrijf in 15 stappen een win-win boek en coach Zakelijk bloggen; Niche kiezen en Positioneren als Expert (o.a. door slim gebruik van social media)


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

6 gedachten over “Jezelf als expert positioneren met je eigen model

 • Antonio Rubio

  Dank je wel voor je blog. Heel duidelijk en simpel te begrijpen zoals je hebt beschreven hoe je als expert kan worden gezien.

  Ik doe dat in mijn vakgebied, door mijn e-book “Dagelijks Tijd Overhouden” aan te bieden en in mijn seminars te spreken over de 3 “P’s” Te weten: Pareto, Parkinson en Pomodoro.

 • Marlies van der Meer Bericht auteur

  Dank jullie wel, Antonio, Sietske en Stijn
  Leuk om te zien dat jullie modellen hebben als de 3 P’s en 6 elements of marketing.
  Een model dwingt je ook om alles wat je over een bepaald onderwerp weet op een eenvoudige manier samen te vatten. Niet alleen fijn voor je ‘luisteraars/lezers’ maar ook voor jezelf:)

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   hey Karin
   Je bent niet de enige hoor. In NL valt het woord niet altijd even goed. Heeft denk ik met onze cultuur te maken van doe maar normaal dat is al gek genoeg. Ik besteed daar ook aandacht aan in mijn boek Social media voor Zzp’ers. Misschien past het woord deskundige beter bij je. MAAR waar het me vooral om gaat is dat je je realiseert dat je ergens kundig, deskundig of expert in bent. Hoe je jezelf dan noemt, is minder van belang.
   En het is altijd beter als anderen zeggen dat je expert bent, dan als je dat van jezelf zegt:)
   Groetjes M