LinkedIn; Facebook; Twitter; YouTube…. Je leest en hoort de laatste tijd veel over het gebruik van deze sociale netwerken voor zakelijke doeleinden. De kans om gratis je boodschap te verkopen aan een groot publiek of specieke doelgroep spreekt veel bedrijven; politici; ‘talk show hosts’; schrijvers en artiesten aan.
In Amerika worden vooral Facebook; Twitter en YouTube met open armen ontvangen (van Obama tot Oprah), maar in het nuchtere Nederlandse zakenleven zijn de meningen natuurlijk weer verdeeld.
Veel mensen hebben al een zakelijk profiel aangemaakt bij LinkedIn, maar weten nog niet goed wat ze van dit netwerk kunnen verwachten. Vandaar dit artikel.
Als je nog geen lid bent, meld je dan gratis aan en maak een profiel aan. Als je gebruik maakt van onderstaande tips dan maak je meer kans dat jouw profiel gevonden wordt door recruiters en bedrijven die op zoek zijn naar nieuw personeel.
Tips voor het omtoveren van je LinkedIn Profiel in een Commercieel Visitekaartje
Een open deur maar: Vul het profielgedeelte helemaal in. Als je alle onderdelen van het profiel gedetailleerd en zorgvuldig invult, heb je meer kans om gevonden te worden EN, wat belangrijker is, dat de ‘zoeker’ ook contact met je opneemt.
Werkervaring: Zorg dat je functiebenamingen zo specifiek mogelijk zijn. Dus vermeld bijv.ook welke afdeling en/of om wat voor soort product of dienst het ging/gaat. Gebruik ook het juiste jargon en de juiste trefwoorden. Als in jouw werkveld bijv. vaker Engelse termen (Sales manager/ Operation Manager) worden gebruikt, doe dat dan ook.
Je wordt ook gevraagd om per baan de bijbehorende ‘industry’ /branche aan te geven. Het is belangrijk om dit in te vullen omdat mensen vaak op branche zoeken.
Je kunt je werkervaring toelichten: noem de taken en verantwoordelijkheden die relevant zijn voor jouw deskundigheid/expertise; kennis en/of specialisme. Vergeet niet om hier ook speciale prestaties en initiatieven neer te zetten. Zie verdere tips in het blogartikel: tover je CV om in een Commercieel Visitekaartje.
Opleidingen/kwalificaties: Noem alle relevante opleidingen; trainingen en cursussen. Als je de training/cursus bij een goed bekend staand trainingsinstituut hebt gevolgd, dan noem je die ook.
Samenvatting: Denk goed na over de teksten die je bij de samenvatting van je werkervaring en je specialiteiten invult. Deze samenvatting moet in een keer duidelijk maken wat jij allemaal kunt, maar belangrijker nog: wat jij voor de ander kunt betekenen. Maak er als het ware een marketingboodschap van waarbij je rekening houdt met de wensen en behoeftes van je lezer.
“Headline”: Onder je naam kun je jezelf een professionele headline meegeven. De bedoeling is dat je beroep zo specifiek mogelijk omschrijft. Bijvoorbeeld ‘Loopbaanadviseur gespecialiseerd in reintegratiekandidaten’ . Maar als zelfstandig ondernemer kun je er ook voor kiezen om hier een soort slogan of pitch neer te zetten. Bijvoorbeeld ‘Leer door de bomen je Unieke bos & Mogelijkheden zien. Haal meer uit je Jezelf & Eigen Bedrijf of Loopbaan. En: Actie!’
Trefwoorden / zoekwoorden: In je headline; samenvatting en omschrijving van je werkervaring moet je trefwoorden gebruiken. Dit zijn de woorden waarop je gevonden wilt worden (in de LinkedIn-zoekbalk of in Google) en waar jij graag aan gekoppeld wilt worden.
Lidmaatschappen: Vul hier relevante beroepsgerichte verenigingen en netwerken in. Lidmaatschappen die meer met je persoonlijke interesses te maken, kun je hier ook invullen op voorwaarde dat de ‘lezer’ van je profiel hierdoor een positieve indruk van je krijgt.
Persoonlijke interesses: Hier geldt hetzelfde als bij lidmaatschappen. Vul hier alleen die interesses in die iets positiefs zeggen over jou als persoon (bijv. actief; sociaal; creatief) of die duidelijk maken over welke (extra) kennis en vaardigheden jij beschikt.
Websites: Je vult hier je bedrijfsite(s) in; je blog; je Twitteraccount en eventueel je accounts bij Facebook en YouTube. Als je het vakje ‘other’ aanvinkt dan kun je van de standaardtekst ‘my company’ een eigen tekst maken. Je kunt bijvoorbeeld je eigen naam of je bedrijfsnaam invullen. Dit is slim om te doen omdat Google deze ‘benamingen’ ook leest/indexeert.
Foto: De foto moet een zakelijke uitstraling hebben: let dus op de kleren die je aan hebt en de achtergrond van de foto.
Onderaan je profiel kun je aangeven voor wat voor soort contacten je openstaat.
En je kunt een eigen LinkedIn URL aanmaken. Als je niet voor je eigen naam kiest (of als deze al in gebruik is), kies dan voor een logische naam die makkelijk te onthouden is.
Verzorg je eigen referenties: Zorg dat je recommendations krijgt
Recommendations fungeren als uitstekende mond-tot-mondreclame. De eenvoudigste manier om een recommendation te krijgen is om er zelf voor iemand een te schrijven. Vaak word je dan beloond met een remcommendation over jezelf.
Let er wel op dat bijgehouden wordt aan wie je allemaal een recommendation hebt geschreven. Dus zorg dat je recommendation echt iets zinnigs, speciaals en waardevols over die ander zegt. En kies ook een relevant iemand uit aan wie je een recommendation geeft, want de lezer van jouw profiel zal ook het profiel van degene die jij aanbeveelt, aanklikken.
Hoe meer netwerkzielen hoe meer vreugde
Hoe meer mensen je ‘kent’, hoe groter de kans is dat iemand je verder kan helpen met het vinden van opdracht; klus of een baan. Je kunt mensen die je kent (vrienden; studie- en klasgenoten; (oud) collega’s en werkgevers; klanten; opdrachtgevers; (mede) cursisten of congresgangers; mede Twitteraars etc.) vinden door de algemene zoekfunctie te gebruiken of door op bedrijfs- of opleidingsnaam te zoeken.
Als je je profiel hebt ingevuld, dan geeft LinkedIn, op je homepagina, ook suggesties hoe je kunt zoeken.
Als je iemand hebt gevonden waarmee je gelinked wil worden, stuur je een uitnodiging. Het is wel zo attent om wat begeleidende tekst mee te sturen.
Bij mensen van vroeger stuur je bijv. een korte update hoe het met je gaat; evt. een opmerking over de goede/gezellige tijd die jullie samen hadden of het prettige contact dat jullie samen hadden en natuurlijk de vraag hoe het met de ander gaat.
Bij mensen die je via Twitter of een training kent, is het handig om te vermelden waar je elkaar ontmoet hebt zodat ze jou weer kunnen ‘plaatsen’.
Om je netwerk verder uit te breiden, bekijk je de lijst van connecties bij de mensen met wie jij al gelinked bent. Kijk of er nog namen bij staan die jij kent, maar waar je in eerste instantie niet op was gekomen. Met die mensen kun je alsnog contact opnemen. Staan er interessante mensen tussen die je niet kent (ook niet bijv. via Twitter) dan vraag je aan je eigen contact of hij jou met deze persoon in contact wil brengen.
Maar breidt je netwerk zoveel mogelijk uit met mensen die jou op de een of andere manier verder kunnen helpen en die jij, bij voorkeur, ook met iets verder kunt helpen.
Overige tips om je te profileren
Op je homepage bij ‘network activity’ kun je ook aangeven waar je momenteel mee bezig bent. Je kunt hier kleine berichtjes achterlaten zoals je ook op Twitter doet, maar ik zou hier vooral zakelijke berichtjes neerzetten zoals een link naar je nieuwe blogpost of een aankondiging voor een nieuwe workshop etc.
Sluit je aan bij diverse LinkedIn groepen. Sluit je aan bij groepen waar je qua doelstelling en onderwerp graag mee geaccossieeerd wilt worden.
Als je nog interessante tips hebt, dan hoor ik ze graag.
Veel succes!
Marlies van der Meer auteur van Social media marketing voor de ZZP’er. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent”.
Zij helpt ZZP’ers & non-fictie schrijvers om hun unieke kwaliteiten te ontdekken en naar buiten te brengen: Personal Branding; Positioneren als Expert; Social Media; Bloggen en (e)Boek schrijven.
Reactie via Twitter
Pingback: Personal Brand in 4 MERK stappen « Meer Advies Coaching
Goed en helder artikel, Marlies! Ik onderschrijf het helemaal!
Groet,
Perry
Dank je Perry, en voor up-to-date en aanvullende info verwijs ik ze graag naar je blog specifiek gericht op LinkedIn http://www.LiTips.nl
Groet Marlies
Pingback: Jouw Social Media goede voornemens Checklist « Meer Advies Coaching
Pingback: Onpersoonlijke Linkedin uitnodiging? Doe er je voordeel mee! « Meer Advies Coaching
Pingback: Tover je CV om in een Commercieel Visitekaartje « Meer Advies