Tover je CV om in een Commercieel Visitekaartje


Over het maken van een goed CV is al genoeg geschreven, zou je denken. Maar het vervelende is dat je, zeker als je je CV aan anderen laat lezen, tegenstrijdige tips krijgt. Tegenstrijdige tips over inhoud; volgorde van de verschillende CV-onderwerpen en lay-out. Vandaar dat ik toch nog maar een artikel wijd aan het maken van een CV.

Ik zie een CV als een combinatie van een reclame brochure & visitekaartje; vandaar de nieuwe naam: je Commercieel Visitekaartje.

Commercieel visitekaartje

Kruid je CV met de juiste ingredienten

Hoewel dit artikel oorspronkelijk geschreven was voor mensen die in loondienst werken, is het ook  bruikbaar voor ZZP’ers  omdat sommige opdrachtgevers toch graag ook je CV willen hebben.

(NB: in dit artikel ga ik ervan uit dat je  basiskennis hebt hoe je een CV moet maken en lay-outen)

Kruid je Commercieel Visitekaartje met deze 6 ingredienten

1) Benoem en kwantificeer je verantwoordelijkheden en persoonlijke prestaties

Bij de omschrijving van je functie moet je je niet beperken tot het opnoemen van je taken en verantwoordelijkheden. Maak je functie-omschrijvingen persoonlijker door je prestaties en verantwoordelijkheden duidelijk te omschrijven waarbij je, zoveel als je kan, gebruik maakt van cijfers; bedragen en percentages.

Voorbeelden successen:

 • Verbetering doorgevoerd die een besparing van … Euro opleverde
 • Dienstenrooster van vast personeel opnieuw ingepland waardoor 2 inhuurkrachten minder nodig waren
 • Omzet van mijn afdeling met 20% laten stijgen of samen met collega’s de omzet met 20% laten stijgen
 • 5 nieuwe klanten binnengehaald waardoor omzet met … Euro steeg
 •  Nieuwe dienst XX in de markt gezet waardoor omzet met … % steeg

Voorbeeld verantwoordelijkheden:

 • Leiding gegeven aan 12 medewerkers
 • Verantwoordelijk voor 5 regio’s; te weten …..
 • Verantwoordelijk voor een budget van …. Euro
 • Verantwoordelijk voor 20 dossiers per maand

2) Omgekeerd chronologische volgorde

Begin met je meest recente werkervaring eerst omdat dit waarschijnlijk ook de meest relevante werkervaring is voor de functie waar je nu op solliciteert. Deze volgorde heet de omgekeerd chronologische volgorde.
Het is hierbij verder slim om eerst de functienaam en dan pas de naam van het bedrijf te noemen. Het gaat om je vaardigheden en kennis in een bepaalde functie en pas in de tweede plaasts om het bedrijf waar je gewerkt hebt.
NB: Als je je werkervaring in anti-chronologische volgorde zet dan kun je je opleidingen toch in chronologische volgorde zetten. Dat staat niet vreemd.

3) Opleidingen voor of na je werkervaring plaatsen?

Heb je voor de functie, waar je nu op solliciteert, relevante opleidingen en/of cursussen gevolgd, dan maakt het niet zo veel uit of je je opleidingen voor of na je werkervaring zet.
Heb je weinig relevante opleidingen gevolgd of heb je opleidingen niet afgerond, dan kan het handig zijn om ze na je werkervaring te plaatsen. Op deze manier valt het oog eerst op je werkervaring en vindt men het hopelijk minder belangrijk wat voor opleidingen/cursussen je wel of niet gedaan hebt.
Heb je relevante opleidingen, maar is je werkervaring duidelijk meer waard dan je gevolgde opleidingen, dan is het een idee om met je werkervaring te beginnen (maar het hoeft dus niet).

NB: als je cursussen hebt gevolgd bij instellingen/organisaties die een goede naam hebben, dan is het verstandig om de naam van deze instelling te noemen.

4) Samenvattend persoonsprofiel

Als je gebruik maakt van een samenvatting van je persoonsprofiel zorg dan dat je profiel:

 • Eigenschappen bevat die echt op jou van toepassing zijn (dit is wat anderen ook over jou in positieve zin zeggen)
 • Liefst geen eigenschappen bevat die ‘iedereen’ gebruikt zoals zelfstandig; flexibel en een harde werker
 • Duidelijk maakt wat jij nu zo leuk en/of boeiend aan je werk vindt (in een korte zin)

5) Wel of geen hobbies/vrijetijdsbestedingen noemen?

Als je hobbies en vrijetijdsbestedingen wilt noemen, noem dan alleen degene die iets positiefs over jou als toekomstig collega zeggen. Denk aan hobbies en vrijetijdsbestedingen waaruit blijkt dat je actief bent; communicatief; sociaal vaardig; creatief en/of goed kunt plannen en organiseren.

6) Handige tips voor papieren en digitale versie

 • Zet in de voetnoot je voornaam (of voorletter) met achternaam en de pagina nummers. De meeste CV’s zijn namelijk 2 tot 3 pagina’s. Als iemand van je toekomstige bedrijf nu het stapeltje met CV’s laat vallen, dan is jouw CV weer makkelijk bij elkaar te zoeken.
 •  Zorg dat je e-mail link werkt in de digitale versie van je CV. Kan handig zijn als ze je per e-mail willen uitnodigen.

Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit stuk? Reageer dan hieronder. Succes met je CV!

Gerelateerde artikelen:
Tover je LinkedIn profiel om in een Commercieel Visitekaartje

Marlies van der Meer auteur van Social media marketing voor de ZZP’er. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent”.
Zij helpt ZZP’ers & non-fictie schrijvers om hun unieke kwaliteiten te ontdekken en naar buiten te brengen: Personal Branding; Positioneren als Expert; Social Media; Bloggen en (e)Boek schrijven.


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

4 gedachten over “Tover je CV om in een Commercieel Visitekaartje

 • juzo

  Heel goed!
  Alleen zou ik adviseren o.a. bij punt 6-1 over te gaan van de passieve naar de actieve vorm dus bijv. “meer arbeidstijd gespaard door andere werkverdeling” wordt dan “ik voerde ‘n nieuwe werkverdeling in en dat was ‘n besparing van 50.000 euro op jaarbasis”.

  In het algemeen moet ik adviseren a. zoveel mogelijk van de passieve (wordt….ge-…) in de actieve vorm over te gaan en b. zelfs, als het enigszins mogelijk is altijd in de directe in plaats van de indirecte rede.

  Verder zijn je adviezen best goed! En heel belangrijk in deze tijd.

  Succes en groeten,
  Jules Zollner, juzo@home.nl.

 • Marlies van der Meer Bericht auteur

  Hallo Jules,
  Je hebt gelijk om in sollicitatiebrieven en CV’s zoveel mogelijk de actieve vorm te gebruiken. Maar in mijn voorbeeld ging ik uit van een korte opsomming van je prestaties en dan schrijf je geen complete zinnen met een ‘ik’ erin zoals: ‘ik voerde een nieuwe werkverding in ….’
  Maar dankzij jouw tip bedenk ik me dat je toch in de actieve vorm kunt schrijven door de opsomming van je prestaties vooraf te gaan met een zin als: “In deze functie kreeg ik complimenten voor de volgende prestaties:” En dan kun je inderdaad je opsomming ook in de actieve vorm zetten:
  “- het invoeren van een nieuwe werkverdeling die een besparing opleverde van ….”
  Bedankt voor het meedenken.
  Groeten Marlies

 • Irene

  Beste Marlies,
  Dank voor je tips!
  Vraag: ik wil graag starten als ZZP-er, maar sta nog niet ingeschreven. Ik kan dus geen bedrijfsnaam invullen op LinkedIn, maar ik moet het veld invullen om mijn update af te ronden.
  Heb jij hier een oplossing voor?

  Alvast dank voor je reactie.

  Irene

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Hai Irene,
   Fijn dat je iets hebt aan de tips. Vul tijdelijk bij bedrijfnaam in “VanDruijten” (linkedin controleert niet of het bedrijf bestaat). In onderstaande tekst kun je dan schrijven dat je je bedrijf nog officieel moet registreren bij de KvK en dat er dan een andere bedrijfsnaam komt (iedereen snapt dat je je naam nog niet prijsgeeft, want dan kan een ander ermee vandoor). Ga dan gauw naar de KvK om je te registreren (kost maar 55euro per jaar ofzo).
   Heb je dit artikel ook gelezen: http://meeradvies.wordpress.com/2009/05/29/linkedin-commercieel-visitekaartje/
   Spannend hoor: de fase van opstarten. Succes ermee!