Is authentiek gedrag een marketing trucje?


Authentiek marketing

Jij bent anders dan de anderen

Authentiek zijn, is hot in marketing land. Artikelen en workshops over wat het is en hoe je het kunt zijn, haken hier op in.  De gedachte is dat als authentiek bent, je jezelf kunt onderscheiden van je concurrenten, die niet zo kunnen zijn als jij.

Wat is authentiek eigenlijk? Authentiek betekent: echt, origineel en betrouwbaar. Een ondernemer die zich authentiek gedraagt, is zichzelf: hij draagt geen masker; speelt geen rol en immiteert niemand. Hij is ‘gewoon’ eerlijk en zichzelf.

Authentiek zijn, is dus een marketing tool geworden want er is niemand die zo kan zijn als jij met al je unieke kwaliteiten en kenmerken.

Maar veel mensen weten niet meer wie ze echt zijn. Veel mensen raken in de loop van hun leven het zicht op zichzelf kwijt. Hiervoor kan ik, vanuit mijn ervaring als loopbaanadviseur, verschillende oorzaken aanwijzen:

 • Mensen willen graag aan de verwachting van anderen voldoen. Deze anderen zijn meestal je ouders; familie; vrienden en collega’s. Je stemt je gedrag; mening en keuzes (scholingskeuze; beroepskeuze; partnerkeuze etc) af op wat je denkt dat deze ‘anderen’ graag willen zien of horen. Maar ook zaken als je uiterlijk of belangrijke aankoopbeslissingen stem je af op de mening (lees: goedkeuring) van anderen. Als je de mening van anderen steeds je leidraad is, dan weet je uiteindelijk niet meer wat je echt wilt.
 • Mensen krijgen een verkeerd beeld van zichzelf door alle negatieve feedback die ze in hun leven hebben gekregen. Jij bent … en vul maar in: lui; egoistisch; arrogant; kritisch; dom; lelijk; dik etc. Als je deze negatieve feedback gelooft, heb je 2 keuzes: je gaat heel hard bewijzen dat het niet klopt of je gaat je ernaar gedragen want mensen vinden toch al dat je puntje-puntje bent. Het is dus belangrijk te weten “Wie ben je je echt?”
 • Mensen weten niet meer wat ze allemaal kunnen. Als je jarenlang hetzelfde werk gedaan hebt, dan vergeet je na verloop van tijd dat je veel meer kunt dan alleen datgene wat je tijdens je opleiding en werk hebt geleerd. Als je bijv. een successenlijst maakt van wat je allemaal kunt en weet, sta je versteld over wat je allemaal weet en kan.

Om authentiek te zijn, is het dus belangrijk dat je een antwoord krijgt op de 3 vragen: Wat wil ik; Wie ben ik en Wat kan ik? Deze vragen zijn ook onderdeel van het kiezen van je niche.

Authentiek zijn, is geen aangeleerd marketing trucje, maar is gewoon jezelf zijn.

Dat je anders bent dan je concurrent, is geen nieuws, je moet het alleen leren benadrukken.


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

6 gedachten over “Is authentiek gedrag een marketing trucje?

 • Dirk Tromp

  Marlies,

  Goed geformuleerd.
  Het is zo belangrijk dat je jezelf bent, maar ook jezelf kent. Dan kan je uniek zijn.

  Ja, trainingen kunnen je inderdaad helpen om je authentieke waarde en gedrag terug te vinden. In feiten moet je afleren om altijd “waardering zoekend gedrag” te vertonen. Dat haalt je uit jezelf en uiteindelijk vervormt het je om anderen maar een plezier te doen. Uiteindelijk trek je zelf aan het kortste eind.

 • Miranda Kampers

  Marlies, dank voor je kristalheldere uiteenzetting!
  Authenticiteit is voor mij een belangrijk gegeven in mijn werk als communicatie en branding specialist. Herken absoluut de scherpe splitsing tussen De voorstanders en De tegenstanders.
  Heb toevallig net zelf diverse reacties op mijn LI discussie ontvangen zie bv http://linkd.in/gi93cs.
  Mijn visie is dat als je weet waar je kracht/talent ligt, je deze ook zodanig kunt inzetten dat je er zelf succesvoller door wordt.
  Ik ervaar echter dat mensen zich vaak verschuilen of vastklampen aan excuses, terwijl het ze juist zoveel kan opleveren. Zie hier mijn motto: Ken je talenten. Toon je talenten!
  Ik kijk uit naar je volgende inspiratieblog.

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Dank je Dirk; Anneke, Miranda en Ton voor jullie complimenten. Het was een leuke blog om te schrijven omdat ik hierdoor zelf alles op een rijtje kon zetten en weer bevestigd kreeg dat ‘jezelf kennen’ een belangrijk fundament is onder je bedrijf (en dus ook marketing).
   Hartelijke groeten,
   Marlies