Hoe maak je tijd voor je boek, 10 super tips


Kom je niet toe aan het schrijven van je boek omdat je eerst stapels ander werk of klussen moet afmaken?

Boek Timemanagement

Timemanagement Boek

Wil je voorkomen dat je taken en klussen zich opstapelen en je afhouden van het schrijven van je boek?

Gebruik dan de 10 tips hieronder zodat je tijd kunt maken voor je boek.

1) Stel je prioriteiten vast.
Er zijn veel timemanagement methodes in omloop, maar deze vind ik de makkelijkste: De 4 D-methode om je prioriteiten te bepalen. Deze methode is gebaseerd op de Eisenhower-methode. De bedoeling is dat je deze 4 stappen meteen toepast zodra er iets op je pad komt. Zo voorkom je reacties als: “Hier zal ik later even naar kijken”.

Lees hoe de 4 D-methode werkt en maak meteen je 4 lijsten: Doen-direct; Doen-later; Delegeren; Deleten.

Kun je niet kiezen tussen wat je Nu en Later moet doen, begin dan met de zaken die je kunt deleten en delegeren. Dat geeft meteen een gevoel van opluchting en voldoening (je hebt tijd vrijgemaakt voor je boek).

2) Breek je boekproject op in stappen.
Een boekschrijven is een echt project. En een project schrikt vaak af: ‘help, wat veel werk.’
Deel daarom je boekproject op in stappen: onderwerp bepalen, marktonderzoek doen, titel bedenken, inhoudsopgave bepalen etc. In stappen denken maakt alles veel overzichtelijker en behapbaard.

3) Plan je boekproject-stappen in.
Bepaal per (sub) stap af Wanneer je Wat af moet heben. Deze data zijn meteen je deadlines. Natuurlijk kun je je planning bijstellen zo vaak je wilt, maar zonder planning – en dus deadline- zal je:

  • niet de noodzaak voelen om door te werken
  • niet de voldoening voelen dat je iets van je lijst kunt afstrepen
  • geen overzicht hebben hoe je boekproject vordert.

4) Bepaal de beste tijd om te schrijven.
Ben je een ochtend-, middag of avondmens? Of wanneer heb je bijv. het huis voor je alleen omdat partner of kinderen dan weg zijn? Wanneer heb je sowieso de minste kans op onderbrekingen van anderen?

5) Offer tijdelijk bepaalde ‘activiteiten op voor je boek.
Offer bijv. 1 uur slaap op door ’s ochtends 1 uur eerder op te staan of ’s avonds 1 uur later naar bed te gaan. Ook kun je denken aan het tijdelijk opofferen van hobby’s of sporten zodat je extra tijd hebt voor je boek.

6) Voorkom onderbrekingen voordat je gaat schrijven.
Hang een ‘niet storen’ bordje op je deur (en vertel van te voren dat je niet gestoord wil worden). Beantwoord mailtjes, telefoontjes, whatsappjes etc. niet meteen. Ga niet internetsurfen of op social-media. Richt je schrijfplek zo in dat je niet afgeleid raakt van bepaalde aandachtrekkers (bijv. Je smartphone naast je op je bureau of iemand die tegenover je zit en graag praat) .

7) Benut wachttijden voor het werken aan je boek.
Terwijl je wacht bij bijv. de tandarts of tijdens de sportlessen van je kinderen kun je schrijven of in ieder geval je onderzoeksmateriaal lezen of bepaalde stukken redigeren. Ook het reizen met openbaar vervoer is een prima moment om verder te werken aan je boek.

8) Zorg dat je altijd een notitieboekje (of smartphone of memorecorder) bij je hebt.
Het is belangrijk dat je spontane invallen tijdens andere Bezigheden (in de file staan; auto rijden; boodschappen doen; een te lange vergadering etc.) meteen kunt noteren. De ervaring van veel schrijvers leert dat als je het niet meteen opschrijft je het later vergeet of in ieder geval niet meer zo goed of mooi kan herinneren zoals het was.

9) Doe op de geplande tijdstippen altijd iets voor je boek, ook als je eigenlijk niet kunt of wilt.
Misschien had je gepland om te schrijven maar heb je teveel hoofdpijn. Een alternatief is dan om bijv. alvast alle materialen voor het volgende hoofdstuk uit te printen of een lijst te maken van mensen die je straks een recensie-exemplaar wilt sturen.
Je kunt geen zin maken om verder te werken aan dat moeilijke hoofdstuk. Pak dan een leuker of makkelijker hoofdstuk.
Al zijn het maar 5 of 30 minuten, doe altijd iets op die momenten die je voor je boek had ingepland. Alle kleine beetjes helpen altijd en zo blijft je boek toch onder je aandacht en verdwijnt het niet meteen in de la als er iets tegenzit.

10) Win tijd door een slim boek-schrijf systeem te volgen.
Naast logische boek stappen ( onderwerp, doelgroep, titel, inhoudsopgave etc) doorlopen, win je ook veel tijd door je materialen slim te ordenen, oude materialen te recyclen en hoofdstuk-templates te maken. Al deze onderwerpen komen natuurlijk aan bod in mijn training Schrijf in 5 BOEK! Stappen je business boek BOEK! Stappen je business boek.

STOP met nog meer timemanagement tips te Googelen (dat heb ik al voor je gedaan), maar pas deze 10 toe en ga schrijven aan je boek. Succes ermee!

Marlies van der Meer. Trainer van Schrijf je business boek in 5 BOEK! Stappen.


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers. Coach-trainer van Schrijf in 5 BOEK! stappen je business boek, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen

Wat vind jij?

Een gedachte over “Hoe maak je tijd voor je boek, 10 super tips