Hoe leer je Nee zeggen?


Hoeveel tijd besteed je per week aan taken of opdrachten die je liever niet had willen doen, maar waartegen je geen Nee durfde te zeggen?

Hoe vaak zeg je eigenlijk Ja tegen een klus voordat je je hebt afgevraagd of het wel verstandig was om Ja te zeggen?

Stel je je eigen droom uit omdat je al Ja tegen een project hebt gezegd waar je achteraf liever Nee tegen had gezegd?

Je kunt je doelen of dromen alleen maar bereiken als je Nee leert zeggen. Wanneer je Nee zegt tegen dingen die niet belangrijk zijn, kun je je kostbare tijd gaan richten op je prioriteiten. Zeker als je bezig bent om je droom te realiseren, geldt de uitspraak: Als je Nee zegt tegen anderen, zeg je Ja tegen jezelf en je droom.

Nee leren zeggen, is niet alleen een essentieel onderdeel van timemanagement, maar ook een essentieel onderdeel van je gereedschapskist waarmee je dromen waarmaakt.

De drie belangrijkste redenen om geen Nee te zeggen

Voordat je ‘nee’ kunt leren zeggen, is het nodig dat je eerst begrijpt waarom het zo moeilijk is om ‘nee’ te zeggen. De drie voornaamste redenen hiervoor zijn:

 1. Voorkomen dat je anderen teleurstelt. Dit geldt zeker als het mensen zijn die je aardig vindt en/of die om de een of andere reden belangrijk voor je zijn.
 2. De confrontatie vermijden die je kunt verwachten als je Nee zegt.
 3. De verwachting dat Ja zeggen in je voordeel zal uitpakken. Dat kan een materieel voordeel zijn zoals een promotie of emotioneel voordelen zoals het prettige gevoel hebben dat iemand je nodig heeft; dat je belangrijk bent of dat je een belangrijke bijdrage aan iets levert.

Maar denk je werkelijk dat iemand je minder aardig zal vinden als jij op een nette manier duidelijk maakt dat je andere prioriteiten hebt? Ze zullen het misschien niet leuk vinden, maar ze zullen je niet de rug toe keren. En als ze wel boos worden, is dat hun keuze.

Waarom wil je ‘nee’ zeggen?

Om beter Nee te leren zeggen, is het wel een voorwaarde dat je weet waarom je Nee zegt. Bij ieder verzoek dat je krijgt moet je onderstaande vragen voor jezelf kunnen beantwoorden:

 • Hoeveel tijd gaat het me kosten?
 • Wanneer moet het af zijn?
 • Welke dingen kan ik dan niet doen als ik Ja tegen dit verzoek zeg?
 • Welke voordelen biedt deze opdracht mij als ik Ja zeg?
 • Brengt het me dichter bij mijn eigen doel(en)/ droom?
 • Ben ik eigenlijk wel de meest geschikte persoon om dit te gaan doen?

Vooral de drie eerste vragen moeten automatisch naar boven ploppen als iemand je vraagt iets te doen wat niet binnen een paar minuten af te handelen is.

Hoe zeg je ‘nee’ op een prettige wijze?

Maar zal je je nu afvragen: Hoe zeg je Nee op een vriendelijke maar duidelijke wijze? Er zijn verschillende manieren waarop je Nee tegen iemand kunt zeggen:

Op de gevolgen wijzen
“Ik doe het graag voor je, maar als ik deze klus nu oppak dan kan ik niet meer voor je aan project X werken” of “Als je mij op dit project zet, dan heb ik niet genoeg tijd om er echt een succes van te maken en dat zou zonde zijn.”

Alternatieven aandragen
“Ik kan het nu niet doen, maar ik kan er wel overmorgen aan beginnen.” Ook delegeren valt hieronder: “Ik heb het erg druk, maar ik stel voor dat ik dit en dat doe en dan kan Piet dat en dat doen Is dat een idee?”

Bedanken en nee zeggen
“Ik zou het graag gedaan hebben, maar ik heb er nu geen tijd voor. Wel leuk dat je aan gedacht hebt.”

En vergeet niet dat je niet altijd een excuus hoeft te geven waarom je geen tijd hebt om iets te doen. Oprah Winfrey heeft eens terecht gezegd: No is a complete sentence.”

Voorkom dat je ‘nee’ moet gaan zeggen

Ook bij ‘nee’ zeggen, geldt soms: voorkomen is beter dan genezen. In sommige gevallen kun je ook voorkomen om Nee te zeggen. Als je bepaalde principes hebt, maak die dan bekend. Vrienden of collega’s zullen je niet zo gauw vragen dingen te doen die in strijd zijn met jouw principes/regels.
Bijv. als je niet werkt op vrijdagen (maar … wel in alle rust werkt aan je droom), communiceer dit dan duidelijk. Dat scheelt jou Nee zeggen tegen een telefoontje of afspraak op vrijdag. En in die gevallen dat ze je toch vragen, zullen ze zich niet persoonlijk afgewezen voelen omdat ze weten dat het jouw vrijdag-principe is die voor iedereen geldt.

Zeg dus voortaan N.E.E. tegen zaken die:
N
iet je prioriteit zijn
Energie wegslurpen
Eigen principes ondermijnen

Want NEE zeggen = Ja zeggen tegen je doelen of dromen


Gandhi  “A No uttered from deepest conviction is better and greater than a Yes merely uttered to please, or what is worse, to avoid trouble.”
Marlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; (e)Boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

3 gedachten over “Hoe leer je Nee zeggen?

 • carllapeirre

  Bedankt voor de interessante info en stimulans waardoor ik me toch wel realiseer dat je nooit te oud bent om bij te leren.

  mvg
  carl lapeirre

  PS mag ik eventueel een link zetten op FB voor een aantal collega’s ? Of misschien doe ik het beter via mijn mailbestand naar hen persoonlijk.

  • meeradvies Bericht auteur

   Ja hoor je mag een link op je Faceboek zetten (evt. met mijn naam erbij).
   Fijn om te horen dat je je gestimuleerd voelt en tof dat je het artikel met anderen wilt delen. Bedankt! en… succes met NEE zeggen