Hoe laat je bestaande klanten merken dat je ze waardeert?


Een algemene marketing wijsheid is dat het makkelijker is om nieuwe opdrachten te genereren bij bestaande klanten dan bij prospects. Dus het is voor je bedrijf van essentieel belang dat je zuinig bent op je bestaande klanten. Hoe doe je dat?

Je laat je bestaande klanten duidelijk merken hoe fijn je het vindt (en zelfs hoe dankbaar je bent) om met ze te kunnen samenwerken. Hierdoor zullen je klanten de samenwerking met jou ook meer gaan waarderen dan ze al deden.

En als de klant jou ook waardeert, zal hij sneller geneigd zijn om je nieuwe opdrachten te geven en/of om jouw diensten ook bij anderen aan te prijzen.

Dingen die je kunt doen om je klanten te laten voelen dat je ze waardeert

 • Bellen/emailen/kaartje sturen. Gewoon even hallo zeggen/praatje maken;trust factor bedanken voor de opdracht; vragen of alles naar wens verloopt; compliment geven; feliciteren voor verjaardag of met een behaalde prestatie etc.; prettige vakantie, succes en/of sterkte wensen
 • Uitnodigen om samen te lunchen/ uit te gaan eten of om naar een evenement; congres; seminar; tentoonstelling e.d. te gaan
 • Informatie toesturen over hun werk en/of (persoonlijke) interesses. Denk aan een een interessant artikel; e-boek of website/blog
 • Kadootje. Bijvoorbeeld kaartjes voor een wedstrijd, voorstelling of concert; cadeaubon; kerstpakket; bloemetje; boek; een taart

Makkelijk te onthouden: BUIK; je klanten krijgen kriebels (vlinders) in hun buik als jij je waardering voor hen duidelijk laat merken.

Overigens een ander voordeel van je waardering laten blijken, is dat het je ‘gewoon’ een prettig gevoel geeft om iemand een compliment te geven of om iemand blij te maken met een kadootje.

Aan de slag met de BUIK methode

 • Maak een lijst van al je bestaande klanten.
 • Zet achter iedere klant wat je concreet kunt doen op het gebied van Bellen/emailen kaartje sturen en Informatie toe sturen.
  Doe deze dingen dan de komende 2 weken ook en vink het lijstje af als je het gedaan hebt.
 • Zet verder achter iedere klant een idee op het gebied van Uitnodigen of Kadootje. En bedenk wanneer je dat wilt doen. Misschien wil je de Uitnodiging of het Kadootje aan een speciale gelegenheid koppelen (verjaardag; kerst; jubileum concert van De Zangers; jaarlijkse netwerkcongres voor coaches etc).
  Denk de komende 2 weken na over deze ideeen en plan dan achter iedere klant een concrete actie in op het gebied van Uitnodiging of Kadootje. Zorg dat je deze klant-waardeer-actie-data ook in je agenda zet en dat je op tijd je Uitnodiging of Kado bestelt/reserveert/koopt.

Tot slot de spotlights even op jou!

Ja; je leest het goed. Ik waardeer het dat je de tijd neemt om dit artikel te lezen en me zo de kans geeft om mijn verhaal te vertellen. Het maakt me namelijk heel blij dat ik jou als lezer heb, want schrijven (mijn passie) wordt nog leuker als ik weet dat wat ik schrijf ook gelezen wordt. Dat werkt heel inspirerend.

Gerelateerde artikelen
Met deze 4 stappen win je gegarandeerd het vertrouwen van je klanten


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

4 gedachten over “Hoe laat je bestaande klanten merken dat je ze waardeert?

 • lowbudgetrestyling

  Ik vind het ook belangrijk om iedereen die ik waardeer dat te laten weten. Mijn gezin en familie waar ik ziels veel van hou laat ik elke dag zien en voelen dat ik er altijd voor ze ben. De BUIK Kan ik hierbij natuurlijk ook toepassen. Of weet jij een leuke methode voor het gezin?

  BTW BUIK Erg makkelijk te onthouden. :-)

  Bedankt dat je meedenkt,

  • meeradvies Bericht auteur

   Ha Charlotte,

   Ik zat zo in de ‘business mode’ dat ik er niet aan dacht dat je de BUIK ook kunt gebruiken voor je gezin; vrienden en familie.
   Natuurlijk neem ik de uitdaging aan van het bedenken voor een leuke methode voor het gezin (fam/vrienden) aan. Je kunt voor hen de BUIK uitbreiden met JE = BUIKJE

   Jezelf ‘aanbieden’ in de vorm van naar ze luisteren; iets voor ze doen; omhelzen/knuffelen e.d.
   Er voor ze zijn (zeker op die momenten dat ze steun; begrip; vriendschap; troost nodig hebben)

   Enne leuk dat jij ook weer meedenkt :)

 • Suzanne Meijles

  Leuk artikel, Marlies. Lekker praktisch ook. Ik was toevallig aan het nadenken over wat ik mijn klanten voor cadeautjes kan geven. Ik probeer overigens wel iets te verzinnen wat ook past bij mijn dienst. Met Sinterklaas heb ik mijn fijnste klanten wel eens chocoladeletters gestuurd. Of een gedicht.

  Een hartelijke groet!
  Suzanne Meijles / ProTaal

  • meeradvies Bericht auteur

   Ha Suzanne; ja het is inderdaad ook leuk als je een link kunt maken naar je eigen diensten. Dan is het een win-win.
   Met taal (letters; boeken; woorden; schrijven; pennen etc) heb je het in ieder geval makkelijk ;) om een link te leggen naar je eigen diensten.