De tips van het Social Media Event 2010


Het Social Media Event levert natuurlijk gemakkelijke content op voor alle SME bezoekers. Tijdens het Event werden al veel tips rondgetwitterd, maar na het Event werd er driftig geblogd (in woord; beeld en geluid).

Veel blogs gaan over de beleving van het Event; het Sociale. Vandaar dat ik mijn blog wijdt aan de praktische tips die op het Event gegeven werden. Ik sta toch al een beetje bekend als de “How-to artikelen” blogger, dus laat ik jullie maar niet teleurstellen.

 

1) Gebruik je eigen communities door Erwin Blom; auteur van het Handboek Communities

Helaas heb ik zijn lezing gemist, maar aan de hand van Tweets (vooral van CoachCaroline) weet ik dat de kernboodschap luidde: Gebruik de sociale media bij het schrijven van je boek. Je moet als auteur namelijk zelf zorgen voor de verkoop van je boek en hiervoor niet afhankelijk zijn van je uitgever. Je boek zal goed verkopen als je de interactie met je publiek aangaat en hier lenen de sociale media (vooral Twitter) zich uitstekend voor.
Onderstaande tips zullen de kern vormen van wat Erwin gezegd heeft, maar misschien heb ik ze wat aangevuld (op basis van wat ik gelezen heb over het ‘Amerikaanse’ boekmarketing model):

  • Vestig de aandacht op je boek nog voordat het af is: je Twittert/blogt over je ‘belevenissen’ tijdens het schrijven
  • Vraag je lezers/volgers om input voor je boek (mensen zullen graag een boek kopen waar zij ook de input voor geleverd hebben)
  • Vestig de aandacht op de verkoop & promotie-activiteiten van je boek
  • Hergebruik alle reacties die over je boek worden getwitterd of geblogd want deze vormen meteen mini-recensies voor je boek.
  • Retweet tweets over je boek zodat je een hype over je boek creeert
  • Bied je boek ook gratis aan. Erwin zegt dat zijn papieren-boekverkoop met 300% is gestegen nadat hij het gratis op het net heeft aangeboden. Hij vergelijkt dit met bijvoorbeeld de James Bond filmmaand op t.v. die vervolgens leidt tot meer verhuur van Bond films. Hier is trouwens de link naar de gratis pdf van zijn boek.
  • Kortom maak een plan, zegt Erwin met: Hoe wil je je publiek bereiken; hoe wil je hun aandacht krijgen; hoe wil je je publiek betrekken en hoe wil je hun aandacht vasthouden?

Ik denk dat deze tips ook terug te vinden zijn in zijn slidesHet verhaal van Handboek Communities

 

2) Omarm Facebook door Erno Hannink; mede-organisator SEM & auteur van Laat de klant naar jou komen

Erno gelooft in de kracht van Facebook al was het alleen maar dat FB maandelijks 450 miljoen bezoekers trekt. De zaal was echter niet meteen overtuigd dat ze naast hun blog; site; Twitter- en LinkedIn-Accounts nu ook een FB-Account moeten aanmaken, maar misschien is hier (mijn gedachte) een ‘baadt het niet, dan schaadt het niet’ op zijn plaats. Bovendien kost het aanmaken van een profiel je weinig moeite want je kunt teksten van je anders social media profielen hergebruiken.

Handige en belangrijke Facebook weetjes van Erno, zijn:

  • Een URL met je eigen naam erin (Vanity-URL)  kun je pas aanmaken als 25 mensen je volgen.
  • De ENIGE manier om een zakelijke/bedrijfs Facebook pagina te maken, is door EERST een persoonlijke pagina aan te maken, waarna je een bedrijfspagina kunt aanmaken die onder je persoonlijke pagina komt te hangen. Een buitenstaander kan wel meteen op die bedrijfspagina terechtkomen en hoeft niet eens te weten welk persoon erachter zit. Maar jij als maker van de bedrijfspagina moet dus eerst een persoonlijke pagina hebben aangemaakt. Dus als je grote bedrijven als KLM en H&M op Facebook ziet, realiseer je dan dat eerst een KLM-mederwerker een persoonlijke-ik-ben-Karel-Jansen-pagina moest aanmaken voordat hij voor KLM een KLM bedrijfspagina kon aanmaken.
  • Het aantal volgers voor je persoonlijke pagina is beperkt tot 5000, maar voor je bedrijfspagina is het aantal volgers onbeperkt.
  • Op je persoonlijke pagina kun je ook zakelijke informatie kwijt. Je kunt Erno zijn Facebook pagina als voorbeeld nemen.
  • Op je bedrijfspagina deel je informatie (in de vorm die jou aanspreekt); vraag je om input en reageer je op anderen (ook op klachten). Eigenlijk gedraag je je net zoals je op Twitter of LinkedIn doet. En je laat je natuurlijk ook zien & ‘horen’ op de persoonlijke en/of bedrijfspagina’s van anderen.

Zie verder ook de slides van Erno zijn presentatie

 

3) Deel met Twitter door Petra de Boevere; slijter en bekend als Slijterijmeisje op Twitter & auteur van Meisje van de slijterij (nog te verschijnen)

Kernboodschappen uit haar lezing: durf te delen; gunfactor; dialoog/interactie; authentiek zijn; publiciteit = omzet

Marlies van der Meer Social Media

De kracht van Social Media: mijn Tweet geretweet en op site SME

Wat ik interessant vond om te onthouden, is dat ze zei: “omdat ik mijn klanten (in haar slijterij) het advies gun (tips en informatie over wijnen), gunnen ze mij de omzet”. Deze klanten die geinteresseerd zijn in haar adviezen en wijnverhalen noemt zij heel treffend haar relatieklanten. Bij deze klanten kun je ook af en toe een foutje maken; die lopen dan niet bij je weg. Dan heb je ook nog de transactieklanten: die komen alleen voor de aanbiedingen; willen een gratis tasje etc. Dit zijn de klanten waar je niets op verdient.

Verder is zij het levende bewijs van ‘durf te delen, want dan komen je dromen uit’. Mede dankzij Twitter is zij nu door een uitgever benaderd om een boek te schrijven en dat was een van haar dromen.

Bekijk de slides van Petra haar presentatie.

 

4) Schrijven van effectieve (web)artikelen door Hans van Willigenburg; journalist & auteur van Ik Twitter, dus ik besta

De tweets en verslagen die over SME zijn verschenen, laten een unaniem enthousiast geluid horen over de praktische tip van Hans hoe je een effectief artikel kunt schrijven. Hij geeft ons 3 bouwsteen-vragen waarmee we een artikel kunnen schrijven dat de aandacht trekt en vasthoudt. De 3 vragen zijn:

  1. Wat is de dominante visie in jouw branche? En in onze opdracht moesten we dit vertalen naar: Wat is HET misverstand in jouw branche?
  2. Wat is de belangrijkste reden dat dit misverstand zo hardnekkig is?
  3. Wat is de ultieme reden dat dit argument niet waar is?

Als je op deze wijze te werk gaat, dan biedt jouw verhaal de oplossing voor het misverstand dat zo hardnekkig is OF biedt jouw verhaal een alternatieve kijk op de dominante visie.

Het leuke is dat Hans ook over het Event heeft geblogd en zelf zijn 3 tips heeft toegepast. Omdat je het beste kunt leren van een praktijkvoorbeeld verwijs ik naar zijn artikel:Klooien als kernwaarde!” Dan zie je dat:

  1. Misverstand/ dominantie visie: De Social Media Event sprekers waren een stelletje ongestructureerde klooiers (waar je niets van kunt ‘leren’).
  2. Reden dat misverstand waar is: Sprekers ”leken er genoegen in te scheppen niets te hebben voorbereid (…) deelnemers in de zaal (. ..) in opstand (…)  tegen zoveel, zeg maar, ongelimiteerd geklooi.”
  3. Reden dat misverstand niet waar is:  “Toch begrijp ik uit bijna alle Twitter-reacties dat de deelnemers de dag als enorm ‘inspirerend’ hebben ervaren. (…) behalve van de sprekers, ook veel van elkaar heeft geleerd.”

5) Toepassen van video; Henk-Jan Winkeldermaat van Punkmedia

Henk-Jan zijn hoofdboodschap is om zoveel mogelijk aan de slag te gaan en je niet te druk maken over allerlei technische dingen. In het begin mag je camera zwalken of je belichting niet goed zijn. Mensen kijken naar je video om de boodschap en niet of alles technisch in orde is. Je hoeft dus ook niet alles netjes te monteren achteraf.

Als je wilt weten waarover je een video kunt opnemen, dan kun je volgens Henk-Jan het beste naar diverse YouTube filmpjes kijken en daar ideeen op doen. Veel genoemd voorbeeld tijdens dit Event was Gary Vaynerchuck. Deze Amerikaanse wijnkenner (handelaar; slijter; boer??) is beroemd geworden door het gebruik van social media (vooral videobloggen).
Een voorbeeld van een video van Henk-Jan ‘himself” vind je in het stukje hieronder over de volgende spreker.

Tenslotte geeft Laura Babeliowsky (mede-organisator van SME) ons nog de tip om een video te maken over “Welk probleem heeft jouw klant en hoe los jij dat op?”. En (mijn aanvulling) je kunt ook de 5 meest gestelde vragen van je klanten in een filmpje beantwoorden. Eigenlijk kun je veel van je content-ideeen voor blogartikelen ook toepassen op een video.

 

6) Toepassen van audio (podcasting) door Marco Raaphorst van Melodiefabriek; componist voor o.a. t.v. documentaires

Marco vindt dat audio een duidelijke meerwaarde heeft omdat een stem en/of achtergrondgeluiden je fantasie meer prikkelen dan alleen het geschreven woord.

Voor zijn interviews maakt hij graag gebruik van “Storytelling”; van verhalen met emoties. Dit kun je doen door bijvoorbeeld iemand te interviewen (en/of te laten praten) over zijn passies en/of over zijn down-momenten. Een leuk voorbeeld hiervan is het -weliswaar met video -‘interview’ dat Henk-Jan Winkeldermaat met hem hield: video Henk-Jan en Marco.

Helaas kreeg Marco niet echt de kans om zijn verhaal over storytelling te doen omdat een aantal mensen uit de zaal liever wilde weten hoe ze een mp3 moeten maken en hoe ze die kunnen uploaden.

Gelukkig heeft Marco ook nog geblogd na het Event.  Daar hoor je de echte audioman spreken “een bepaalde ritmiek die je in het verhaal stopt, dynamiek, verschillende emotionele lagen. (…) een serie kleine emotioneel geladen uitspraken (…) die samen een mooi geheel vormen. Uitspraken die ik via audio editing zo probeer ‘op te knippen’, soms voorzien van wat meer rust/pauze en achtergrond geluiden en muziek om het een bepaalde kader te geven. Om dan uiteindelijk een podcast over te houden.”

 

7) Tot slot: de meningen over SME waren verdeeld

Lees hierover het blogartikel dat Laura Babeliowsky heeft geschreven en waar ik zelf ook nog op gereageerd heb.

Helaas heb ik haar lezing aan het begin van de ochtend gemist, maar dat maak ik goed door je te adviseren een abonnement op haar nieuwsbrief te nemen.

Als eindconclusie herhaal ik de kernboodschappen van deze dag: dialoog/interactie; durf te delen; gunfactor; authentiek zijn; ga aan de slag en maak je niet druk om technische dingen; er is meer dan alleen het geschreven woord: namelijk ook beeld & geluid EN …. publiciteit = omzet!

PS: op 30 juni is er ook een Social Media bijeenkomst geweest van Social Media Club Eindhoven. Hier vind je het verslag van een van de lezingen. Ik heb de lezing vertaald naar wat volgens mij de zelfstandig professional kan leren van de muziekindustrie.

Share/Bookmark

Marlies van der Meer; YOU coach voor zelfstandig ondernemers die door de bomen hun unieke bos niet meer zien. Speciale aandacht voor: Personal branding, positioneren als expert, informatieproducten, online – social media marketing, non-fictie boek schrijven, persoonlijke ontwikkeling, werken met passie


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

8 gedachten over “De tips van het Social Media Event 2010

  • Laura Babeliowsky

    Hoi Marlies,
    Wat haal je er goede tips uit – op een manier die alle sprekers recht doet.
    Wat betreft de reden om ook op Facebook te gaan: als je al je volgers en abonnees en klanten ook uitnodigt op Facebook, is er weer een alternatieve manier om onder de aandacht te komen en in contact te treden. De vertrouwdheid met jou groeit, en dat heeft weer zijn effect.

    Was trouwens heel leuk je nu een keer in het echt te ontmoeten en ga door met je goede werk,

    groetjes,
    Laura

    • meeradvies Bericht auteur

      Hai Laura,

      Dank je voor complimenten en ik vond het ook leuk om je eindelijk IRL te ontmoeten.
      Ik heb overigens mijn facebook account (nog uit het tijdperk dat je meteen een Vanity-URL kreeg) dit weekend nieuw leven ingeblazen dankzij SME. Ik wacht nog op jouw reactie…ik heb je natuurlijk uitgenodigd om met me te linken :)

      Groetjes Marlies

  • Welmoet

    Beste Marlies,

    Wat een goede samenvatting heb je gemaakt met de kern uit de boodschap van alle sprekers, waarbij je zorgt dat iedere spreker goed tot zijn recht komt.

    De meningen over het event waren verdeeld omdat mensen meer praktische tips hadden willen krijgen. Maar hier stonden ware vakmensen, echte ervaringsdeskundigen en die zijn dat stadium allang voorbij zijn. Voor hun is het vermoedelijk dodelijk saai om zich te verdiepen in hoe het precies moet en het kan ook op zoveel manieren.

    Mij hebben de sprekers in ieder geval geïnspireerd om meer met de sociale media te doen. Ik ga een Autorespond-bedrijfspagina maken op Facebook, zodra ik tijd heb. Er er komt een filmpje om mijn e-book verder te promoten.

    Welmoet Babeliowsky

    • meeradvies Bericht auteur

      Hee Welmoet, ik ben natuurlijk stik nieuwsgierig naar je promo-video over je e-boek. Misschien kun je ook nog (instructie)video’s maken over de werking van auto-respond als gratis lokkertje en uitgebreider voor je betalende klanten. Of heb je die al of.. was je dat al van plan?
      Leve de informatieproductenbusiness!

    • meeradvies Bericht auteur

      Ja dat is het leuke van Events; dat je kunt netwerken en andere enthousiastelingen kunt tegenkomen. Jij praat duidelijk met passie over je werk! En nu ben je ook nog in een hele “what’s in it for me discussie” verwikkeld geraakt op je eigen blog Tja dat komt ervan als je mijn feedback vraagt :))
      We komen elkaar vast nog wel ergens tegen!