De kracht van drie in je schrijven


De mens is gewend om in 3 fases te denken: verleden; heden en toekomst. Ook is de mens gewend om zijn dag in drieen te verdelen: ochtend; middag en avond. En de mens is al sinds de oertijd gek op verhalen die altijd uit drie delen bestaan: begin; midden en einde.

kracht van drie

Kracht van drie

De mens is dus van oudsher gewend om ‘in drie’ te denken. Het is dus geen wonder dat je de kracht van drie overal tegenkomt:

 • In sprookjes mag je altijd 3 wensen doen
 • Meidenpopgroepen die uit 3 leden bestaan zoals K3; Djumbo of voor de ouderen onder ons: Luv
 • Christelijk geloof met de bekendste drie-eenheid van vader; zoon en heilige geest of de drie wijzen uit het oosten
 • Wedstrijden eindigen altijd in de 1ste, 2de en 3de plaats met evt. een bronzen, zilveren en gouden medaille
 • Projectmanagement bestaat altijd uit 3 fases: voorbereiden; uitvoeren en evalueren
 • Met planning denken we in korte termijn; middellange termijn of lange termijn
 • Succesvolle t.v. en tijdschrift metamorfoses (van je huis; uiterlijk; je leven etc) laten je altijd een Voor; Tijdens en een Na zien
 • Uitdrukkingen met drie (werk)woorden zijn makkelijk te onthouden en gaan soms al eeuwenlang mee: Bloed, zweet en tranen; Ik kwam, ik zag en ik overwon; Boeren, burgers en buitenlui
 • De overtreffende trap bestaat uit drie treden: leuk; leuker; leukst
 • Afkortingen bestaan vaak uit 3 letters: z.o.z; BTW; sms; etc.
 • Veel processen kennen 3 fases. Bijvoorbeeld het schrijfproces voorbereiden; het schrijven zelf en ten slotte redigeren. Of het maken van een boek: schrijven; publiceren en verkopen.

En zo kun je nog wel meer voorbeelden bedenken over de kracht van drie. Als de 3 zo krachtig is, dan is het ook verstandig om die bewust toe te passen bij het schrijven van je blogartikelen; non-fictie (e)boeken en je marketingteksten en bij het verpakken van je dienstverlening. Ik geef hieronder een aantal voorbeelden:

Drie in je titels

Gebruik de kracht van drie in je titels. Kijk maar eens naar de titels van deze non-fictie bestsellers:

 • Dromen, Durven, Doen van Ben Tiggelaar (3 woorden voor 3 fases)
 • Women, Food and God van Geneen Roth (3 begrippen die met elkaar samenhangen)
 • Getting Things Done van David Allen (3 woorden die inmiddels ook als afkorting bekend zijn geworden: GTD)

Het getal drie doet het ook altijd goed in de titel van je blogartikel: de 3 geheimen van…; de 3 misverstanden van… ; de 3 gouden tips; etc. Zeg nou zelf; de 3 misverstanden van Personal Branding klinkt gewoon pakkender dan de 4 misverstanden van Personal Branding.

Drie delen van je artikel of boek

Bouw je artikel op met een van deze 3 delen:

 • Het probleem; jouw oplossing en jouw oproep tot actie (ook te gebruiken voor wervende teksten)
 • Je stelling; het (of jouw) bewijs en je conclusie
 • Inleiding; je ‘verhaal’ en je conclusie

Deel je non-fictie (e)boek op in 3 fases; stappen; onderdelen etc. die met elkaar samenhangen. Veel bestsellers bestaan uit drie delen:

 • Het al genoemde Dromen; durven; doen van Ben Tiggelaar
 • Ontdek je sterke punten van Marcus Buckingham: Deel I De anatomie van sterke punten; Deel II: De bron van uw sterke punten ontdekken; Deel III: Het benutten van sterke punten
 • Bezieling en kwaliteit in organisaties van Daniel Ofman: Deel I: De creërende mens; Deel II: De creërende organisatie; Deel III: Thema’s opnieuw bekeken

Drie in je marketing en bedrijf

Beschrijf casestudies of verhalen van tevreden klanten in 3 periodes: hoe ging ‘het’ voordat ze jouw oplossing toepasten; hoe ging het toen ze jouw oplossing aan het toepassen waren; hoe gaat het nu nadat ze jouw oplossing hebben toegepast.

Biedt een dienstverlening aan die bestaat uit 3 fases zoals mijn ZZP Coaching: Zelfanalyse als ondernemer; Zorgen voor een aanbod waar vraag naar is en Promotie van je bedrijf en dienstverlening.

Biedt 3 verschillende pakketten van dienstverlening aan:

 • Ingedeeld op basis van je service/van wat ze krijgen: Een basis pakket; een standaard pakket of een uitgebreid pakket
 • Ingedeeld op basis van soort abonnement: een kwartaal; een half jaar of een jaar abonnement
 • Ingedeeld op basis van beheersingsniveau: Een starters pakket; een voor half-gevorderden en voor gevorderden

Heb jij nog leuke 3-tips voor de marketing en dienstverlening van onze bedrijven? We horen ze graag!

PS: mijn drie-eenheid van social marketing is: Blog; Twitter en LinkedIn. Wat is jouw marketing 3-eenheid?

Marlies van der Meer helpt zelfstandig ondernemers en/of Non-fictie schrijvers om door de bomen hun UNIEKE bos te zien zodat ze met passie aan de slag kunnen. Zij is gespecialiseerd in Personal Branding en Positioneren als expert d.w.v. Social media, Bloggen, Informatie-producten maken en Non-fictie schrijven.

 


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

12 gedachten over “De kracht van drie in je schrijven

 • carl lapeirre

  Steeds weer boeiend en goed om ons attent te houden, bedankt voor de volgehouden inspanning ! Maar hoe je nog tijd hebt voor en twitter en ander stuff, ik weet het niet…..

  Mvg
  Carl Lapeirre

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Hoi Carl,
   ik zal daar eens een blogpost aan wijden hoe je je social media tijd kunt managen. Ik krijg die vraag wel vaker.
   En wat betreft schrijven; dat zie ik niet als een inspanning. Het is gelukkig mijn passie!

   vrolijke schrijfgroeten,
   Marlies

 • Lianne Ebbinkhuijsen

  Geweldig artikel Marlies!

  Als presentatiecoach heb ik ook wat met 3!
  Een (wervende) presentatie heeft wat mij betreft drie thema’s/pijlers om een hoofdboodschap te ondersteunen. Dat blijkt in de praktijk gewoon goed te werken.

  We denken niet alleen in 3 – we kunnen ook gewoon niet meer dan 3 dingen onthouden :-)

  Dank voor je inspiratie.
  Hartelijke groet,
  Lianne

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Hi Lianne
   Omdat ik veel lees (fictie/non fictie) viel mij de 3 op. Veel fictie verhalen hebben een verdeling van vroeger; nu en na zoveel jaar. En zoals in het artikel ook staat, zijn veel non-fictie boeken in 3en opgedeeld. Dus ik liep al een tijdje met de 3 rond en vroeg me af hoe het kwam. Ik heb er zelf van gemaakt dat we gewend zijn om in 3en te denken, maar heb gister wel ff wat google speurwerk gedaan en uit onderzoek blijkt dat mensen inderdaad series van 3 het beste onthouden (zoals jij ook gemerkt hebt). Verder blijkt uit onderzoek dat 3 het kleinste aantal waarmee je een patroon kunt ontdekken. Bij 2 ontdek je nog geen patroon, maar bij 3 wel. En dat laatste klopt, want zonder dit te weten (dat het onderzocht is, bedoel ik) roep ik al jaren als ik assessoren train om beter te leren observeren, dat als iemand voor de 3de keer iets doet het vaak een patroon is en dat dit gedrag iets kan betekenen. Dat is een van de dingen die ze altijd blijven onthouden na een training: “Marlies zegt, 3x is een patroon”.

   Leuk om te horen dat de hoofdboodschap in een presentatie het beste op 3 pijlers (thema’s) gebouwd kan worden. Ik wist al wel dat een goede presentatie uit 3 delen bestaat: kop; romp en staart. Maar de romp bestaat dus ook weer uit 3 delen. Je kent vast wel de uitdrukking: al het goede komt in 3en :)

   Dus 3-werf hoera voor de 3,
   Marlies

 • Ron de Joode

  Hey Marlies,

  Hier een berichtje van een grote fan van je, jouw collega-schrijfcoach. Mijn complimenten: echt een topartikel! Je bent goed sowieso goed bezig, heb ik gezien. Hou vol!

  Mensen zoals jij dragen bij aan een betere wereld. Reden waarom ik dan ook graag reclame voor je maak. ;-)

  Ik weet zeker dat de mensen die naar jouw workshop komen kwaliteit en waarde zullen krijgen. Zelf ben ik die avond naar een andere bijeenkomst, anders was ik ook zeker gekomen.

  Vrolijke schrijfgroet,
  Ron de Joode – Jouw Schrijfcoach

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Hi Ron,
   Dank je voor je enthousiasme en wat leuk om te horen dat een collega-schrijf coach een fan van me is. Ik noem mezelf overigens boekcoach omdat ik vooral mensen help het boek uit hun hoofd op papier te krijgen zodat het uiteindelijk weer in het hoofd van de lezer komt. Om het in het hoofd van de lezer te krijgen, is vaak het meeste werk: juiste onderwerp & invalshoek; logische opbouw verhaal; selecteren van interessante informatie; tekst leesvriendelijk maken en andere dingen waarmee je de lezer kan boeien & betrekken en tenslotte hoe kun je je boek onder de aandacht brengen tijdens het schrijven en als het eenmaal gepubliceerd is.
   Omdat alles wat ik doe voor de non-fictie schrijver meer is dan helpen bij het schrijven, heb ik voor de naam boekcoach gekozen. Maar ik merk wel dat jouw term schrijfcoach beter bekend is, want mijn clienten noemen me hardnekkig schrijfcoach:))

   Keep on writing (maar het zit bij jou zeker ook in het bloed?)
   Marlies

 • Anouk Binkhuysen

  Hoi Marlies,
  bedankt voor deze nuttige informatie. Ik moest ineens aan nog een magische 3-eenheid denken met betrekking tot marketing en duurzaamheid; People, planet, profit.

  Ik ben het met je eens dat het getal 3 iets bijzonders heeft, aangezien je veel verschillende activiteiten vin veel gevallen bijna altijd in 3-en kan opsplitsen zodat het een mooie opbouw heeft. Leuk om te lezen!

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Hoi Anouk,
   Weer een mooie: people planet en profit (en ook omdat het een alliteratie is).
   En je zegt het juist: je kunt veel activiteiten in 3en opspiltsen zodat het een mooie opbouw heeft. Alles draait vaak om een begin; midden en een einde OF een voorbereiding; uitvoering en een bijstelling van wat je gedaan hebt (oftewel evaluatie).
   Krijg op Twitter ook veel positieve reacties, dus de kracht van 3 leeft echt!

 • Veron Goemans

  Hoi Marlies,

  Inspirerend artikel en weer een grote hulp bij het schrijven van blogs. Omdat ik deze week nog een blog moet schrijven, probeer ik die 3 meteen eens uit.

  Ik zat nog even aan het leven zelf te denken toen je met al die prachtige voorbeelden van 3en kwam. Zoiets als jeugd, volwassenheid, ouderdom?

  Zou graag mee hebben gedaan aan de workshop die je met Stan gaat geven, maar dan kan ik helaas niet. Jammer!
  In elk geval heel veel succes de 11de!

  hartelijke groet,
  Veron

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Hoi Veron
   Krijg steeds meer leuke 3 voorbeelden en bedenk er zelf ook steeds meer: horen, zien en zwijgen of geboorte; leven en dood (hoewel in de buik ook al leven is).
   Ben benieuwd naar je blog.
   En wie weet doen Stan en ik nog een sessie blogideeen. In dat geval laat ik het je even weten.
   Groetjes Marlies