Concentreren op wat je NU doet, geeft meer plezier


Hoe vaak ben je bezig met iets terwijl je ondertussen aan iets anders zit te denken dat ook nog moet gebeuren?

Dit doe je vaak zonder dat je je het bewust bent. Je bent bijvoorbeeld emails aan het schrijven terwijl je steeds denkt: ik moet eerst dat rapport nog afmaken. Of je staat met een collega te praten, maar je bent er niet helemaal met je gedachten bij omdat je eigenlijk beloofd had die klant terug te bellen.

Een taak of bezigheid kost je meer energie als je ondertussen ook denkt aan allerlei andere dingen die je nog moet doen. Het kost je op deze manier namelijk meer moeite om je te concentreren en daardoor duurt de taak ook nog eens langer dan normaal. Bovendien raak je gespannen van je gedachten aan wat je nog allemaal moet doen.

Hoe kun je je beter concentreren?

Concentreer je met al je zintuigen

Concentreer je met al je zintuigen

Vanzelfsprekend zullen goede time-management vaardigheden (zoals prioriteiten stellen en plannen) ervoor zorgen dat je alles wat je op een bepaalde dag plant ook gedaan krijgt. Maar ondanks time-managment kunnen je gedachten nog steeds afdwalen naar de volgende klus.
Om dat te voorkomen, raad ik je aan om eens het volgende te proberen: concentreer je met al je zintuigen op de taak/bezigheid waar je op dat moment bezig bent.
Hieronder 2 voorbeelden om uit te leggen hoe je dat doet: 1)Je schrijft emails en je voelt dat je de toetsen aanraakt; je richt je blik bewust op het beeldscherm en je geniet van de leuke of slimme zin die je schrijft.
2) Je praat met je collega en je geeft je helemaal over aan het gesprek; je kijkt naar zijn gezicht om zijn reacties te zien; je luistert naar zijn stem en, als je hem aardig vindt, snuif je bewust zijn zijn aftershave op.

Je zult merken dat als je je op deze manier volledig concentreert op een taak/bezigheid, dat je dan geen tijd meer hebt om je zorgen te maken over de volgende klus. Hierdoor beleef je automatisch ook meer plezier aan je huidige taak/bezigheid. Verder zul je zien dat je, door een verbeterde concentratie, ook efficienter gaat werken.

Rare tip? Toch proberen!

Vind je het een rare tip? Probeer het toch eens uit op het moment dat je je erg opgejaagd voelt omdat je bezig bent met klus 1 /activiteit 1 terwijl je in gedachten al weer aan klus 2 /activiteit 2 zit te denken. Bijvoorbeeld je zit in de kantine, maar je geniet niet echt van je pauze omdat je nog een berg werk hebt liggen. Concentreer je dan toch op je lunch(pauze): wat zie je; wat hoor je; wat voel je; wat ruik je en wat proef je? Je zult op deze manier meer van je lunch genieten.

Je met al je zintuigen concentreren op je huidige taak/bezigheid = Meer plezier in wat je NU doet

Laat eens horen wat je van deze tip vindt.
Succes ermee!

Marlies van der Meer helpt zelfstandig ondernemersen/of Non-fictie schrijvers om door de bomen hun UNIEKE bos te zien zodat ze met passie aan de slag kunnen. Zij is gespecialiseerd in Personal Branding en Positioneren als expert d.w.v. Social media, Bloggen, Informatie-producten maken en Non-fictie schrijven.


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!