Trap niet in deze onbekende valkuil bij het schrijven van een non-fictie boek


De 4 bekende valkuilen voor schrijvers zijn:

1. Te weinig tijd vrijmaken voor je boek
Dit artikel met timemanagement tips voor je boek zal je helpen om deze valkuil te voorkomen.

non-fictie boek schrijven

Volg de Online Training ‘Schrijf in 15 stappen een win-win boek’

2. Writers block veroorzaakt door o.a. een slechte voorbereiding en beperkende gedachtes.
Als je je niet goed voorbereidt en meteen begint met schrijven, dan loop je uiteindelijk meestal vast omdat je niet goed meer weet wat je nog meer kunt schrijven of omdat je niet weet of het wel interessant genoeg is en zal verkopen of omdat je opeens last krijgt van ‘het is al 100 keer geschreven’. Wat een goede voorbereiding dan wel is, leer je in de training ‘Schrijf in 15 stappen een win-win boek’ waarover later meer.
En als je last hebt van beperkende gedachtes, lees dan eens dit artikel over waarom je boek nog niet geschreven is.

3. In de researchfase blijven steken.
Als je maar blijft researchen (lezen, cursussen volgen etc) dan kom je niet aan schrijven toe. De oplossing: je research verdelen over je hoofdstukken. D.w.z. lees eerst alles over hoofdstuk 1 en schrijf dan hoofdstuk 1. Lees dan pas alles over hoofdstuk 2 en schrijf dan hoofdstuk 2 etc.

4. Denken dat je boek wel interessant is en vrolijk je hele boek schrijven.
Als je boek (bijna) helemaal af is, kom je erachter dat er geen markt voor je boek is. Dit kan om de volgende redenen zijn: onderwerp niet specifiek genoeg; verkeerde doelgroep; verkeerde toon; niet boeiend genoeg; verkeerde manier waarop je de informatie aanbiedt teveel concurrentie etc

Maar dan nu de onbekende valkuil. Veel non-fictie schrijvers gaan eerst op zoek naar informatie over hoe je een boek moet schrijven. Maar …. ze raken meestal afgeleid door interessante informatie over ‘hoe publiceer je een boek?’; ‘hoe vind je een uitgever?’; ‘hoe maak je een eboek?’ of ‘hoe verkoop ik mijn eboek?’.
Ze denken: Als ik eerst maar weet hoe ik mijn boek moet uitgegeven en verkopen, dan komt het wel goed met mijn boek.
Maar inmiddels hebben ze zoveel tijd besteed aan workshops en lezen over deze onderwerpen dat het niet van schrijven komt. Sterker nog, ze realiseren zich dat er wel heel veel komt kijken bij het schrijven van een boek en raken een beetje gedemotiveerd.

De valkuil is dat je dus al bij de laatste 2 stappen bent van het ‘schrijven, publiceren en verkopen’ van een boek. Je hebt stap 1 ‘het schrijven van je boek’ overgeslagen. En je weet: zonder boek valt er ook weinig te publiceren; laat staan te verkopen.

Concentreer je dus eerst op je boek; het manuscript. En denk pas halverwege het schrijven aan hoe je het gaat uitgeven.
En natuurlijk is marketing belangrijk, maar dat is pas aan de orde als je echt scherp hebt waar je boek over gaat; voor wie het geschreven is en wat het doel van je boek is. Als je dat niet scherp hebt, kun je ook geen wervende marketingboodschappen uitzenden.
Met andere woorden bereid eerst je boek goed voor (onderwerp; doelgroep; doel; titel; inhoudsopgave om maar een paar dingen te noemen) en denk dan pas aan je marketing. En schrijf eerst eens een inleiding en een hoofdstuk voordat je aan publiceren gaat denken.

De training Schrijf in 15 stappen een win-win boek is helemaal gericht op het voorkomen van zowel de bekende valkuilen als deze onbekende valkuil. Speciaal voor deze onbekende valkuil heb ik dan ook twee bonussen toegevoegd aan de training; tips voor het uitgeven van je boek en tips voor de social media marketing van je boek.

Schrijf dus eerst dat manuscript van je win-win boek. Wat is een win-win boek? Dat lees je op de pagina over de training ‘Schrijf in 15 stappen een win-win boek’.

Ps: Er is overigens nog wel een onbekende valkuil te noemen: vergeten om  marketingzaadjes in je boek te planten zodat je later makkelijk kunt oogsten (=makkelijker verkopen). Maar daar vertel ik je alles over in de training ‘Schrijf in 15 stappen een win-win boek’.Marlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; Non-fictie boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er en diverse e-boeken


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor de ZZP’ers, Trainer Schrijf een Win-win boek in 15 stappen, Coach Zakelijk bloggen en Positioneren als expert.

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *