kies niche stappen

Kies je niche in 5 stappen. Kies voor meer focus, plezier en winst 2


Misschien is het je al opgevallen dat veel ZZP en business coaches erop hameren dat je als zelfstandig professional voor een niche moet kiezen.
Een niche biedt je namelijk veel voordelen:

kies niche stappen

Met een niche onderscheid je jezelf

 • Je kunt je volledig richten op werk dat je leuk vindt
 • Je expertise wordt alleen maar groter doordat je steeds meer ervaring krijgt in je niche.
 • Je kunt je beter onderscheiden van anderen; dus makkelijker positioneren.
 • Het verwoorden van je marketingboodschappen wordt makkelijker want je weet precies waarop je bedrijf en dienstverlening zich richten.
 • Anderen kunnen makkelijker naar je doorverwijzen want ze kunnen beter onthouden wat je doet omdat het zo specifiek is.
 • Klanten voelen zich wel of niet tot je aangetrokken; zo trek je automatisch je ideale klanten aan
 • Je kunt een hogere prijs vragen omdat je een specialist en/of deskundige bent.

Ik ben dan ook druk bezig om een werkboek te schrijven met de titel: “Kies je niche in 5 stappen. Kies voor meer focus, meer winst en meer plezier.” (Het materiaal van dit werkboek is inmiddels gedeeltelijk overgenomen in mijn boek Social media marketing voor Zzp’ers. Maar het werkboek is uitgebreider: concrete voorbeelden bij iedere stap en in totaal 6 extra opdrachten).

Mijn definitie van een niche is: een specifiek stukje van de markt waar jouw specifieke doelgroep het antwoord kan vinden op zijn specifieke vragen of de oplossing kan vinden voor zijn specifieke problemen dankzij jouw specifieke diensten en/of (informatie)producten.

In mijn boek ga ik uitvoerig in op deze voordelen. Vervolgens zet ik je aan het werk met vragen; opdrachten; marktonderzoek; analyses en checklisten waarmee je JOUW niche kunt identificeren.

Stap voor stap verzamel je in deze cursus de antwoorden op de 5 centrale vragen waarmee je je niche kunt identificeren:

1. Wat maakt jou zo bijzonder; waarom wil iemand zaken met jou doen?
Als solo-entrepreneur onderscheid je je alleen al van andere ondernemers door je eigen persoon. Niemand is precies zoals jij bent. Jij bent een unieke mix van jouw eigen kennis; ervaring; expertise; vaardigheden; interesses; passies; waarden en persoonseigenschappen. Je kunt bijv. wel dezelfde kennis en persoonseigenschappen hebben als iemand anders, maar door de totale mix van jouw ervaringen; vaardigheden; interesses en passies wordt het toch weer een ander verhaal; ben je toch een ander persoon.

Wil je alvast aan de slag? Hier vind je een aantal vragen die ook in het werkboek staan (maar dus niet alle vragen!):  In hoeverre ben ik al een expert?

2. Welke klanten wil je specifiek aantrekken?
Deze vraag kun je al grotendeels beantwoorden als je het antwoord weet op wie je ideale klantis. In het werkboek staan veel meer vragen zodat je een uitgebreid profiel kunt maken.

3. Welke specifieke diensten en/of producten kun je het beste aanbieden?
Op basis van je antwoorden op de stappen 1 en 2 bepaal je jouw aanbod. Hoe je deze analyse moet maken, vind je in het werkboek ‘Kies je niche in 5 stappen’. Ook krijg je (in de evaluatie-stap) praktische tips hoe je je dienstverlening zo onderscheidend mogelijk kan maken.

4. Hoe groot is de bestaande markt van soortgelijke diensten en/of producten voor een soortgelijke doelgroep?
Als je het antwoord op deze vraag weet, dan weet je in ieder geval of de algemene vraag groot genoeg is en je weet hoe je je moet gaan onderscheiden, want je wilt natuurlijk niet precies hetzelfde aan gaan bieden als al die andere dienstverleners.
De praktische tips en opdrachten hoe je je markt vanachter je eigen bureau kunt onderzoeken, vind je in het werkboek ‘Kies je niche in 5 stappen’. Wil je alvast een globaal idee hebben van de vraag in de markt, kijk dan eens naar deze lijst van onderwerpen die altijd in trek zijn.

5. Is de door jouw gekozen niche wel winstgevend?
Voordat je je definitief op je niche gaat ‘storten’, onderzoek je eerst of deze winstgevend zal zijn. Je marktonderzoek zal bepalen of je je niche moet aanpassen. Dit komt vaak neer op je niche versmallen of juist verbreden.
Ik zou zeggen: Kies voor meer focus, meer plezier en meer winst, dus kies voor een niche. Wil je feedback op deze opdrachten (per email), ook dat kan. Zie mijn aanbod bij Kies je focus, kies je niche (optie 3).

Gerelateerd artikel:
6 meest gemaakte fouten bij kiezen van je nicheMarlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; (e)Boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor de ZZP’ers, Trainer Schrijf een Win-win boek in 15 stappen, Coach Zakelijk bloggen en Positioneren als expert.


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Gedachten over “Kies je niche in 5 stappen. Kies voor meer focus, plezier en winst

 • Mariëtte Verlaan

  Super, je motiveert me enorm en ik ga meeschrijven in NoFiNo. Gisteravond toch nog een moment gevonden om te schrijven. Heerlijk, laat de woorden maar stromen. Succes met je boek. Ik zie uit je naar het worstel- en passie-document. Met een zonnige tuingroet, Mariëtte

  • Marlies van der Meer Post auteur

   Hee wat ontzettend leuk om je te ontmoeten in NoFiNo. En wat een leuke naam ‘worstel en passie’ document. Hihi het is soms ook worstelen om tijd te vinden voor mijn passie (schrijven over schrijven; marketing en/of persoonlijke ontwikkeling).
   En leuk dat jij het ook heerlijk vind om de woorden te laten stromen.

   Mijn tuin ligt vol gele blaadjes. Zo zie je maar weer: voor een zonnige tuin heb je geen zon nodig; toch?

   Gr Marlies