Wie is je ideale klant? Evalueer je bestaande klant!


Stel je voor dat je alleen maar voor of met ideale klanten zou werken. Dan werk je met meer plezier. En dit geeft voldoening en meer energie.

Andere voordelen: je plezier in je werk straal je naar je klanten uit. Zij waarderen dit en zullen eerder geneigd zijn om jou bij anderen aan te prijzen.

En … je kennismakings- (of acquisitie) gesprekken zullen soepeler verlopen om de simpele reden: de klant is ideaal; hij/zij past bij jou en er zal een klik zijn.

Wie is nu jouw ideale klant?

Je ideale klant behoort tot je doelgroep, maar … niet iedereen in je doelgroep is een ideale klant. Een ideale klant heeft vooral persoonlijke kenmerken die hem/haar onderscheidt van de rest van je doelgroep.

Een makkelijke manier om je ideale klant te identificeren, is om je bestaande klanten te evalueren. Ik gebruik hiervoor onderstaande vragen:

Noem de namen van je bestaande klanten:

 • Met wie je het fijn vindt om te werken.
 • Met wie je het allerliefst werkt.
 • Met wie je de beste resultaten bereikt hebt.
 • Van wie je de meeste complimenten krijgt.
 • Van wie je doorverwijzingen hebt gekregen.
 • Waaraan je meerdere diensten/producten hebt verkocht.

Bekijk wat deze bestaande klanten kenmerkt. Denk aan de:

Demografische kenmerken zoals:

 • Beroep
 • Opleidingsniveau
 • Leeftijd
 • Kinderen
 • Woonplaats
 • Etc.

Psychografische kenmerken zoals:

Maak een profiel van je ideale klant

Bekijk nu alle kenmerken die je hebt opgeschreven. Welke kenmerken komen steeds terug?

Maak nu 1 profiel van je ideale klant waarbij je de belangrijkste demografische en psychografische kenmerken invult.

Hoe verder?

Je trekt vanzelf ideale klanten aan als je jouw diensten/producten, website, nieuwsbrief, blogs/podcasts/youtubes en social media posts qua inhoud en taalgebruik aanpast aan het profiel van je ideale klant.

En … Wie is mijn ideale klant?

Zelf werk ik het liefst met ondernemers of non-fictie schrijvers die eerder teveel dan te weinig ideeën hebben; die allerlei (voor hen gerechtvaardigde) excuses hebben om hun dromen niet waar te maken (zodat ik ze van die excuses kan afhelpen) en die van een praktische en stapsgewijze aanpak houden.

En jij? Welke persoonlijke eigenschappen zie jij graag terug bij je ideale klant?


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!

7 gedachten over “Wie is je ideale klant? Evalueer je bestaande klant!

 • Marlies van der Meer Bericht auteur

  Hi Karen, leuk dat we elkaars blog gevonden hebben!
  Jouw ideale klanten hebbebn dus een hoge voorkeur voor Openheid = openstaan voor nieuwe dingen; ervaringen; ontwikkelingen; kansen en mogelijkheden. Die openstaan voor hun eigen gevoelens en die van verbeeldingskracht houden. Je kunt dus beter wegblijven van mensen of bedrijven die een hoge voorkeur hebben voor vasthouden aan het bestaande of vertrouwde en voorkeur geven aan een bepaalde routine.
  Ik weet niet in hoeverre je bekend bent met psychologische types op basis van persoonlijkheidsvragenlijsten, maar van de Big 5 vragenlijsten gaat jouw voorkeur uit naar mensen met een hoge voorkeur op de schaal Openheid en van de MBTI vragenlijsten die een hoge voorkeur hebben op de schaal N of NP. Dit is allemaal google-baar.
  See you somewhere on the net (ps: Griekenland is een prachtig land. Heb ooit in 1986 een cursus nieuw Grieks gedaan omdat ik zo verliefd op het land & de taal was geworden. Maar het is nu al weer 8 jaar geleden dat ik daar geweest ben!)

 • Marlies van der Meer Bericht auteur

  Jassou Karen,
  In 83 was ik voor het eerst in Epidavros en 86 was mijn 2de keer Griekenland. Verder in common: liefde voor taal en fotograferen. En verder zullen we wel gemeen hebben: creativiteit; openstaan & openheid; empathie en flexibiliteit. Oja en natuurlijk de ander willen ‘besmetten’ met passie en energie. Voor mijn coaching heb ik dan ook de naam YOU coaching bedacht: Yes you can; Opportunities: Unique is what you are

 • Jindra Venneker

  Hoi Marlies,

  Bedankt voor het structureren van mijn klant!
  Ik ben pas voor mezelf begonnen en wist niet zo goed hoe ik mijn klanten moest vinden, maar na jouw artikel heb ik weer nieuwe ideeën opgedaan, waar ik ze kan vinden!

  groeten,
  Jindra

 • ZZP Succescoach

  Hallo Marlies,
  Prima blog! Een van de zaken die ondernemers vaak vergeten is het definieren van hun doelgroep. Jouw blog geeft iedere zzp’er een heldere structuur om hun doelgroep duidelijk te krijgen. Dat maakt het vinden van klanten een stuk eenvoudiger. Succes allemaal!
  Silvia Rollfs of Roelofs
  ZZP Succescoach

 • martijn joosten

  Hoi Marlies, om een goed profiel te krijgen van je klanten is erg belangrijk maar om ook reacties terug te verzamelen van je klanten is minstens zo belangrijk. Als je als coach de ervaringen en verwachtingen meet van je klanten dan zul je inzichtelijk krijgen waar je goed en minder goed in bent.