Wie is je ideale klant? Evalueer je bestaande klant!


Stel je voor dat je alleen maar voor of met ideale klanten zou werken. Dan werk je met (nog) meer plezier en je werk geeft je meer voldoening en energie. En met meer plezier en meer energie lever je vaak ook beter werk af.

Andere voordelen: je plezier in je werk straal je ook naar je klanten uit waardoor zij je automatisch meer waarderen en eerder geneigd zijn om jouw diensten bij anderen aan te prijzen.

Vergeet ik bijna nog te noemen (voor sommigen van jullie misschien wel de belangrijkste reden): je hoeft nooit meer op te zien tegen een eerste kennismakings- (of acquisitie) gesprek met een ideale klant om de simpele reden: de klant is ideaal; hij past bij jou en er zal een klik zijn.

Je trekt ideale klanten vanzelf aan als je je producten, diensten, marketing en overige boodschappen (bijv. blogartikelen) volledig op hen afstemt. Maar om dat te kunnen doen, moet je wel eerst weten WIE je ideale klant is.

Je ideale klant behoort tot je doelgroep, maar … niet iedereen in je doelgroep is een ideale klant. Een ideale klant heeft vooral persoonlijke kenmerken die hem onderscheidt van de rest van je doelgroep.

Een makkelijke manier om je ideale klant te identificeren, is om je bestaande klanten te evalueren. Ik gebruik hiervoor onderstaande vragen. Eerst komen algemene vragen en dan vragen om de rode draad in je klanten te herkennen.

Noem de namen van je bestaande klanten:

 • Met wie je het fijn vindt om te werken?
 • Met wie je het allerliefst werkt?
 • Met wie je de beste resultaten bereikt hebt?
 • Van wie je de meeste opdrachten krijgt (blijven terugkomen)?
 • Van wie je de meeste complimenten krijgt/ die het meest tevreden zijn?
 • Van wie je doorverwijzigingen hebt gekregen?

Bekijk per categorie (van fijn om mee te weken t/m meeste complimenten) wat deze bestaande klanten kenmerkt. Bij kenmerken kun je denken aan:

Demografische kenmerken zoals:

 • Beroep
 • Opleidingsniveau
 • Leeftijd
 • Kinderen
 • Woonplaats
 • Etc.

Psychografische kenmerken zoals:

 • Wat zijn hun problemen of angsten?
 • Wat zijn hun interesses?
 • Welke boeken, kranten, tijdschriften en nieuwsbrieven lezen ze; welke tv programma’s kijken ze?
 • Waar geven ze graag hun geld aan uit?
 •  En nog veel !meer vragen (maar die vind je terug in de training Schrijf in 15 stappen een win-win boek)

Maak een profiel van je ideale klant

Bekijk nu alle kenmerken die je hebt opgeschreven en let op overlap; patronen en rode draden. Maak nu 1 profiel van je ideale klant waarbij je de belangrijkste en/of opvallendste demografische en psychografische kenmerken invult. Belangrijke kenmerken zijn die kenmerken die aansluiten bij jouw producten en diensten en waar je je in je marketingboodschappen specifiek op kunt richten.

Hoe verder?

Met je ideale klantprofiel in gedachten, check je je website; blog; nieuwsbrief; folders etc. of ze wel speciaal gericht zijn op je ideale klant. Zo niet, dan pas je je ze aan. Kijk ook of je producten en diensten een (kleine) aanpassing nodig hebben?

Vanzelfsprekend richt je alle nog te maken en te ontwikkelen marketingboodschappen; producten en diensten specifiek op je ideale klant.

En…. je moet durven om ‘nee’ te zeggen tegen een niet-ideale (bestaande of potentiele) klant. En roep niet: ‘maar ik heb al zo weinig klanten; ik kan iedere klant die voorbij komt, gebruiken!’ Als je er zo tegenaan kijkt, blijf je niet-ideale klanten aantrekken waardoor jij en je bedrijf nooit tot volledige bloei komen.Vertrouw erop dat ‘nee’ tegen een niet-ideale klant, de weg vrij maakt voor een ideale klant.

Wie is jouw ideale klant?

Laat hieronder eens horen welke persoonlijke kenmerken je graag terugziet in je ideale klanten.

Zelf werk ik het liefst met zelfstandig ondernemers of non-fictie schrijvers die eerder teveel dan te weinig ideeen hebben; die allerlei (voor hun gerechtvaardigde) excuses hebben om hun dromen niet waar te maken; die van een praktische en stapsgewijze aanpak houden en die eigenwijs zijn maar wel voor rede vatbaar zijn.
En jij? Welke persoonlijke eigenschappen zie jij graag terug bij je ideale klant?Marlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er, Trainer Schrijf in 15 stappen een win-win boek en coach Zakelijk bloggen; Niche kiezen en Positioneren als Expert (o.a. door slim gebruik van social media)


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers. Coach-trainer van Schrijf in 5 BOEK! stappen je business boek, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen

Wat vind jij?

10 gedachten over “Wie is je ideale klant? Evalueer je bestaande klant!

 • karendevries

  Leuk hè Marlies dat we allebei op dezelfde dag een blog over de ideale klant schreven met een heel verschillende insteek.
  Jouw artikel sluit prachtig aan bij mijn artikel voor beginners met social media: http://www.karendevries.nl/socialmedia/jouw-ideale-klant-zoekt-jou/

  Mijn ideale klant: Jij, die graag aan jouw medewerkers en teams nieuwe kansen, ervaringen en ontwikkelingen biedt. Je wilt graag geïnspireerd worden en wilt op een creatieve manier je doelen bereiken. Je bent gedreven en je wilt specifieke thema’s ontdekken en ontwikkelen. Bijv. samenwerking stimuleren, diversiteit benutten, communicatie verbeteren, persoonlijke effectiviteit vergroten, bewustwording, initiatief en creativiteit aanmoedigen.
  Jij zoekt mij omdat je omdat je weet dat ik met passie en compassie creatieve openingen schep om te ontdekken, te ervaren en te veranderen.

  Tsjonge. Daar kan ik nog wel even over door filosoferen. Vragen en tips zijn zeer welkom.
  Dank Marlies, dat je me aan het werk hebt gezet.

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Hi Karen, leuk dat we elkaars blog gevonden hebben!
   Jouw ideale klanten hebbebn dus een hoge voorkeur voor Openheid = openstaan voor nieuwe dingen; ervaringen; ontwikkelingen; kansen en mogelijkheden. Die openstaan voor hun eigen gevoelens en die van verbeeldingskracht houden. Je kunt dus beter wegblijven van mensen of bedrijven die een hoge voorkeur hebben voor vasthouden aan het bestaande of vertrouwde en voorkeur geven aan een bepaalde routine.
   Ik weet niet in hoeverre je bekend bent met psychologische types op basis van persoonlijkheidsvragenlijsten, maar van de Big 5 vragenlijsten gaat jouw voorkeur uit naar mensen met een hoge voorkeur op de schaal Openheid en van de MBTI vragenlijsten die een hoge voorkeur hebben op de schaal N of NP. Dit is allemaal google-baar.
   See you somewhere on the net (ps: Griekenland is een prachtig land. Heb ooit in 1986 een cursus nieuw Grieks gedaan omdat ik zo verliefd op het land & de taal was geworden. Maar het is nu al weer 8 jaar geleden dat ik daar geweest ben!)

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Jassou Karen,
   In 83 was ik voor het eerst in Epidavros en 86 was mijn 2de keer Griekenland. Verder in common: liefde voor taal en fotograferen. En verder zullen we wel gemeen hebben: creativiteit; openstaan & openheid; empathie en flexibiliteit. Oja en natuurlijk de ander willen ‘besmetten’ met passie en energie. Voor mijn coaching heb ik dan ook de naam YOU coaching bedacht: Yes you can; Opportunities: Unique is what you are

 • Jindra Venneker

  Hoi Marlies,

  Bedankt voor het structureren van mijn klant!
  Ik ben pas voor mezelf begonnen en wist niet zo goed hoe ik mijn klanten moest vinden, maar na jouw artikel heb ik weer nieuwe ideeën opgedaan, waar ik ze kan vinden!

  groeten,
  Jindra

 • ZZP Succescoach

  Hallo Marlies,
  Prima blog! Een van de zaken die ondernemers vaak vergeten is het definieren van hun doelgroep. Jouw blog geeft iedere zzp’er een heldere structuur om hun doelgroep duidelijk te krijgen. Dat maakt het vinden van klanten een stuk eenvoudiger. Succes allemaal!
  Silvia Rollfs of Roelofs
  ZZP Succescoach

 • martijn joosten

  Hoi Marlies, om een goed profiel te krijgen van je klanten is erg belangrijk maar om ook reacties terug te verzamelen van je klanten is minstens zo belangrijk. Als je als coach de ervaringen en verwachtingen meet van je klanten dan zul je inzichtelijk krijgen waar je goed en minder goed in bent.