Storytelling werkt: Britse soldaten drinken thee tijdens WOII


Storytelling – tegenwoordig goed Nederlands voor: verhalen vertellen – helpt je om een belangrijke boodschap zo over te brengen dat je niet alleen laat zien wat je bedoelt maar het ook laat voelen. Met storytelling kun je namelijk zowel beelden oproepen als inspelen op de gevoelens van je publiek. Twee redenen waarom verhalen beter blijven hangen dan droge feiten.

Story telling Red dragon

Behalve voor het overbrengen van belangrijke boodschappen, kun je storytelling ook gebruiken om je voorbeelden wat meer kleur te geven of om bijvoorbeeld een wat zwaarder onderwerp beter verteerbaar te maken met een relevante anekdote.

Ik kwam op het idee om over storytelling te schrijven toen ik dit weekend bij het opruimen van mijn boekenkasten een World Digest uit november 1944 vond. Deze had ik ooit uit een doos vol oude boeken gevist; boeken van het genre ‘kijk maar of je er wat aan hebt anders gaan ze naar het oud papier’. Ik vroeg me af of ik deze Digest nog steeds moest bewaren en bladerde door het tijdschrift. En zo vond ik de ware schat: een opgevouwen en vergeeld velletje papier; helemaal volgetypt. Het bleek een militaire nieuwsbrief van de Red Dragon te zijn; van 3 augustus 1944. Een A4-tje vol met meldingen over de Amerikanen die verder Bretagne binnendringen, over Britse troepenbewegingen in de buurt van Aunay, Odon en Vire, over een record in juli omdat de Britse ‘bomber command’ 57.500 ton bommen had laten vallen etc.

De achterzijde van de nieuwsbrief eindigt echter met een anekdote:

He did as he was told!!

A Platoon of our unit 57 having just done a hard job very well, the platoon sergeant decided that a cup of tea was called for and instructed one of the men to empty all of the water bottles of the platoon and make some tea.

Going along to find out how they were enjoying it he was told that, compo tea or not, it was the best cup of tea they had ever had.

When retiring that night, the sergeant, like a true Scot, reached for his water bottle to get his bedtime nip to find that his orders had been interpreted too literally and HIS bottle emptied along with the rest of the Platoon.

Ik moest meteen denken aan ‘Asterix en de Britten’ waar de Romeinen niet snapten dat de Britten om 5 uur ophielden met vechten omdat ze thee moesten drinken. Maar dat terzijde.

Terug naar de Red Dragon nieuwsbrief: over een jaar ben ik vergeten naar welke plaatsen de Britse soldaten waren opgetrokken of hoeveel ton bommen ze hadden gegooid. Maar dat ze alle waterflessen hadden geleegd om een pot thee te zetten, dat zal ik niet vergeten. Voor mij is dit verhaal een goede illustratie dat het ‘normale’ leven (thee zetten en gezamelijk thee drinken) ook doorgaat als je soldaat bent. Destijds zal het gewoon een leuke anekdote geweest zijn tussen meer zware kost over troepenbewegingen etc.

Hoe dan ook: storytelling werkt.

Gerelateerde artikelen

Zo bouw je een verhaal op

Met de billen blootMarlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; (e)Boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!