Is er markt voor je business boek?


Je hebt in de voorgaande artikelen het onderwerp van je boek kunnen bepalen: Daar waar jouw passies, sterke punten en behoeften van je ideale lezer overlappen, ligt het onderwerp waar je het beste over kunt schrijven.Marktonderzoek boek

Maar nu zal je jezelf ongetwijfeld het volgende afvragen:

  • Zal er genoeg belangstelling voor mijn boek(onderwerp) zijn?
  • Zal mijn boek verkopen? en zo, ja: Hoe goed zal mijn boek verkopen?

Of er een markt voor je boek is, weet je alleen door het te onderzoeken. Maar er is nog een andere belangrijke reden waarom je marktonderzoek moet doen en daar wil ik eerst op ingaan.

In je marktonderzoek zal je o.a. de boeken moeten onderzoeken die concurreren met jouw boekonderwerp of met bepaalde sub-onderwerpen (hoofdstukken) uit jouw boek. Het voordeel van dit onderzoek naar concurrerende boeken is dat het je de nodige handvatten geeft hoe je jouw boek onderscheidend kunt maken. Niet alleen hoe je jouw boek onderscheidend kunt maken qua inhoud maar ook qua uiterlijk/vormgeving.

Behalve onderzoek doen naar concurrerende boeken moet je ook onderzoek doen naar de belangstelling voor jouw boekonderwerp(en) in bijv. de traditionele en social media en bij je huidige doelgroep (bijv. blog lezers of podcast luisteraars).

Mocht je na je marktonderzoek tot de ontdekking komen dat er wel heel veel soortgelijke boeken geschreven zijn, wanhoop dan niet, want je kunt je met enkele ‘ingrepen’ je boekonderwerp en doelgroep aanpassen zodat er meer markt voor zal zijn.

Speciaal voor jou heb ik een eboek geschreven waarin ik ALLE praktische marktonderzoek opdrachten voor jouw boek heb samengebracht. Gedetailleerde vragen hoe je de inhoud van concurrerende boeken SNEL in kaart kunt brengen, de verschillende plekken/bronnen waar je de belangstelling voor je boekonderwerp kunt onderzoeken (of meten) en welke ingrepen je kunt toepassen om je boek origineler te maken.

‘Is er markt voor je boek?’.

Nu je het onderwerp, de doelgroep en de markt voor je boek bepaald hebt, wordt het tijd om over de titel van je boek na te denken. Hierover gaan de komende artikelen.


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Coach-trainer van Schrijf je Business Boek in 5 BOEK! stappen, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers.

Deel jouw tips hier!