De titel voor je blogartikel of boek moet je lezer nieuwsgierig maken en hopelijk verleiden om de inleiding van je blogartikel of de achterflap van je boek te lezen.
Ik heb al eerder geblogd over titels, maar niet specifiek over titels met cijfers. Er zijn 3 goede redenen om deze te gebruiken:
1. Nieuwsgierig
Titels waarin je een cijfer gebruikt zoals ‘De 7 eigenschappen van xyz.’ of ‘Een werkweek van 4 uur’ maken nieuwsgierig. Je wilt weten wat die 7 eigenschappen zijn en of jij ze ook hebt. Of je wilt weten hoe het mogelijk is om een werkweek van slechts 4 uur te hebben.
2. Behapbaar
Titels met aantallen geven je lezers het gevoel dat je blogartikel of boek behapbaar is om te lezen: ze hoeven niet ‘20 eigenschappen over xyz’ te lezen maar slechts 7.
En mocht je boek of artikel informatie bevatten die je lezers ‘moeten’ toepassen, dan suggereert het cijfer – als het niet te groot is – dat je informatie ook behapbaar is om toe te passen: ze hoeven zich geen 20 eigenschappen eigen te maken maar slechts 7.
3. Eindpunt
Voor jou als schrijver biedt een titel waarin je een X-aantal tips belooft (technieken, tools, stappen, valkuilen, doodzonden, eigenschappen, principes, redenen etc.) het voordeel dat je niet eindeloos hoeft te schrijven over je onderwerp, maar dat je bijv. slechts 7 tips hoeft te geven. Vooral een boekproject krijgt hierdoor een duidelijk eindpunt: na de 7 tips hoef je alleen nog de inleiding en het afsluitende hoofdstuk te schrijven.
En het scheelt je niet alleen bij het schrijven, maar ook bij je research. Je hoeft bijv. niet over alle ‘40 technieken van XQY’ materiaal te verzamelen, maar slechts over de 7 meest effectieve technieken.
Gerelateerde artikelen!!
5 Gouden titel tips voor je non-fictie boek
Hoe schrijf je een titel die de aandacht trekt?