titel met cijfers

De 3 voordelen van een titel met een cijfer


De titel voor je blogartikel of boek moet je lezer zowel nieuwsgierig maken als verleiden om je blog of boek te lezen; of in ieder geval verleiden om de inleiding van je blogartikel of de achterflap van je boek (of verkooptekst van je eboek) te lezen.

Ik heb al twee keer eerder geblogd over titels, maar niet specifiek over titels met cijfers. Er zijn 3 goede redenen om deze te gebruiken:

titel met cijfers

uit De Zaak december 2012

1. Nieuwsgierig

Titels waarin je een cijfer gebruikt zoals ‘De 7 eigenschappen van …’ of ‘Een werkweek van 4 uur’ maken nieuwsgierig. Je wilt weten wat die 7 eigenschappen zijn en of jij ze ook hebt of herkent bij anderen. Of je wilt weten hoe het mogelijk is om een werkweek te hebben van slechts 4 uur.

2. Behapbaar

Titels met aantallen geven je lezers het gevoel dat je blogartikel of boek behapbaar is om te lezen: ze hoeven niet ‘20 eigenschappen over ….’ te lezen maar slechts 7.
En mocht je boek of artikel informatie bevatten die je lezers kunnen toepassen, dan geeft het cijfer – op voorwaarde dat het niet om grote aantallen gaat – ook het idee dat je informatie behapbaar is om toe te passen: ze hoeven zich geen 20 eigenschappen eigen te maken maar slechts 7.

3. Eindpunt

Voor jou als schrijver biedt een titel waarin je een X-aantal tips (technieken, tools, stappen, valkuilen, doodzonden, eigenschappen, principes, redenen etc.) belooft, het voordeel dat je niet eindeloos hoeft door te schrijven over je onderwerp, maar dat je slechts 7 tips hoeft te geven. Vooral een boekproject krijgt daarmee een duidelijk eindpunt: zijn de 7 tips geschreven, dan hoef je alleen nog de inleiding en het afsluitende hoofdstuk te schrijven.

En het scheelt je niet alleen bij het schrijven, maar ook bij je research. Je hoeft bijv. niet over alle ‘40 technieken van …’ materiaal te verzamelen, maar slechts over de 7 meest effectieve technieken.

Voorbeelden van ‘cijfer-titels’

Zie de foto. Het origineel vind je in de Zaak van december 2012.

Gerelateerde artikelen

5 Gouden titel tips voor je non-fictie boek
Hoe schrijf je een titel die de aandacht trekt?

PS: Makkelijker bloggen? Dan is het e-boek Blogideeen, boeien & bouwen; 9 artikel-templates (incl. schrijftips) voor zakelijk bloggers iets jou. Het boek geeft antwoord op de vraag: Waarover kan ik bloggen (als ik weinig tijd heb)? En geeft per template antwoord op de vragen:

  • Hoe kom ik aan materiaal?
  • Hoe bouw ik mijn artikel op?
  • Hoe houd ik mijn lezers geboeid.Marlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; (e)Boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers. Coach-trainer van Schrijf in 5 BOEK! stappen je business boek, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen

Wat vind jij?