Vijf november wordt het boek ‘Laat jezelf zien; tips voor puur ondernemen’ van Judith Webber gelanceerd. Haar boek, maar ook haar blog, gaat over 7 thema’s waarmee je als ondernemer JOUW verhaal vormgeeft zodat je klanten weten wie je bent en wat je voor hen kan betekenen.
In april van dit jaar vroeg Judith op Twitter om input voor haar boek (GOED voor de promotie van je boek: degenen die input geven zullen zeker het boek kopen en er iets over schrijven op social media).
Judith vroeg of je jouw visie kon geven op haar 7 thema’s. Ik ben er trots op dat een citaat van mij over het thema groei is opgenomen in het boek.
Omdat het deze maand Non-fictie schrijven november is (#NOFINO) heb ik de 7 thema’s van “Laat jezelf zien” toegepast op non-fictie schrijvers.
De citaten zijn allemaal van Judith, ik heb ze als bloempjes uit haar blogartikelen geplukt.
Hartsmotief
“Je kunt een stap dichterbij jouw hartsmotief komen door jezelf eens de vraag te stellen wat jou al je hele leven (van kinds af aan dus) intrigeert.”
Waarom schrijf je wat je schrijft? Welk onderwerp houd je zo bezig dat je daar graag een boek over wilt schrijven?
Richting
“Je komt steeds sneller terug op je pad als je eenmaal weet waar die heen leidt.”
Je moet van te voren weten waar je met je boek heen wilt. Welke boodschap wil je overbrengen en welke resultaten en voordelen biedt jouw boek de lezer? Als je dit weet en je ziet door de bomen het bos niet meer of je weet niet meer wat je moet schrijven, denk dan aan je boodschap. Terugkeren op het rechte pad wordt dan makkelijker.
Focus
“Het gevoel van focus dat ik bedoel moet wat mij betreft uit je tenen komen, alleen dan hou je het vol namelijk, sterker nog dan gaat het moeiteloos om te focussen.”
Als je alleen maar schrijft om bekend te worden of om je expertise ten toon te spreiden, dan kan het schrijven een moeizame bezigheid worden en zal je verhaal niet van de bladzijden afspetteren.
Schrijf je uit passie met je onderwerp of het willen helpen van je lezer, dan wordt schrijven leuk (of een feestje). En is de kans groter dat je enthousiasme tussen de regels door straalt.
Openen
“Gooi je remmen los: durf jezelf te laten zien, uit waar je voor staat, uit wat je drijft, uit je gevoel!”
Non-fictie boeken zijn vaak saai zonder persoonlijke verhalen of anekdotes. Je lezers vinden het leuk; geruststellend of troostend om zichzelf (of een ander) te herkennen in de persoonlijke verhalen. Als je onderwerp zich ervoor leent, neem dan ook een persoonlijk verhaal van jezelf op. Waar je je persoonlijke verhaal in ieder geval kwijt kunt, is in de inleiding waarom je je boek geschreven hebt. Maar ook jouw mening en gevoel laten zien wie je bent.
Vergeet niet dat je jezelf als schrijver ook kunt ‘openen’ door te bloggen en gebruik te maken van de social media (Twitter; LinkedIn; Facebook etc).
Magneetwerking
“Zorg dat je je verhaal op orde hebt; waarom jij doet wat je doet (vanuit je hart dus) en daarmee leg je contact. Met dit verhaal zul je magneetwerking gaan creëren richting jouw droomklanten.”
Je trekt vanzelf je ideale lezer aan als je met passie of plezier over je onderwerp schrijft; een duidelijke boodschap hebt; je lezers resultaten en voordelen biedt en als je jezelf laat zien als mens van vlees en bloed.
En het voordeel van ideale lezers is dat zij zorgen voor mond-tot-mond reclame.
Flow
“Je geeft … het beste van jezelf aan mensen met wie je klikt, [met wie] je in flow terecht komt, van wie je energie krijgt.”
Hoe meer jij en je onderwerp klikken, hoe groter de kans dat jij je in je verhaal kunt verliezen en dus in een schrijfflow komt.
Groei
Schrijf je successen (inclusief afgeronde taken en ondernomen stappen) op! Het ZIEN van je successen en/of vorderingen stimuleert je om door te blijven gaan. (Mijn citaat opgenomen in “Laat jezelf zien”).
Daar wil ik verder nog aan toevoegen dat je van het schrijven van een boek sowieso groeit:
- Je groeit als mens. Voor het schrijven van je boek heb je een beroep moeten doen op je motiviatie; doorzettingsvermogen; timemanagement vaardigheden; assertiviteit (nee zeggen); probleemoplossend vermogen; flexibiliteit; stressbestendigheid; besluitvaardigheid en zelfvertrouwen.
- Je groeit als deskundige of expert. Je weet nu meer van je onderwerp af dan voordat je aan je boek begon en als dat niet zo is, dan heb je het in ieder geval allemaal beter op een rijtje. Ook beschouwen mensen je eerder als een expert als je een boek hebt geschreven.
- Je groeit als ondernemer. Mensen doen sneller zaken met je als ze je als expert zien. Een boek genereert dus altijd business en dit geldt zeker als de inhoud van je boek en de inhoud van je werk met elkaar samenhangen.
- Je groeit als schrijver. Schrijven is een vaardigheid en hoe meer je het doet, hoe beter je het kunt en hoe makkelijker het wordt.
Kortom laat jezelf inspireren door de 7 thema’s van ‘Laat jezelf zien’. Het is ook een leuk boek om cadeau te geven met Sinterklaas en Kerstmis (Dat is altijd een voordeel als je boek in november uitkomt; vlak voor de feestmaand. Je lift dan automatisch mee op de tijdelijke extra koopwoede).
Gerelateerde artikelen
De 6 kenmerken van een PASSIE ondernemer
Personal brand in 4 MERK stappen
Marlies van der Meer helpt zelfstandig ondernemersen/of Non-fictie schrijvers om door de bomen hun UNIEKE bos te zien zodat ze met passie aan de slag kunnen. Zij is gespecialiseerd in Personal Branding en Positioneren als expert d.w.v. Social media, Bloggen, Informatie-producten maken en Non-fictie schrijven.
Dag Marlies,
Je blogartikel is zeer bruikbaar voor schrijvers!
Ik heb het ter harte genomen! Letterlijk zelfs. Op basis van de thema’s in jouw blogartikel ben ik gekomen tot de huidige opzet van mijn boek.
Dank je wel voor het toepasselijk vertalen en delen,
Jonaske
Hoi Jonaske, dit zijn nu de complimenten waardoor ik bloggen zo voldoening gevend vindt. Ik heb je compliment ook doorgespeeld aan Judith en die vond het erg leuk om te horen.
Groetjes marlies
Deze (deel-)zin moest ik drie keer lezen voor ik hem begreep:
“Schrijf je omdat je onderwerp en je lezer willen helpen met je onderwerp je passies zijn, ”
Succes met het boek!
Hai Wilma, dank je. Ik vond het zelf geen mooie zin, maar ik kon er (op dat moment) niets anders van maken. Nu ik deze zin zo uit de context lees, zie ik opeens dat je er ook over kunt struikelen. Het struikelprobleem is opgelost als ik er dit van maak:
“Schrijf je uit passie met je onderwerp of het willen helpen van je lezer, ”
Pingback: Hoe schrijf je een non-fictie boekreview voor je blog? « Meer Advies Coaching
Pingback: 14 essentiele stappen bij het schrijven van een succesvol non-fictie boek « Meer Advies Coaching