De Amerikaanse marketing experts hebben hun mond vol van de ‘Know-Like-Trust factor. Je moet aan alle 3 voorwaarden voldoen wil de potentiele klant zo ver gaan dat hij inderdaad ‘iets’ van je koopt en daarmee een klant van je wordt.
Vooral de Trust factor is hierbij belangrijk; uiteindelijk moeten de potentiele klanten jou vertrouwen en/of vertrouwen hebben in de kwaliteit van jouw aanbod alvorens ze overgaan tot kopen.
Wat kun je allemaal doen om het vertrouwen van je potentiele klanten te winnen? Volg de onderstaande 4 stappen.
Anderen de kwaliteiten van je dienstverlening laten bewijzen
Laat anderen bewijzen dat jouw aanbod ook echt waardevol is; dat het de oplossing of het antwoord zal brengen waar jouw potentiele klanten naar op zoek zijn.
En laat anderen bewijzen dat jij echt de aangewezen persoon bent om de dienst en/of het informatieproduct te leveren omdat jij de deskundige; expert en/of persoon met relevante ervaring bent.
Hoe laat je anderen jouw kwaliteiten bewijzen?
Complimenten van anderen in je marketingboodschappen (site; blog; ezine etc.) gebruiken. Denk aan citaten van deelnemers die je workshop hebben bezocht en/of van coachees die blij zijn met je begeleiding. Maar citeer ook wat andere websites/blogs; nieuwsbrieven; social media; kranten; tijdschriften; radio- en/of t.v.-programma’s over jou; je deskundigheid en/of de kwaliteit van je werk zeggen.
Het is natuurlijk mooi als het medium en/of de geciteerde persoon zelf goed bekend staat en/of relevant is voor jouw vakgebied.
Als je geen toestemming hebt (gevraagd) om iemands naam te gebruiken dan kun je dit oplossen door in ieder geval beroep/functie; soort bedrijf en plaatsnaam te gebruiken.
Media-pagina op je site/blog aanmaken. Op deze pagina plaats je kopieen; downloadbare mp3 of pdf en/of links naar interviews met jou en/of recensies/reviews over jouw diensten/produkten.
Profielpagina op je site/blog eventueel aanvullen door de volgende zaken te noemen: (soort) opdrachten/projecten die je hebt uitgevoerd; de opdrachtgevers waar je voor gewerkt hebt en nog werkt; evt. samenwerkingspartners; lidmaatschappen van beroeps- en/of brancheverenigingen; keurmerken die je mag voeren en evt. prijzen die je gewonnen hebt en/of nominaties.
Noem ook hier, bij voorkeur, je opdrachtgevers en samenwerkingspartners bij naam.
Je ‘populariteit’ in cijfers uitdrukken. De gedachte is: als veel mensen jouw diensten en/of informatie gebruiken en/of je artikelen lezen, dan zullen ze wel goed zijn.
Je kunt dit doen door (daar waar het relevant is) te vermelden hoeveel mensen je workshop hebben bezocht; hoeveel mensen zich hebben aangemeld voor je teleseminar; hoeveel mensen op je nieuwsbrief zijn geabonneerd; welke blogartikelen het meest gelezen zijn (inc. aantallen) en op welke positie je boek staat in de top-zoveel van die-en-die (online)boekwinkel.
Gratis laten proeven van je dienstverlening en/of producten
Je kunt je potentiele klanten ook op een directe manier bewijzen dat jouw aanbod waardevol is en dat jij de aangewezen persoon voor hen bent. Dit komt er vooral op neer dat je potentiele klanten gratis van je diensten; producten en/of kennis laat proeven.
Op welke manieren kun je klanten gratis laten proeven?
Gratis informatieproducten (nieuwsbrieven; artikelen; e-cursussen; teleseminars en workshops) zijn hiervoor uiterst geschikt. De kwaliteit van deze gratis informatieproducten moet net zo goed zijn als van je betaalde producten, want je doel is: bewijzen dat je kwaliteit biedt.
Gratis (en vrijblijvend) kennismakingsgesprek annex advies-; coachinggesprek aanbieden.
Actieve bijdrage leveren in de Social Media waarbij je tips; informatie en/of adviezen biedt en/of reageert op vragen en/of artikelen van anderen.
Bereikbaar of benaderbaar zijn
Potentiele klanten vertrouwen je sneller als ze het idee hebben dat je een echt bestaand persoon bent waarmee ze makkelijk in contact kunnen komen; zeker als ze klachten en/of dringende vragen hebben. Alleen een postbusnummer of een website waarvan niet duidelijk is van welk bedrijf het is en/of welke personen er achter het bedrijf zitten, geeft weinig vertrouwen.
Hoe geef je klanten het idee dat je bereikbaar bent?
Contactgegevens duidelijk vermelden zoals adres; telefoonnumer; e-mail adres; kantoortijden en route-aanwijzingen. Op je website is het raadzaam om onderaan iedere pagina te vermelden hoe klanten in contact met je kunnen komen (een e-mail knop kan al genoeg zijn).
Je KvK inschrijving duidelijk vermelden op je site/blog; nieuwsbrief en onderaan je e-mail afsluiting.
Social-media contactgegevens noemen: bijv. Twitter-adres; LinkedIn-link; Hello! (KvK) etc.
Foto‘s of filmpjes van jezelf gebruiken in je marketingboodschappen. Dit geeft mensen het vertrouwen dat je een bestaand persoon bent en dat ze met een mens te maken hebben (en niet met een of ander geautomatiseerd systeem; ook al is dit misschien wel het geval.)
Klantenservice/ nadere informatie: Duidelijk aangeven waar en bij wie ze moeten zijn als ze vragen hebben over bepaalde diensten; informatieproducten en/of je bedrijf.
Risico’s voor de potentiele klant minimaliseren
Als klanten je nog niet kennen dan kunnen ze bang zijn dat ze geen waar voor hun geld krijgen; een kat in de zak krijgen en/of ronduit opgelicht worden. Ook kunnen ze zich zorgen maken wat er allemaal met hun gegevens zal gebeuren. Daarom is het goed om je (potentiele) klanten gerust te stellen op een aantal zaken en ze garanties te geven. Dat geeft ze vertrouwen.
Hoe minimaliseer je de risico’s voor je klanten?
Anti-spam beleid: hun e-mail adres is veilig bij jou en je zult die nooit aan anderen verstrekken.
Privacy waarborgen. Vaak betreft dit de gegevens die je klanten hebben moeten invullen bij een bestelling. Dit geldt ook voor het bestellen/aanvragen van gratis producten en/of informatie.
Duidelijk maken dat ze online op een veilige manier kunnen betalen met hun bankpas of creditkaart.
Duidelijk maken dat ze zonder verplichtingen je (informatie)product kunnen proberen en hun geld terugkrijgen als ze niet tevreden zijn en/of als het niets voor hen blijkt te zijn.
Aanbieden dat ze hun geld terugkrijgen als ze niet tevreden zijn (deze variant is iets minder uitnodigend dan de vorige met de tekst ‘zonder verplichtingen’).
Klantenservice en klachtenprocedure: Duidelijk aangeven waar en bij wie ze moeten zijn als ze vragen en/of klachten hebben nadat ze iets hebben aangeschaft.
Samengevat
Je wint het vertrouwen van je (potentiele) klanten door:
Bereikbaar (benaderbaar) te zijn
Risico’s te minimaliseren
Anderen je kwaliteiten te laten bewijzen
Gratis van je diensten/producten te laten proeven.
Makkelijk te onthouden met: BRAG; op zijn Engels uit te spreken, want het betekent: opscheppen over jezelf!
Succes en ik ben benieuwd of jij nog BRAG tips hebt! Deel ze hieronder met ons.
Marlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; Non-fictie boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er en diverse e-boeken
Hi Marlies,
Super interessant artikel! Makkelijk te onthouden ook : BRAG ! :-)
Charlotte
Hi Charlotte, fijn dat je het interessant vindt. En is jouw BRAG al optimaal :)?
Hi Marlies,
Wat weer een goed en zeer praktisch artikel! Fijn zo nog eens alles op een rijtje te hebben wat je kunt doen om je klanten vertrouwen te geven in je expertise, je betrouwbaarheid en in wie je bent.
Een aantal dingen doe ik al, maar nog niet alles. Ik ga daar nog verder mee bezig ook.
Ik wil het artikel wel bewaren (bijv. als PDF) om het bij de hand te hebben als ik er mee bezig ga.
Ben nu even druk met een ander programma, ook op dit gebied en wil niet alles door elkaar gaan doen. Heb jij een PDFje hiervan of zal ik het gewoon kopiëren en plakken?
Hartelijke groet,
Jalada
Hallo Jalada,
Doet me goed dat je het artikel ook wilt bewaren :) Ik wil je natuurlijk altijd een pdf-je sturen, maar je kan ook heel makkelijk zelf een (gratis) pdf maken van een internet artikel (of Word- of Excel document).
Je download een gratis pdf-maker. Met deze ben ik zelf erg tevreden: http://www.primopdf.com/index.aspx
(De gratis versie downloaden, die is uitgebreid genoeg.)
Daarna ga je naar mijn artikel en kies je de optie printen in je brower. En dan selecteer je primo-pdf. De rest wijst zich vanzelf.
Maar als je dit onhandig vindt, mail of twitter me even: en ik stuur je een pdf van dit artikel.
Groeten! Marlies
Reacties via Twitter