Zo verzuip je niet in een lees- en luisterachterstand


Als zelfstandig ondernemer lees je niet alleen over je eigen vakgebied, maar ook over het ondernemerschap (vooral marketing en timemanagement).
Je bent dus geabonneerd op meerdere ezines en blogs. Je slaat interessante blog- of webartikelen op die je aanbevolen worden door andere Twitteraars en LinkedIn groepsleden. Je houdt zelf een aantal sites en blogs bij. En op zijn tijd Google je nog. En last but not least: je downloadt de nodige (gratis) e-boeken; teleseminars en webseminars en je geeft je op voor een aantal (gratis) e- of online cursussen.

HELLUP. Help, hoe krijg je dat allemaal gelezen en/of geluisterd? De meeste tips over ‘information overload’ gaan vooral over hoe je je email inbox weer onder controle krijgt. Maar ik wil mijn hele computer (en smartphone en tablet) onder controle krijgen, zodat ik zelf kan bepalen wanneer ik wat lees, luister of kijk.

Mijn oplossing om niet te verzuipen in lees- en luisterachterstand is heel simpel. Denk in categorieën en onderwerpen en vertaal dat naar hoofdmappen en submappen. En pas dit systeem  (qua benaming van je mappen) consequent toe op je:

 • Emails (meestal ezines)
 • Favorieten/ ‘bookmarks’ (blogs; sites; sites met webinars en/of onlinecurssen)
 • Mp3’s (meestal je teleseminars)
 • Tekstdocumenten (bijv. Word)
 • PDF’s (meestal je eboeken)


Een voorbeeld:

In mijn Email heb ik een hoofdmap met informatie over ZZP Marketing. Deze hoofdmap bevat submappen zoals: Niche; Branding; Social Media etc.

In mijn internet Bookmarks heb ik ook een hoofdmap ZZP Marketing aangemaakt en op dezelfde wijze onderverdeeld als mijn email: Nice; Branding; Social Media etc.

Mijn Worddocumenten hebben dezelfde mappenverdeling en map-namen als mijn emails en bookmarks. 


Doordat ik alles overzichtelijk heb opgeslagen, bepaal ik zelf wanneer ik iets over een bepaald onderwerp wil weten
(bijv. voor een blogartikel) en weet ik dat ik het makkelijk kan vinden.

Ik zie al mijn opgeslagen informatie dus niet als lees- of luisterachterstand, maar als een bibliotheek waar ik mijn informatie makkelijk kan vinden. 

Het enige nadeel wat ik zelf kan bedenken van dit systeem is dat je je informatie (bijv. Ezines; gedownloade e-boeken of mp3’s en weblinks) regelmatig in de juiste ONDERWERPmappen moet opslaan. En niet bijvoorbeeld in een mapje met de naam van de Schrijver of Blogger want de kans is groot dat ze over verschillende onderwerpen schrijven.

Als je eenmaal je hoofdmappen en je submappen hebt aangemaakt, is het een fluitje van een cent om je eigen bibliotheek aan te leggen en vaarwel te zeggen tegen het gevoel van lees- of luisterachterstand!Marlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; Non-fictie boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er en diverse e-boeken


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers. Coach-trainer van Schrijf in 5 BOEK! stappen je business boek, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen

Wat vind jij?

9 gedachten over “Zo verzuip je niet in een lees- en luisterachterstand

  • meeradvies Bericht auteur

   Mijn eerste reactie: grapjas. Mijn serieuze antwoord: timemanagement mapje. Mijn antwoord voor speciale mensen (waar uitzonderingen op de regels voor gelden): mapje MeerAdviesBlog :)

 • Henk

  Marlies, als ik het nu goed lees heb jij een deel van je informatie mooi georganiseerd in je mailbox staan, een deel op je harde schijf van je computer en een deel “in the cloud”? Dus de informatie is verspreid over meerdere locaties en het kan zoeken worden naar het “juiste mapje”.

  Is evernote niet een goeie optie voor het door jouw aangestipte probleem ? Je kunt hier al je informatie in opslaan (mail, artikelen enz enz). Verder kun je meerdere tags aan een artikel, mail enz hangen zodat je het later makkelijk terug kunt vinden. Heb zelf nog niet veel ervaring met evernote maar volgens mij sluit dit wel erg goed bij jouw verhaal.
  Met vriendelijke groet,
  Henk

  • meeradvies Bericht auteur

   Hoi Henk
   Voor mij voelt het niet als zoeken naar het juiste mapje, want ik weet precies waar ik mijn info kan vinden. Bijv. ik wil een blogartikel over ‘hoe bepaal je je Niche’ schrijven.
   Dan ga ik meteen naar mijn Worddocumenten map Niche met e-boeken over niches. Lees de info. –>
   Dan ga ik naar mijn mail; open meteen het mapje Niche. Lees de mails –>
   Naar mijn favorieten; meteen naar mapje Niche en kijk welke blogartikelen ik heb opgeslagen.

   Niks zoekwerk. En favorieten en mail worden ook op de harde schijf bewaard en gebackupt. Overigens als ik een blogartikel erg interessant vind en bang ben dat het uit de lucht gehaald wordt voordat ik het gelezen heb, maak ik er een pdf van.

   Evernote kan wat zijn, maar het idee dat ik tags aan alles moet hangen, lijkt mij weer extra werk. Maar voor anderen kan dit weer een ideale manier zijn. Dus dank je voor de tip!

 • Femke Hogema

  Hoi Marlies,

  Mooie tip! dank!
  Ik ga het direct (vanaf nu) implementeren.
  En om mijzelf niet op te zadelen met een extra megaklus op mijn agenda, ik doe dat niet met terugwerkende kracht, maar met directe ingang.
  Mocht ik me een dezer maanden eens gaan vervelen, dan kan ik altijd nog met terugwerkende kracht mijn bibliotheek bijwerken.

  groet Femke

  • meeradvies Bericht auteur

   Hai Femke,

   Goed idee om het vanaf nu toe te passen en de terugwerkende kracht alleen te doen als je tijd over hebt. Je zult vanzelf zien dat als je NU een oud/bestaand bestand opnieuw gebruikt dat je het daarna natuurlijk wel meteen goed opslaat. Zo werk je al spelenderwijs alles de goede mappen in.
   Succes ermee!