4 manieren om heel snel nieuwe content te maken


Het maken van informatieproducten is de manier om extra inkomen te genereren en om je bedrijf te promoten. De meeste zelfstandige ondernemers zien echter op tegen het maken van een informatieproduct (bijv. artikel; e-book of teleseminar) omdat ze denken dat dit teveel tijd en moeite kost.

Er zijn twee manieren waarop je eenvoudig aan content (materiaal) voor je informatieproducten kunt komen:

  • Je eigen bestaande content (in woord; beeld en/of geluid) hergebruiken. Daarover heb ik vorige week een artikel geschreven op mijn eigen blog; zie de link naar mijn blog onderaan dit artikel
  • Nieuwe content maken. Daar gaat het in dit artikel over. Ik ga hier vooral in op de manieren hoe je dit snel en/of gemakkelijk kan doen.

4 manieren om met weinig moeite nieuwe content te genereren

1 Laat je lezers of je klanten vragen stellen

Vraag je lezers of klanten welke vragen met betrekking tot een specifiek onderwerp ze graag beantwoord willen zien. Kies een onderwerp uit waar je zelf al veel over weet.
Bijvoorbeeld: “Welke 3 vragen rondom het maken van informatieproducten zou jij graag beantwoord zien?

Je kunt je lezers of klanten op verschillende manieren benaderen met je verzoek: via e-mail; je nieuwsbrief; je blog;Twitter en via verschillende LinkedIn groepen.

Vervolgens ga je natuurlijk aan de slag om deze vragen kort maar krachtig te beantwoorden. Je kunt er dan een (serie) blog of nieuwsbrief artikelen van maken; een e-boekje of een teleseminar.

2 Laat je lezers of klanten zelf content aanleveren

Wat is er handiger dan je lezers of klanten te vragen zelf een bijdrage te leveren aan je artikel; (E-)boek of teleseminar?

Zo kwam ik onlangs de oproep van Bernold Gunster tegen. Hij is bekend van de Ja Maar® denktechniek en vraagt zijn lezers op zijn site om input voor zijn nieuwe boek. Hij is op zoek naar:
intrigerende, fascinerende, humoristische anekdotes over hoe je op een ja-en-manier om kan gaan met lastige, vervelende en moeilijke mensen.”
Op deze manier kan Bernold zijn eigen ‘verhaal’ mooi aanvullen met praktische voorbeelden; anekdotes en wellicht ook tips van zijn lezers.

Je kunt je lezers of klanten ook hier weer via e-mail; je nieuwsbrief; je blog; Twitter en LinkedIn benaderen.

3 Interview een deskundige of expert

Wat is DE manier hoe journalisten aan verse content komen? Juist, door mensen te interviewen. Benader dus een deskundige of expert voor een interview over een onderwerp dat jouw lezers of klanten interessant zullen vinden en dat tevens relevant is voor jouw dienstverlening.

Je kunt deze deskundige over zijn methodes/werkwijzen interviewen, maar je kunt ook gerichte vragen stellen over een specifiek onderwerp. Met het oog op je publiek is het verstandig als je in ieder geval naar een paar tips; adviezen of oefeningen en opdrachten vraagt die je lezers ‘direct’ kunnen gebruiken dan wel toepassen.

Je kunt de deskundige ‘in real life’ interviewen of via de telefoon of e-mail. Vervolgens kun je het interview verwerken tot een artikel of een onderdeel van je (E-)boek. Met een telefoon- of real-life-interview kun je er ook voor kiezen om deze te laten opnemen (met toestemming) en te verspreiden als mp3 of video. Tenslotte kun je van het letterlijke gesprek nog een transcriptie (laten) maken en dit (als pdf) vanaf je site laten downloaden.

Hoe meer deskundigen je over een bepaald onderwerp weet te interviewen, hoe meer materiaal je hebt om er een echt (E-)boek van te maken of een teleseminar-serie. Voor een (E-)boek kan het handig zijn als je het voor elkaar krijgt om de experts via e-mail te interviewen omdat je dan hun teksten min of meer kant-en-klaar hebt.

4 Maak een top-zoveel lijst of checklist

Een lijst met top tien tips over een specifiek onderwerp waar je veel over weet, is zo te schrijven. Denk hierbij vooral aan tips die erop gericht zijn om ‘iets’ beter, sneller, makkelijker, efficiënter en/of goedkoper te doen.

Ook checklists zijn relatief snel geschreven. Voorbeelden, die ik ter plekke bedenk, zijn:

‘De top 10 manieren om je boek via internet onder de aandacht te brengen’
‘Checklist voor het houden van een succesvol teleseminar’

Als je een checklist maakt, is het handig als je voor ieder item een hokje plaatst zodat je lezers deze later kunnen afvinken. Indien van toepassing kun je achter ieder item ook een of meerdere kolommen voegen, waar je lezers bijv. hun deadline kunnen invullen en de persoon die verantwoordelijk is voor het desbetreffende item. Op deze manier dient de checklist tevens als een planningslijst.

Als je meerdere checklists over een bepaald onderwerp weet te maken, kun je ze bundelen en als e-(werk)book verkopen of weggeven. Bijvoorbeeld ‘Jouw Social Media marketingcampagne in 10 checklisten’ met aparte checklisten voor ieder campagneonderdeel en voor ieder apart account zoals Twitter; LinkedIn; Hello!; Facebook etc.

Hopelijk heb je nu voldoende inspiratie gekregen om aan de slag te gaan!

Gerelateerde artikelen:

Snel informatieproducten maken? Hergebruik je eigen content op verschillende manieren!

Lijst met informatieproduct onderwerpen waar altijd vraag naar is

Deel dit artikel

Marlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; (e)Boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers. Coach-trainer van Schrijf in 5 BOEK! stappen je business boek, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen

Wat vind jij?

8 gedachten over “4 manieren om heel snel nieuwe content te maken