Een van mijn motto’s is “waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?” Vandaar dat ik graag ‘alles’ wat ik al gemaakt (geschreven of gezegd) heb, nog een keer wil gebruiken.
Ooit heb ik een Handleiding geschreven voor het afnemen van Loopbaan Assessments die grotendeels gebaseerd was op mails aan mijn nieuwe team waarin ik uitlegde hoe je een assessment moest samenstellen, afnemen, interpreteren en rapporteren.
Nu kom ik erachter dat deze werkwijze al bestaat: “Recycle your content” of “Repurpose your content”.
Om te voorkomen dat je steeds opnieuw je eigen wiel gaat uitvinden, breng ik je graag op ideeen hoe je je eigen materiaal (of content zoals het, in dit geval, in het Engels heet) opnieuw kunt gebruiken en hoe je er op een gemakkelijke manier informatieproducten van kan maken.
Informatieproducten zijn o.a.: (E-)boeken; audio-boeken; werkboeken; blogs; (E-)nieuwsbrieven; tele- of webseminars; lezingen/presentaties; (E-)cursussen; workshops en trainingen.
Waar het hier om draait, is op zoek te gaan naar al je content (woord, geluid, beeld) die informatie biedt over de diensten die je aanbiedt of wilt gaan aanbieden.
Ik heb ervoor gekozen om een opsomming te maken, zodat je die eventueel kunt (kopieren) en printen als een soort checklist
Eigen content die nog niet eerder in vorm van informatieproduct is verschenen
- Artikelen op blogs en sites van jezelf of anderen
- Artikelen in: Nieuwsbrieven; Tijdschriften; Bedrijfsbladen etc.; Kranten. Denk hier zowel on- als offline
- Handleidingen van trainingen of how-to handleidingen
- Rapporten over specifiek onderwerpen/problemen; Case-studies
- E-mails waarin je vragen beantwoord; uitlegt hoe iets werkt; adviezen en /of tips geeft.
- Reacties op andermans Blog; Site; Tweets; Facebook; Discussies in Groups en Forums
Sheets of handouts van presentaties - Interviews die je in de online (sociale) & offline media hebt gegeven
- Resultaten van Onderzoeksn; Peilingen en Polls
- Bruikbare stukken tekst uit je marketingboodschappen, zoals Brochures; Folders en Advertenties
Eigen content die al in de vorm van informatieproduct is verschenen
- (E-)boeken
- Audioboeken
- Werkboeken behorende bij training of (E-)cursus
- Tele- of webseminars
- Lezingen of presentaties
- Trainingen; workshops of (E-)cursussen
Praktische tips om snel informatieproducten te maken
Input voor je blogartikelen vind je bijvoorbeeld in je oude emails waarin je veel gestelde vragen hebt beantwoord of in je cursus-; workshop- en trainingmaterialen; lezingen en je reacties op andere blogs en forums waar je handige tips en/of inzichten met anderen gedeeld hebt.
Meerdere artikelen laten zich gemakkelijk tot een (E-)boek omtoveren als je ze aanvult met: voorbeelden; verhalen; anekdotes; citaten; tips; stap-voor-stap uitleg en vragen & opdrachten aan lezers.
Laat je (E-)boek voorlezen of doe dit zelf en neem het ondertussen op als een mp3. Zo maak je een audio-boek die je lezers/ klanten kunnen downloaden.
Een audioboek kun je vervolgens weer omvormen tot een teleseminar of teleclass.
Bij je (E-)boek kun je met weinig moeite een werkboek maken als je extra vragen; opdrachten; oefeningen en actie-stappen maakt waarmee jouw lezer alle informatie beter kunnen toepassen.
Op dezelfde manier kun je ook bij een teleseminar; workshop of e-cursus een werkboek maken.
Een E-cursus is zo ontwikkeld als je al een (E-)boek geschreven hebt of al een workshop/cursus/training gegeven hebt. Ieder hoofdstuk of ieder cursus- of trainingsonderdeel wordt dan een aparte (samengevatte) les. Vervolgens vul je de lessen aan met vragen; opdrachten; oefeningen; actie-stappen voor je lezers.
Met weinig of geen aanpassingen maak je een teleseminar of webseminar als je je lezing; spreekbeurt of bijvoorbeeld workshop laat opnemen (geluid of video). Kies er dan vervolgens voor om alleen die gedeeltes te gebruiken die het meest informatief en/of duidelijk zijn.
Een andere manier om met weinig moeite een tele- of webseminar te maken, is om je te laten interviewen over je werkwijzes/methodes; gedachtengoed en/of boek.
Als je van je teleseminar of lezing een transcriptie laat maken, dan kun je die, al dan niet gratis, verspreiden als een E-boek.
Voorafgaand aan een teleseminar kun je ook een werkboekje maken dat dan als een soort aantekeningenboekje dient. Als je bijvoorbeeld de 5 stappen behandelt om gelukkig te worden, dan zien je luisteraars in hun boekje: “De 5 stappen om gelukkig te worden” met daaronder ruimte om die 5 stappen op te schrijven.
Een thuisstudie cursus is zo samengesteld als je een E-cursus; enkele relevante teleseminars en artikelen plus een werkboek als een pakket(je )aanbiedt.
En al deze bovenstaande informatieproducten bieden weer prima input voor een boek.
Tenslotte kun je van enkele hoofdstukken van je boek zonder aanpassingen een (gratis) E-boek maken. Het is dan wel verstandig om een aangepaste inleiding te schrijven.
Bewaar voortaan alles wat je zegt en schrijft
Ik neem aan dat je voortaan met andere ogen zult kijken naar alles wat je voor je werk schrijft en naar alles wat je zegt in presentaties; seminars; cursussen; workshops; trainingen en interviews.
Als je je aanleert om al je eigen content in logische categorieen en/of onderwerpen op te bergen, dan wordt het vanaf nu veel gemakkelijker om nieuwe informatieproducten te maken.
En wat ik nog helemaal niet vermeld heb: informatieproducten zorgen natuurlijk voor extra inkomen en dragen bij aan je expert of specialisten status. Aan het werk dus! (geldt ook voor mezelf)
Ps: heb je nog een tip hoe je snel een informatieproduct kunt maken, deel hem dan met ons!
Gerelateerde artikelen
Hoe kom je snel aan content? 4 manieren om in korte tijd nieuwe content te maken
Hoeveel informatie kun je gratis weggeven zonder inkomsten te verliezen?
Marlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; (e)Boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er
Reacties via Twitter
Marlies, wat een super goed artikel! Ik heb het alleen nog maar gescand, want het is nu al te laat om het aandachtig te lezen, maar ga het zeker helemaal grondig lezen, opslaan om te kunnen herlezen en gebruiken!
Heel erg bedankt!
Jalada
Ja Marlies, je hebt een heel goed artikel geschreven met waardevolle tips. Met die tips breng je mij op ideeën. Dank je wel!
Met jouw tips in de hand, ga ik mijn content recyclen!
Goeie tips en vooral: goed dat je ze wilt delen!
Voor zover van toepassing op mijn tekstbureau ga ik er zeker wat mee doen.
Als ik er nog iets aan kan toevoegen, weet ik je te vinden.
Pingback: Email Marketing Blog » Blog Archive » Gastblog: 5 manieren om met weinig moeite nieuwe informatieproducten te maken
Ideeen via Twitter
Pingback: Writer’s block bij bloggers voorkomen en genezen | Elja Daae Marketingadvies
Hallo, ik wil even aanhaken op je goede artikel.
Als je dan je content gerecycled hebt dan heb je natuurlijk nog wel wat aandacht nodig voor je e-boek. Al is het maar om gevonden te worden in de internetbrei van e-boeken.
Ik ben sinds kort gestart met een website om eboeken te promoten. Hier kun je je e-boeken onder de aandacht brengen van een breed publiek. Als je interesse hebt kunt je kijken op http://promootjeeboek.nl.
René
P.s. als je lid bent van de LinkedIn discussiegroep E-boek NL is de promotie zelfs gratis.
Hee Rene,
dank je voor de links! Ik kende ze nog niet. Ga er zeker kijken en ze doorgeven aan anderen!
Bedankt,
Marlies
Nog even een aanvulling op mijn vorige opmerking. Promotie van je eboeken is gratis voor iedereen. Ook voor mensen die nog geen lid zijn van de LinkedIn discussiegroep.
Bedankt,
René
Ha Rene,
Ik ga het heel gauw eens allemaal bekijken. En dan laat ik hier even weten wat ik ervan vind. Maar sowieso is een gratis kans op promotie voor je eboeken altijd meegenomen!!
Schrijfgroeten,
Marlies
Pingback: Een ebook maken van je blog