aristoteles AIDA

Hoe zou Aristoteles een blogartikel schrijven?


Bij het opruimen van mijn zolder kwam ik mijn schoolspullen tegen. En al bladerend in mijn aantekeningen van Grieks en Argumentatieleer, realiseerde ik me dat je zelfs je oude schoolaantekeningen kunt recyclen tot een blogartikel. Ik ontdekte namelijk een makkelijke formule voor de opbouw van je blogartikelen in de bouwstenen waarmee Aristoteles zijn redevoeringen opbouwde.aristoteles AIDA

De Blogformule van Aristoteles

1 Exordium

De inleiding waarmee je de aandacht van de lezer trekt. Je kunt op meerdere manieren de aandacht van de lezer trekken. Wat altijd werkt, is om:

 • Iets provocerends of schokkends te zeggen
 • Een anekdote te vertellen (mensen zijn gek op verhalen)
 • Iets heel herkenbaars te schrijven zodat de lezer meteen denkt: ‘hee, dit gaat over mij!
 • Interessante statistieken of feiten geven

Eigenlijk begint het trekken van de aandacht al met een pakkende titel.

[Fictief blogartikel van een bezorgde ouder]
“Wil jij ook dat je kind weer met meer plezier naar school gaat?

Wist je dat 45% van de brugklassers op het gymnasium denkt dat Aristoteles een figuur uit Star Wars is?”

2 Narratio

Je vervolgt nu met de beschrijving van je probleem. Het moet natuurlijk wel een probleem zijn dat de lezer interesseert. En de lezer moet echt het idee krijgen dat je hem begrijpt en/of met hem meeleeft.

“Maar is het erg dat jongeren van nu hun klassieken niet meer kennen? Kunnen ze niet beter fatsoenlijk Nederlands leren schrijven, dan te zwoegen op vertalingen van oude Griekse filosofen? Zijn ze, met het oog op een latere loopbaan, niet meer geholpen als ze een goed artikel, rapport of pakkende brief leren schrijven? Etc.”

3 Argumentatio

Vervolgens geef je argumenten of het bewijs dat jij een oplossing hebt voor hun probleem. Dit bewijs leveren, doe je door:

 • Voorbeelden te geven waar de lezer zich in kan herkennen of mee kan verbinden (bijv. case studies of testimonials)
 • Een gedeelte van de oplossing te geven als een soort voorproefje. Dit zul je vooral doen in een how-to artikel

Je doel is om hier de lezer hongerig te maken naar jouw oplossing; de lezer krijgt behoefte aan jouw oplossing.

“Ik stel voor dat we Latijn als vak afschaffen en vervangen door schrijfvakken zoals roman schrijven; scenario schrijven; songteksten schrijven; journalistieke artikelen schrijven; bloggen en copywriting. Uit onderzoeken van de Universiteit van Bloggerania is namelijk gebleken dat….Etc.”

4 Peroratio

Nu komt je slot. Je geeft eerst een korte samenvatting en conclusie en eindigt dan met een oproep tot actie (dit kan ook een vraag zijn die je stelt aan je lezers).

“Als jij het ook zonde vindt dat je kind uren zit te zwoegen op stoffige klassiekers en zijn tijd beter kan besteden aan creatieve schrijfvakken waar hij later in zijn werk echt wat aan zal hebben en die hij bovendien met meer plezier zal volgen dan Latijn en Grieks, dan vraag ik je om morgenavond weer op mij te stemmen als vertegenwoordiger van de ouders voor de medezeggenschapsraad. Etc.”

Oude wijn in nieuw jasje

Deze oude wijn (de 4 stappen van Aristoteles) kwam mij overigens verrassend bekend voor. Niet omdat ik hem vroeger op school heb gedronken. Nee, deze wijn is ooit al eens in een nieuwere formule gegoten die veel bekender is geworden: de AIDA formule van copywriting.

Exordium (inleiding- aandacht trekken) =  A van Attention
Narratio (beschrijving van probleem – interesse wekken) =  I van Interest
Argumentatio (bewijs van oplossing- behoefte stimuleren) = D van Desire
Peroratio (slot- samenvatting; conclusie & oproep tot actie) = A van Action

Zo zie je maar Aristoteles is here to stay.
Marlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; (e)Boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers. Coach-trainer van Schrijf in 5 BOEK! stappen je business boek, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen

Wat vind jij?

4 gedachten over “Hoe zou Aristoteles een blogartikel schrijven?

 • Stan Lenssen

  Mooi artikel weer Marlies. En heel herkenbaar. Wist je dat ik de formule van Aristoteles vaak toepas, in een iets andere vorm dan AIDA:

  A – Attention (aandacht wekken)
  E – Empathy (probleem beschrijven en inleven in lezer)
  S – Solution (met oplossing komen)
  A – Action (call to action)

  Lijkt er sterk op niet?

  Werkt verfrissend dat je in jouw artikel weer eens laat zien hoe het kan. Het zijn de formules die in je hoofd gegrift moeten zijn. Iedere keer dat ze langskomen zetten ze zich wat beter vast. :-)

  • Marlies van der Meer Bericht auteur

   Ha Stan, het lijkt er niet sterk op .. het is gewoon hetzelfde! De E van empathie is alleen een slimmere woordkeuze, want mensen raken altijd in de war bij de I van de AIDA formule. Dit komt omdat zonder voorbeelden de I van interesse wekken teveel lijkt op de A van aandacht trekken. Ze husselen dan de A en I door elkaar. Maar met de E van empathie weten ze: ojaa ik moet het probleem zo beschrijven dat ik inspeel op de gevoelens van de lezer.

   Met Aristoteles; AIDA en ‘jouw’ AESA kom ik nu tot: API BOA (is het een api of een boa? Nee, een blogformule.)
   Aandacht
   Probleem Inlevend
   Bewijs Oplossing
   Actie