Welk gevoel zit er achter het excuus “Ooit op een dag als ik …”?


Stel jij een beter, fijner en/of gelukkiger leven ook uit door te zeggen: “Ooit op een dag als …”?
“… ik meer tijd heb, dan begin ik aan mijn boek.”
… de kinderen naar de middelbare school gaan, dan start ik mijn eigen bedrijf.”
“… mijn opleiding afgerond heb, dan verander ik van baan.”

Maar waarom zou je je geluk laten afhangen van iets anders dat eerst nog moet gebeuren of pas over een tijdje gebeurd of afgerond is? Je kunt je aandacht, energie en tijd beter richten op je geluk in het ‘hier en nu’.

Voordat je echter denkt dat dit weer een artikel is over het aanpakken van je uitstelgedrag ten aanzien van je dromen of doelen, zal ik je snel vertellen dat hier de gevoelens centraal staan die je hoopt te ervaren als je je droom eenmaal bereikt hebt en niet je droom zelf.  Bijvoorbeeld:

“Ik zal me pas echt gelukkig voelen als ik een leuke baan heb.”
“Ik zal me voldaan voelen als mijn coachingspraktijk goed loopt.”
“Ik zal weer rustig kunnen slapen als ik genoeg verdien.”

Als je bovenstaande voorbeelden goed bekijkt, zul je zien dat je niet alleen een bepaald resultaat (leuke baan; goed lopende praktijk of een bepaald inkomen) wilt bereiken, maar ook een bepaald gevoel wilt ervaren (geluk; voldoening of rust).

Als ik met foto-ogen door een stad loop, voel ik me blij

Wanneer je dus bezig bent om je droom of doel uit te stellen, vraag jezelf dan eens af  “Wat hoop ik eigenlijk te voelen wanneer ik mijn droom of doel echt bereikt heb?”
Het antwoord op deze vraag geeft je inzicht in waar je qua gevoel werkelijk naar op zoek bent. Meestal komt dit neer op een verlangen om je gelukkig; voldaan; geliefd; waardevol; bijzonder; zeker of veilig te voelen.

Als je eenmaal weet naar welk gevoel je op zoek bent, stel jezelf dan de vraag: “Wat kan ik nu, liefst iedere dag, doen om mij zo te voelen?” En doe dit dan ook! Deze acties mogen los staan van de acties die je onderneemt ten behoeve van je  droom of doel.

Net zoals je iedere dag actie zult moeten ondernemen om je dromen waar te kunnen maken, zul je  ook iedere dag iets moeten doen om ervoor te zorgen dat je de gevoelens kunt ervaren waarnaar je zo verlangt.


Dit artikel is gebaseerd op “Ontmakser de fantasie” uit het boek “Het beste jaar van je leven. Een stappenplan voor geluk.” van Debbie Ford. Ik vond de vraag ‘Hoe denk ik dat ik mij zal voelen als ik mijn doel heb bereikt?’ een echte eye-opener.

Marlies van der Meer; YOU Coach

Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers. Coach-trainer van Schrijf in 5 BOEK! stappen je business boek, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen

Wat vind jij?

5 gedachten over “Welk gevoel zit er achter het excuus “Ooit op een dag als ik …”?

 • Wendy Kapteijns

  Mooi omschreven. Eind vorig jaar ben ik met mijn baan gestopt om voor mezelf te beginnen. Als een gek ging ik aan de slag om opdrachten binnen te halen. Zonder echt te genieten van mijn vrijheid en onafhankelijkheid. Na 3 maanden realiseerde ik me dat ik mezelf gevangen hield in te hard proberen. Sinds deze week laat ik het wat meer los. Ik blijf zaaien maar meer met mate. En ineens komen de eerste bloempjes de grond uit. En het belangrijkste: hoera, ik geniet!!

 • Stan Lenssen

  Hallo Marlies,

  Wat een goede post! Je realiseren naar welk gevoel je op zoek bent. En er dagelijks aan werken om dat gevoel te ervaren. De juiste acties daarvoor ondernemen.

  Weet je, ik zie hier een parallel met het visualiseren van een doel dat je wilt bereiken. Al echt te ervaren en in te voelen hoe het is als je dat doel hebt bereikt. Je verplaatst de toekomst als het ware naar het heden. Je voelt nu al hoe het straks voelt. (Dat visualiseren doe je overigens om de juiste mindset te krijgen om dat doel ook werkelijk te bereiken. Maar dat is weer een ander verhaal.)

  Een mooie boodschap die ik in jouw post vind is, dat je kunt (en moet) genieten van de weg naar je doel. En dat kan met simpele middelen. Leuk voorbeeld zijn jouw foto-ogen in de stad die dingen zien waar je blij van wordt, en waar een ander misschien zomaar aan voorbij gaat.

  Groeten,
  Stan

 • marieke griffioen

  Dag Marlies,

  Misschien ben je er allang mee bekend, maar wat bij mij direct bij jouw verhaal naar boven kwam is het proces van de levensscripts (TA). Berne heeft ontdekt dat er 6 patronen van scripts bestaan (ongeacht cultuur, sexe, leeftijd enz) Tabi Kahler heeft sinds Berne aanpassingen gedaan.

  de 6 scriptptocessen:
  – voordat
  – nadat
  – nooit
  – altijd
  – bijna
  – met open einde

  In het handboek van de TA (stewart & Joines) lees je in deel IV hoofdstuk 15 hier meer over.

  Naast de cognitieve benadering van de scriptprocessen werk ik zelf werk met het diep bij jezelf voelen van de verankering van deze processen.

  Groet, Marieke

 • Marlies van der Meer Bericht auteur

  Hallo Wendy; Stan en Marieke

  Dank voor jullie reacties. Altijd leuk en fijn om te zien dat de onderwerpen waarover je blogt ook bij anderen ‘leven’ of in ieder geval hun interesse hebben.
  In mijn artikel heb ik het over gevoelens als je gelukkig; voldaan of waardevol voelen. Grappig dat Stan en Wendy het allebei hebben over ‘genieten in het hier en nu’.

  Over ‘hoe kun je genieten in het hier en nu’ zou je een aparte blogpost kunnen schrijven. Hier alvast enkele tips:
  -Inderdaad oog hebben voor de kleine dingen in het leven (bijv. oog voor de 1ste bloempjes; met foto-ogen door de stad lopen etc.)
  -Lijst maken van alles en iedereen waar je dankbaar voor bent en die dagelijks aanvullen
  -Successen- en complimentenlijst maken (zie eerdere blogpost) en deze dagelijks bijhouden = succes logboek
  -Lijst maken van alle (kleine en grote) dingen waarmee je jezelf kunt verwennen en/of ontspannen en hier dagelijks 1 ding van doen.

  En dan wil ik nog even terugkomen op Marieke die het heeft over de 6 patronen van levensscripts van Berne. Die kende ik nog niet. Ik ga ze zeker googlen en erover lezen. Bedankt!

  Hartelijke groeten Marlies