Alternatieve elevator pitch: “De eerste auto die begrijpt hoe …””


Wat antwoord je als iemand je vraagt: ‘Wat voor werk doe jij?’ Hopelijk vertel je hem met voor wat soort mensen je werkt, met welke problemen zij worstelen, wat jouw oplossing is en welke resultaten dat oplevert. En hopelijk heb je al deze informatie in een welluidende zin gestopt, zodat je de aandacht van de ander weet vast te houden. Elevator Pitch

Zo begint de paragraaf in mijn boek waarin ik stap voor stap uitleg hoe je een ‘elevator pitch’ moet maken. Om je een voorbeeld van een elevator pitch te geven:

Ik leer zelfstandige ondernemers die opzien tegen marketing, hoe ze social media als marketinginstrument kunnen gebruiken, zodat hun potentiële klanten vanzelf zien dat zij de beste oplossing zijn.

Ik verwacht niet dat mensen een dergelijke pitch gaan opdreunen, maar zie het meer als handige input voor je social media profielen. Maar in gesprekken zal het je wel helpen als je van te voren over je pitch hebt nagedacht zodat je in ieder geval de kern van je dienstverlening weet te vertellen. 

En zo bedacht ik laatst een alternatieve manier om een pitch te maken; eentje die je WEL in een gesprek kunt gebruiken. Ik zag een oude Citroën reclame: “De eerste auto die begrijpt hoe u rijdt.”

Ik dacht als je daar nu eens op gaat variëren voor je eigen dienstverlening, dan kom je snel tot de kern van je eigen dienstverlening. Ik zal een paar voorbeelden geven:

De eerste coach die begrijpt dat een zelfstandige professional zijn klanten wil laten zien dat hij de beste oplossing is.

De eerste coach die begrijpt dat een zelfstandige professional graag op een subtiele manier wil laten zien dat hij de expert is.

Achter ‘die begrijpt dat …’ komt de kern, of beter het resultaat, van je dienstverlening voor jouw doelgroep.
Het gaat hier niet om het auto- of coach-/trainer-/adviseur-gedeelte van de zin, maar om wat er achter komt.
In een gesprek laat je dat ‘de eerste coach etc’ stukje weg en dat vervang je gewoon door ‘ik begrijp dat …..’ en dan eindig je met ‘en daar help ik ze (jouw doelgroep) bij’.

Met zo’n korte zin kun je wel uit de voeten in een gesprek zonder dat het lijkt dat je een uit het hoofd geleerd verhaaltje staat op te dreunen; HET nadeel van de klassieke ‘elevator pitch’.

Veel succes, laat jij hieronder jouw ‘de eerste … die begrijpt dat …’ pitch achter?Share

Marlies van der Meer auteur van Social media marketing voor de ZZP’er. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent”. Zij helpt ondernemers & non-fictie schrijvers bij Positioneren als Expert; Effectief Social Media gebruik; Zakelijk Bloggen en (e)Boeken schrijven


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor de ZZP’ers, Trainer Schrijf een Win-win boek in 15 stappen, Coach Zakelijk bloggen en Positioneren als expert.

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *